Idealer og selvbilde

Finest innerst

Den beste skjønnheten kommer innenfra.

DU ER GOD NOK: Måten vi velger å se på oss selv på trenger ikke å ha noen sammenheng med hvordan vi faktisk ser ut. Flytt heller fokus bort fra det du er misfornøyd med og over til det som er viktig for deg i livet.
DU ER GOD NOK: Måten vi velger å se på oss selv på trenger ikke å ha noen sammenheng med hvordan vi faktisk ser ut. Flytt heller fokus bort fra det du er misfornøyd med og over til det som er viktig for deg i livet. Foto: FOTO: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert
Tenk om vi mennesker hadde brukt like mye tid på sjelen vår som på kroppen.

Gruer du deg til bikinisesongen? Du er ikke alene.

En ny undersøkelse foretatt ved Flinders ­University i Australia, fant nemlig ut at selv tanken på å skulle gå inn i et prøverom for å prøve badetøy gir negative utslag på kvinners humør, og at tanken på å ha på oss badetøy gjør at vi kvinner i større grad vurderer og dømmer kroppen vår utenfra med et kritisk blikk.

Viktige mamma

Vi er ikke tynne nok, ikke trente nok, vi er for små noen steder, for slappe andre steder. Og innerst inne vet vi at det kritiske blikket på kroppen ikke er noe vi er født med, det er noe vi lærer. Rollemodellene i mediene er selvfølgelig viktige. Men det er vi selv også.

En undersøkelse kosmetikkmerket Dove gjorde blant amerikanske mødre og døtre, viste at 57 prosent av de unge jentene hadde opplevd å bli kritisert av mødrene på grunn av utseendet. Det til tross for at 72 prosent av mødrene håpet de ikke hadde overført et dårlig selvbilde og usikkerhet til døtrene sine. Halvparten av mødrene ønsket også at deres mødre oftere hadde snakket med dem om skjønnhets- og kroppsideal i oppveksten.

Dette er et viktig budskap vi kan gi videre til neste generasjon, og til oss selv: Måten vi velger å se på oss selv på trenger ikke å ha noen sammenheng med hvordan vi faktisk ser ut. Flytt heller fokus bort fra det du er misfornøyd med og over til det som er viktig for deg i livet.

Mindre kropp, mer sjel

SMIL OG VÆR GLAD: Vær stolt av den kroppen du har!
SMIL OG VÆR GLAD: Vær stolt av den kroppen du har! Foto: FOTO: Thinkstockphotos.com

I boka Du er god nok. Fri deg fra perfeksjonismen, skriver den svenske coachen og foredragsholderen Elizabeth Gummesson: «Tenk om vi mennesker hadde brukt like mye tid på sjelen vår som på kroppen.Vi bruker massevis av tid og penger hos frisøren, på trenings­studio, manikyr, sminke, hudpleie, klær og andre remedier for kroppen, mens sjelen må finne seg i å havne langt bak i køen. Likevel er det sjelen som må leges først, bygge seg sterk og stolt, for at utseendet vårt skal komme til sin rett», påpeker coachen.

Det amerikanske skjønnhetsidolet Audrey Hepburn var velsignet med et flott ytre, men var tydeligvis også opptatt av det som bor på innsiden av oss:

«For vakre øyne, se etter det vakre i andre. For en flott kropp, del maten din med dem som sulter. For vakkert hår, la et barn dra fingrene gjennom det en gang om dagen. Den ekte skjønnheten til en kvinne gjenspeiles i hennes sjel. Det er omsorgen hun gir andre, lidenskapen hun viser. Og denne skjønnheten vokser seg bare større og større med årene.»

Noe å ta med seg når vi sprader bortover stranda i sommer?

Øvelser som kan få deg til å se på speilbildet ditt med nye øyne:

  • Forstå tankemønsteret ditt:

Lukk øynene. Prøv å ikke tenke på gule katter. Hva skjedde? Dukket det opp mange gule katter? Når vi forsøker å tenke hardt på å kvitte oss med en viss følelse, blir vi i stedet enda mer bevisst den samme følelsen. Derfor: Jo mer du fokuserer på valkene på magen, jo større problem blir de for deg.

  • Finn nytt fokus:
Måten vi velger å se på oss selv på trenger ikke å ha noen sammenheng med hvordan vi faktisk ser ut.

Begynn med få spørsmål til deg selv. Øk til flere etter hvert. Spør deg selv om morgenen:

  • Hva er jeg lykkelig over i livet mitt akkurat nå?
  • Hva kan jeg bidra med for å øke min eller andres livskvalitet i dag?
  • Hva har jeg bestemt meg for i dag?

Spør deg selv om kvelden:

  • Hva har jeg klart bra i dag, og hvilke egenskaper viser det at jeg har?
  • Hva er jeg takknemlig for i dag?
  • Hva ville jeg gjort annerledes?

Les også:

Quiz: Hvor forfengelig er du?

Stor test av volum-maskara

18 stilige sandaler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen