Forebygg aldring av huden

Slik unngår du rynkene

Hemmeligheten til ung hud er forebygging.

GJØR NOE MED DET: Ser du eldre ut enn hva du er?
GJØR NOE MED DET: Ser du eldre ut enn hva du er? Foto: Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Rynker får vi - enten vi vil eller ikke. Men det er flere ting du kan gjøre for å utsette hudens aldringsprosess og forebygge mange av rynkene.

Dropp Botox og dyre rynkekremer. Her er ekspertenes beste tips.

Del

Tenk over livsstilen din

Hudpleier Anne Berit Eide, som er daglig leder hos Oslo Hudpleieklinikk, sier livsstil og gener er mest avgjørende for hvor mange rynker du får.

Men det betyr ikke at du ikke kan gjøre mye selv. Eide mener du i første omgang skal fokusere på livsstilen di n.

- Dårlig kosthold, røyking og soling er det verste du kan utsette huden din for. Tenk deg at huden er bygget opp på det vi spiser. Huden er også det siste organet i hele kroppen som får energi. Alt går først og fremst til vitale organer som hjertet, lungene og leveren, sier hun.

To årsaker til rynker

Anna-Karin Åndal, hudpleier og skoleutvikler ved Hudpleieakademiet, forteller at huden eldes på to måter.

- Den første kalles kronologisk aldring, det vil si den naturlige aldringsprosessen. Denne starter allerede ved 25-årsalderen, og forandringene skjer i alle hudlag og i alle celler. Du merker dette ved at du får fine linjer, og slappere og tørrere hud, sier Åndal.

- Den andre er ytre påvirkninger som livsstil og miljø. Dette gjelder først og fremst fremst UV-stråler, i kombinasjon med overdreven soling, røyking, alkohol, klima, forurensing, stress, medisiner, mangel på søvn og frie radikaler. Disse faktorene er grunnen til nesten 80 prosent av vårt hudaldring, sier Anna-Karin Åndal.

Siden kroppen din prioriterer huden sist når det gjelder å tildele næring, er det viktig at du tar ekstra godt vare på den.

- Det gjelder å ha gode renserutiner hver huden morgen og kveld. Få rikelig med søvn, helst åtte timer hver natt. Huden bruker natten på å kvitte seg med avfallsstoffer, og bygger seg opp igjen til neste dag, sier Eide.

Ha et sunt forhold til solen

Ubeskyttet soling kan stå for opptil 80 prosent av hudens aldringstegn.

- Solen er den største trusselen for huden din. Du skal ikke ha for mye, men heller ikke for lite. Nøkkelen er å ha et sunt forhold til solen. Og regel nummer én er å aldri, aldri bli solbrent! Du kan sammenligne det med å sette fyr på bindevevene i huden, sier Eide.

Pigmentflekker gjør at du ser eldre ut, og disse kommer enklere fram når du bli brent. Huden leger som vanlig seg selv. Men blir du solbrent gjentatte ganger, overser den legnigen og lar de mørke flekkene komme fram.

Antioksidanter

Et sunt kosthold er alfa og omega for en sunn hud. Det du putter inn, skal også ut. Og da blir det gjennom porene dine.

PRODUKTHJELP: Biotherm Sun Multi-Beskyttelse Antirynke Solkrem SPF30 (kr 223), Clarins Baume Anti-rides Advanced Extra-Firming Eye Contour Cream (kr 399), Guinot Rik Antirynke Nattkrem (kr 380), Helena Rubinstein Life Ritual Peeling Gele Lotion (kr 357)
PRODUKTHJELP: Biotherm Sun Multi-Beskyttelse Antirynke Solkrem SPF30 (kr 223), Clarins Baume Anti-rides Advanced Extra-Firming Eye Contour Cream (kr 399), Guinot Rik Antirynke Nattkrem (kr 380), Helena Rubinstein Life Ritual Peeling Gele Lotion (kr 357) Foto: Foto: Produsenten

- Antioksidanter er beskyttelsen mot frie radikaler som produseres naturlig i kroppen. Vi kan få mer av dette gjennom kosthold bestående av vitamin A, C, E, selen, betakaroten, og Q-10, sier Åndal.

En av de siste trendene innen sunt kosthold er supermat. Definisjonen på superfood - eller supermat på norsk - er en levende matkilde med meget høyt konsentrat av næringsstoffer, antioksidanter, mineraler og/eller fiber. Supermat er dessuten "rå", noe som betyr at den ikke er oppvarmet mer enn 40 grader.

Kvitt deg med uvanene

- Det absolutt verste du kan gjøre er å klemme på urenheter. Det vises kanskje ikke nå, men når du kommer i 30-årene blir arr mer synlige, sier Eide.

Huden har en ganske god evne til å helbrede seg selv fram til du er 35 år. Så slutt med uvanene dine før den tid for å få et bedre resultat.

- Legg deg til gode rensevaner både morgen og kveld, der du fjerner all sminke og deretter bruker renseproduktene dine. Det spiller ingen rolle om du ikke har hatt på sminke på dagen, du har fortsatt urenheter på huden din. Huden er et utskillelsesorgan, så urenhetene kommer ut hele døgnet, sier hun.

- Mange hudpleieprodukter for hjemmepleie velger å henvende seg til ulike aldersgrupper, fordi aldringsprosessene viser naturlig forskjell hos en person på 30 år kontra en på 60 år. Felles blir ingredienser som virker varierende i hudens lag, sier Åndal.

Les også:

Luksuskrem til huden

Førstehjelp mot solbrenthet

Hvordan bli kvitt pigmentflekkene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning