Hudpleie

Derfor får du voksenkviser

Og dette kan du gjøre med dem.

VOKSENKVISER: Selv vakre Nicole Richie har kan få utbrudd av voksenkviser.
VOKSENKVISER: Selv vakre Nicole Richie har kan få utbrudd av voksenkviser. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Dette er PCOS:

- PCOS er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene).

- Det klassiske symptombildet består av unormal hårvekst på kropp og ansikt, kviser, manglende eller sparsomme menstruasjoner, barnløshet og overvekt.

- Med årene utvikler det seg forstyrrelser i forbrenningen med endringer i kroppens sukkeromsetning. I tillegg har mange høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

- Det antas at tilstanden er en arvelig betinget, men den egentlige årsaken er ukjent.

- Kvinner med PCOS har ikke de normale variasjonene i østrogennivået (kvinnelige kjønnshormon) i løpet av en menstruasjonssyklus.

- For mange er den eneste nødvendige behandlingen å gå ned i vekt.

kilde: www.nhi.no

Kviser er noe man forbinder med tenårene, og de fleste regner med å være kvitt problemet når de kommer i voksen alder. Men dette blir mindre og mindre vanlig.

- Det er flere som søker hjelp for voksenkviser nå enn tidligere, sier hudlege Bjørn Bondevik hos Dr. Bondeviks hudklinikk.

Og Bondevik er en av flere hudeksperter som mener at hovedårsaken til dette er feil kosthold.

Kan skyldes sykdom

Hudlege Eli Janne Fiskerstrand hos Hudspesialisten mener at sykdommen PCOS kan være grunnen til økende kviseproblemer hos voksne kvinner.

- Andelen kvinner med PCOS er økende. Denne økningen skyldes at kostholdet er endret til mer sukker, mindre fiber og redusert fysisk aktivitet, forklarer Fiskerstrand.

Resultatet av denne sykdommen er overvekt og høye insulinnivåer, som medfører at eggstokkene produserer en økt mengde kjønnshormoner. Dette forverrer forekomsten av kviser.

Bondevik mener en lavkarbodiett vil være løsningen på kviseproblemet.

- Både kvinner og menn i den vestlige verden har for høye inntak av karbohydrater, som fører til høye insulinnivåer. Det vil igjen føre til redusert produksjon av det testosteronbindende hormonet SBGH, som igjen fører til en relativ økning av testosteron. Dette forklarer hvorfor akne kan oppstå også i voksen alder, sier Bondevik.

Han legger til at det gjerne er de som er predisponert for kviser som er mest sensible for høykarbokosthold.

Bruker feil sminke

Har du kviser som voksen betyr det ikke nødvendigvis at du har PCOS eller feil kosthold, det kan også komme av feil bruk av sminke og hudpleieprodukter.

- Mange kvinner bruker tettende sminke som lukker porene og dette gir tilstoppende talgkjertler. Disse talgkjertlene blir lett betente og det er da kvisene oppstår, forteller Fiskerstrand.

Se hvordan du kan bli kvitt hudormene her.

Får oftere arr

Huden eldes akkurat som resten av kroppen, og dette gjør at det lettere blir arrdannelse etter voksenkviser enn ungdomskviser.

- Hudens konstruksjon er svakere jo eldre man blir, og dens evne til å reparere seg selv er redusert, forklarer Bondevik.

Ved voksenkviser bør man derfor ha et høyt inntak av C-vitaminer, flavonoider og vitamin E, siden disse styrker hudens reparasjonsevne.

Disse tipsene kan også hjelpe mot kvisearr.

Dette hjelper

Heldigvis finnes det midler som kan hjelpe på kviseutbruddene, men mange av dem er reseptbelagte. Så er du sterkt preget av kvisene, bør du oppsøke lege.

- Ved svært alvorlige kviser er Isotretinoin å foretrekke, men man skal ikke være gravid eller ammende når man går på dette, sier Bondevik.

A-vitaminsyrekrem er også et godt alternativ med mild til moderate kviseutbrudd. Bondveik anbefaler også kosttilskudd somflytende A-vitamin, sink og multivitamin.

Vær obs på hudpleieproduktene

- Sjekk at alle hudpleieproduktene dine, inkludert solkremer, er merket noncomedogenic, som en garanti på at produktene dine ikke tilstopper porene, råder Fiskerstrand.

Se hvilke ingredienser som hjelper mot kvisene her.

Det er også viktig å vaske ut hårstylingprodukter før man legger seg, spesielt voks, da dette lett kan gi urenheter i pannen og rundt hårfestet.

Vask også sminkebørstene dine ofte, der samler det seg fort bakterier. Se hvordan du gjør det her.

Les også:

Så ofte bør du vaske håret

Smink vekk rynkene

Solbrun uten å skade huden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning