Hårprodukter

Er frisørsjampo bedre for håret?

Ekspertene strides om forskjellen på dyr og billig sjampo.

Publisert Oppdatert

Vi har hørt uttallige ganger at vi bør kjøpe sjampo og balsam hos frisøren og ikke i dagligvaren.

En sjampo kjøpt hos frisøren kan koste åtte ganger så mye som en fra dagligvaren.

Men hva er egentlig forskjellen på produktene? Nærmest ingenting, mener ekspertene.

Eksperthjelp

Skal du få et vakkert hår, er det viktig at du gir det riktig næring, det er da det holder seg sunt og friskt.

Skjønnhetseksperter vil anbefale å kjøpe hårprodukter hos frisøren, fordi det er her man får den beste veiledningen når det gjelder hva ditt hår trenger.

- Hos en frisør blir du anbefalt produkter basert på håret ditt, hodebunnen og eventuelle ønsker til produktet, sier Anton S. Ulimoen, assisterende daglig leder ved Continental Frisører.

Men om produktene i frisørsalongen er bedre enn de du finner i dagligvaren, er ekspertene uenige i.

- Lar seg lure

Avisen Daily Mail har snakket med John Hamilton, som utvikler produkter for økologiske kosmetikkfirmaer.

- Min mening er at man blir lurt. Folk lar seg lure av reklame og markedsføring, og innser ikke at ingrediensene i de forskjellige flaskene er de samme, mener Hamilton. Han sier til avisen at det er som regel bare parfyme og fargestoffer som skiller produktene fra hverandre.

Den amerikanske skjønnhetseksperten Paula Begoun er kjent for sine vitenskapelige tester av skjønnhetsprodukter. Også hun er enig med Hamilton.

- Det er overhodet ingen forskjell mellom rimelige og dyre sjampoer. Alle ingrediensene som vasker og pleier håret er de samme, forklarer Begoun til Daily Mail.

Mange like ingredienser

Om man ser på ingredienslisten på sjampoflaskene, ser man at innholdet er stort sett det samme.

Opp til 80 prosent av innholdet i sjampoen er faktisk vann, og ofte er det kun snakk om få gram forskjeller på en sjampo til 30 kroner og én som koster seks ganger mer.

Peter Vonkunz Brun, kreativ leder hos På Håret, er enig i at både billig og dyr sjampo hovedsaklig består av det samme, men han legger til at de gjenstående ingrediensene ikke er like.

- Når det kommer til virkestoffet, det som har betydning for håret ditt, er det noe helt annet. Billigsjampo inneholder billige virkestoffer og syntetiske stoffer. Dyrere sjampo inneholder mer konsentrerte råvarer som ofte er foredlet, og har mye større effekt på håret, forklarer han.

Silikon utgjør størst forskjell

Frisørene mener at den største forskjellen mellom billig og dyr sjampo, er innholdet av vann og silikon. Silikon finnes i all sjampo, men det er forskjell på mengden og typen som brukes.

- Enkelte silikoner kan kapsle inn håret og hodebunnen, og føre til irritert hodebunn, og i verste fall hårtap, sier Ulimoen.

Vasker du håret ditt for ofte? Sjekk her.

Ha tålmodighet

Frisør Peter VonKrunz Brun sammenligner kvaliteten på billigsjampo og frisør sjampo med et stykke kjøtt.

- Det kan sammenlignes med en god stek. Det finnes billigvarianter av stek, som er fulle av vann, salt og andre stoffer. Og det finnes den eksklusive steka fra kjente gårder, som er behandlet uten tilsetningsstoffer. Vi vet alle at kjøtt er kjøtt, men kvaliteten på det er vidt forskjellig, sier han.

Share

Les også:

Slik bør håret fønes

Nå skal håret være kort

Hårfarging svekker immunforsvaret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning