Skjønnhetstips

Uvanene du bør slutte med

De uskyldige uvanene kan være mer skadelig enn du tror.

IKKE KLEM: Å klemme på kviser er en uvane du bør slutte med.
IKKE KLEM: Å klemme på kviser er en uvane du bør slutte med. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

De fleste av oss har forskjellige uvaner som er vanskelig å gi opp.

Noen av dem påvirker utseendet , og det i større grad enn mange kanskje er klar over.

Her er uvanene du bør droppe og hvorfor.

Del

Bite negler

Neglebiting kan være et stort problem. Det gir ikke et veldig pent inntrykk, og kan også signalisere personlig bekymring eller nervøsitet.

Det er ikke skadelig å bite negler, men det er noe veldig mange sliter med.

Sara Gabraiel jobber hos Karl Johan hud & kroppspleie, hvor hun blant annet gjør manikyrer.

- Det er ikke skadelig for neglen om du biter den, men huden rundt blir ikke så fin. Når du først begynner å bite, biter du også for langt ned og på huden rundt neglen. Huden blir sår og rød, og fingrene dine ser ikke spesielt fine ut, sier hun.

Også neglebåndene bør få være i fred for pirking og klemming. Om neglebåndene brytes, kan bakterier trenge inn under neglesengen og føre til infeksjoner.

Klemme på urenheter

Er du en av de som hele tiden klemmer på kviser og andre urenheter? Det kan ende opp med å få stygge arr som ikke er så enkle å bli kvitt.

- Inne i aknen er det puss som inneholder bakterier. Når du klemmer på denne sprekker folykken som den er i, og bakterien sprer seg i underhuden. Dette ser du selfølgelig ikke, og det er derfor en kvise gjerne kommer opp ved siden av den du klemte, sier Elisabeth Svartdal, som er kropps- og hudterapeut hos Halber Mensch Skincare.

Å klemme på kvisen fører til at det tar enda lenger tid før den forsvinner, i tillegg er det fort gjort å få arr.

- Jo dypere kvisen er, jo enklere er det å få arr. Dette er vanskelig å bli kvitt, og er arrene stygge nok må man begynne med behandlinger som syrepeeling. Så la kvisene dine være, råder Svartdal.

Stress

Det er flere årsaker til at det lønner seg å stresse ned, dette har nemlig en rekke negative faktorer som påvirker utseendet ditt.

Stress har stor innvirkning på hormonsystemet vårt, og kan føre til hårtap, rynker, hovne øyne og kviser.

- Det er faktisk forsket på stress og kviser, og det som ble funnet er at stress stimulerer talgkjertlene til å produsere mer talg, hvilket igjen kan øke sjansen for å få kviser, forteller Anniken Reneflot, hudterapeut og fagansvarlig hos Nor Cosmetics.

Sove med sminke på

Om natten reparer huden seg selv, det er derfor det kalles skjønnhetssøvn. Sover du med sminke på ødelgger du dette, og risikerer å få gusten, sliten og stygg hud.

- Sminken tetter igjen porene, rett og slett. Huden får ikke puste, og det er om natten urenheter kommer ut. Derfor er nattkremen rikere enn dagkremen, for den skal ta opp mest mulig puss. Huden renses ikke som den burde, og du ender opp med å få kviser, sier Svartdal.

Det spiller ingen rolle om du ikke har hatt på sminke på dagen, du har fortsatt urenheter på huden din. Huden er et utskillelsesorgan, så avfalsstoffer kommer ut hele døgnet.

Røyking

Røyking er et stort problem for helsen, men kan også gjøre stor skade på utseendet ditt.

- Røyk øker hudens aldring , snevrer inn blodårer, binder oksygen og reduserer dermed bindevevets tilførsel av næring, sier doktor Bjørn Bondevik.

Dette fører til at huden mister glød, og man får et grått og blekt drag over ansiktet. Huden klarer ikke å ta opp næring og oksygen like godt, og dette er hetl avgjørende om man vil ha et friskt utseende.

Se hva som skjer med kroppen din etter røykeslutt.

Feil drikke

Du tror du gjør kroppen din en tjeneste ved å drikke sukkerfri brus, men dette kan føre til store syreskader på tennene dine.

Dette kan ikke bare være skadelig for tennene, men kan også gjøre tennene dine gule.

- Emaljen ødelegges allerede ved pH-verdi på 5, og lightbrus har så lav pH som 2,4. Det er på nivå med 7 prosent eddiksyre (husholdningseddik). I alvorlige tilfeller kan emaljen bli helt borte, og spesielt utsatt er baksiden av tennene, sier Ingvild Nyquist Borgeraas, daglig leder av Studenterlunden Tannlegesenter AS.

Også vann som bare er tilsatt noen dråper smak kan føre til syreskader. Så bytt ut drikken med rent og naturlig vann for å beholde sunne, hvite tenner.

Les også:

Uvaner som er bra for deg

Få perleraden du ønsker deg

Trendy med skjeve tenner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen