Selvbruning

Juks deg brun

Dette er den tryggeste og enkleste veien til solbrun hud.

JUKS DEG BRUN: Få en glødende hudtone som Eva Mendes ved å følge tipsene under.
JUKS DEG BRUN: Få en glødende hudtone som Eva Mendes ved å følge tipsene under. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Mari Ruus

Artikkelforfatteren Mari Ruus er skjønnhetsansvarlig i Det Nye.

Hun er utdannet journalist og makeupartist, og har tidligere jobbet som journalist i VG Nett, som skjønnhetsansvarlig for minMote.no, og som digital redaksjonssjef for motestoff på Klikk Mote.

Følg Mari sin nydelige skjønnhetsblogg her.

Om du vil ha glødende hud på julebordet, er du nødt til å jukse litt.

Sommerens brunfarge er borte for lengst, og blåhvit hud er kanskje ikke det lekreste tilbehøret til festkjolen din.

Den sunneste, rimeligste og enkleste måten å bli brun på, er å bruke selvbruning. Her er tipsene som gir et vellykket resultat.

Del

Velg riktig type

Variantene av selvbrunere begynner å bli mange, både i merker og konsistenser.

Man får kjøpt selvbrunere i alle typer, både krem, lotion, gelé, spray og skum. Tommelfingerregelen er at jo tynnere konsistensen er, jo fortere trekker den inn i huden.

Er du nybegynner kan det derfor være lurt å gå for en krem som man kan bruke tid på å massere jevnt inn, for å unngå skjolder. Etter hvert kan du gå over til tynnere produkter.

De forskjellige merkene har gjerne også flere grader av brunfarge. Her bør du velge den som passer din hud best. Om du naturlig har en lys hudtype, bør du velge den lyseste varianten for å få et naturlig resultat.

Få en holdbar farge

Men først er det viktig å gjøre gode forberedelser. Start med å skrubbe huden godt før du begynner, slik at du får bort de døde hudcellene. Så gjelder det å smøre huden med en fuktighetskrem etterpå, for at fargen skal fordele seg jevnt.

Om du har ekstra tørr hud på albuer og knær, bør du smøre ekstra godt her for å unngå at de terkker for mye farge. La kremen trekke godt inn i huden før du begynner med selvbruneren.

Unngå å bruke skrubb eller bodylotion som inneholder olje, da det kan etterlate en fet film på huden slik at selvbruneren ikke trekker inn. Skal du bruke selvbruning i ansiktet, bør du skrubbe huden her også.

Unngå skjoldene

Når du påfører selvbruneren, bør du begynne nederst, og sakte jobbe deg oppover. Ta ansiktet helt til slutt.

Masser kremen godt inn, og vær nøye med å jevne ut alle overganger for å unngå skjolder. Vær oppmerksom på at fargen kan sette seg uønskede steder. Spesielt i hårfestet og rundt brynene bør du unngå å få farge og være ekstra nøye med påføringen.

Vask hendene godt når du er ferdig, vær spesielt nøye med å vaske mellom fingrene og langs neglebåndene. Unngå å bruke lyse klær de første timene etter påføringen, da fargen kan smitte av.

Forskjellige typer selvbruning

IKKE OVERDRIV: Noen ganger er det finere å være naturlig enn å være oransje.
IKKE OVERDRIV: Noen ganger er det finere å være naturlig enn å være oransje. Foto: Foto: Stella

Det er flere forskjellige produkter du kan bruke fo rå få en flott brunfarge før festen. Her er de fire vanligste.

Farget bodylotion: Dette er rett og slett bare en farget krem som vaskes rett av igjen. Gir en jevn og lett farge, uten at du risikerer skjolder og vond lukt.

Bodylotion med selvbruning: Dette er en mild variant av selvbruningskremene, som brukes daglig og gradvis bygger opp farge. Siden resultatet ikke er så ekstremt, er det lettere å unngå skjolder, men det tar altså litt tid før fargen faktisk kommer.

Selvbruningskrem: Gir et mye sterkere resultat, fint hvis du vil bli raskt brun, ikke fullt så fint dersom det blir skjolder. Selvbruningsservietter er også praktiske, de gjør det lett å smøre på fargen, og funker også fint som touch-ups dersom du har oversett noen kvadratcentimeter.

Airbrush: Spray fordeler fargen lettere, og mange har gode erfaringer med airbrushing hjemme. Men pass på å spraye nok, det holder ikke med et lite blaff. Spray på den avstanden som står oppgitt, og spray jevnt og mye, det gjør det lettere å få en jevn og naturlig farge.

Les også:

Ekspertenes selvbruningstips

Skjønnhetstriksene menn elsker

Vi testet spraytan

Slik avsløres alderen din

FRA VENSTRE: Ole Henriksen Rub N Buff Salt Scrub (kr 710), St.Triopez Self Tan Bronzing Mousse (kr 277), Eos Body Cream (kr 98), Tan Can Serum(kr 329), St.Tropez Tan Remover (kr 111).
FRA VENSTRE: Ole Henriksen Rub N Buff Salt Scrub (kr 710), St.Triopez Self Tan Bronzing Mousse (kr 277), Eos Body Cream (kr 98), Tan Can Serum(kr 329), St.Tropez Tan Remover (kr 111). Foto: Foto:Nelly.com, Asos.com, produsent.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen