Hudpleietips til ansiktet i sommer

Slik blir du brun uten å bli brent

Drømmer du om fin sommerhud bør du snappe opp disse tipsene.

TA VARE: Sol og varme tørker ut huden din.
TA VARE: Sol og varme tørker ut huden din. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Kreftforeningens solvettregler

1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent

Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for solskader og hudkreft. Det kan også fremskynde rynker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15

Skygge og klær beskytter best. Solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig. Bruk én håndfull krem til én kropp.

Kilde: Kreftforeningen, Solvett.no

I sommerferien er det fort gjort å glemme gode hudpleierutiner. Dårlig rutiner i kombinasjon med sol og varme kan skape problemer for ansiktshuden din. Her får du Nicola Vendrell, fagsjef på Artesia Spa, sine egne tips.

1. Ikke slurv med renserutinen. Mange gode hudpleieserier har praktiske reisestørrelser på renseprodukter og renseservietter som ikke virker uttørkende eller irriterende på huden.

2. Solkrem med solfaktor 30 - 50 er et must i ansiktet. Anisktshuden er gjerne mer eksponert for sol enn kroppen. I ansiktet er også huden løsere forbunnet, altså tynnere, enn på kroppen. Man blir brun uten å bli brent samtidig som man forebygger senskader, som rynkete hud, permanent utvidede kappilærer, pigmentflekker og hudkreft.

3. Etter en lang dag i solen er det fornuftig å tilføre mye fuktighet og beroligende ingredienser.

PRODUKTER: Ole Henriksen Truth To Go Wipes (renseservietter) og Lavender oil (kroppsolje) fra Ole Henriksen, samt Murad Pomegranete Exfoliating Mask (ansiktsmaske).
PRODUKTER: Ole Henriksen Truth To Go Wipes (renseservietter) og Lavender oil (kroppsolje) fra Ole Henriksen, samt Murad Pomegranete Exfoliating Mask (ansiktsmaske).

4. Ukentlig bruk av en fuktighetsgivende og antioksiderende maske er også å anbefale.

5. Ikke glem kroppen! Den trenger også ekstra pleie. Det er fornuftig å bruke høy faktor også her. Er man lys i huden bør man starte med faktor 20 - 30. Har man en mer pigmentert hud kan bør man bruke mellom 15-20. Bruk fuktighetsgivende produkter som kjøler og mykgjør til kvelden etter endt soling.

6. Forsiktig peeling av ansikt og kropp kan også gjøres 1-2 ganger i uken, men skal ikke gjøres rett før du skal ut i solen. Unngå også bruk på solbrent hud.

7. Har du tendens til å få pigmentflekker anbefaler jeg daglig bruk av minimum solfaktor 30 sammen med et C-vitamin serum, for å forebygge dannelsen av mørkere pigment. Etter endt solsesong vil jeg anbefale dette i kombinasjon med fruktsyrer for å jevne ut pigmenteringen, sette i gang cellefornyelsen og for å få en glattere hudstruktur.

Bedre enn ingenting

Hudterapeut og fagsjef ved Tekon, Ann-Kristin Stokke, råder deg til å gå for faktor 15 og smøre deg oftere, i stedet for faktor 30 som du smører deg med sjeldnere.

"Solfaktor 15 blokker ut 93 prosent av UV-strålene. Dobler du til faktor 30, dobler du ikke beskyttelsen, men oppnår 97 prosent blokkering", sier Stokke.

Det er dermed bedre å smøre seg ofte med faktor 15, enn sjeldent med faktor 30.

"Dessuten er det langt mer kjemiske filtre i solkremer med veldig høy faktor, noe som kan øke sjansen for irritasjon og allergi", fortalte Stokke.

Smør tykt på

Hudlege Bondevik er enig i at store mengder kjemiske filtre kan forårsake allergiske reaksjoner, men tror at høyere faktor er bedre dersom du er en av dem som ikke smører tykt og ofte.

"Jeg vil fortsatt anbefale faktor 30 til mine pasienter der jeg ser behovet for det. Det vil si de med svært lys hud, de som får peelingbehandling og av andre grunner. Det er ikke alle som smører tykt og ofte, og da tror jeg at en høyere faktor er best", utdypte han og la til, "Smør deg med så mye krem at du virkelig kjenner at du har smurt deg".

Les mer:

Slik unngår du kviser i ferien

Slik blir du kvitt mørke ringer under øynene

Solvettreglene du må kunne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning