8 fakta om hud

Sannheten om skjønnhetsmytene

Finn ut hvilke skjønnhetsmyter som har noe for seg.

SKJØNNHETSMYTER: Er alltid dyre produkter bedre enn billige? Vi har avslørt åtte vanlige skjønnhetsmyter.
SKJØNNHETSMYTER: Er alltid dyre produkter bedre enn billige? Vi har avslørt åtte vanlige skjønnhetsmyter. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Det eksisterer mange myter innen skjønnhet, og det er slett ikke alle som har rot i virkeligheten.

Vi har fått hudeksperter til å avsløre sannheten om mytene, slik at du vet hva du skal forholde deg til.

Myte 1: Fet hud trenger ikke fuktighetskrem

- Alle hudtyper trenger fukt, også fet hud. Fet hud trenger derimot ikke næring, og det er her forskjellen ligger. Det er stor forskjell på hudkremer som inneholder fukt, og de som inneholder næring, sier Yvonne Palacios, daglig leder hos Norsk hudpleieskole.

Mange som har fet hud unngår å bruke fuktighetskrem, for å tørke ut huden og forhindre at den blir blank.

- Dette er ingen lur løsning. Det gjør bare vondt verre, for det gjør at huden produserer enda mer talg for å kompensere for fuktighetsmangelen. Dette gjør at huden ser enda blankere ut, forklarer Anniken Reneflot, hudterapeut i Artesia Agentur.

Share

Myte 2: Man trenger ikke bruke solkrem når det ikke er sol

Selv om det er overskyet ute, trenger UV-strålene gjennom skylaget. Man trenger ikke bruke solkrem, men hudkremer som inneholder SPF er nødvendig for å beskytte huden.

- Det ultimate er å bruke krem med faktor 15 året rundt. Vi er hele tiden utsatt for UV-stråling, og det er disse strålene som står for 90 prosent av hudens aldringstegn. Solskader før fylte 18 år øker sjansen for hudkreft med 80 prosent, forteller Palacios.

Myte 3: Dyre produkter er alltid de beste

Ekspertene innrømmer at det ikke alltid er de dyreste produktene som er best, men at det ofte er en grunn til at noe koster litt mer.

- Ofte leser vi at kremen på Rema 1000 inneholder det samme som kremer til 700 kroner. Og ja, det er mulig, men det er mengde av innholdet som teller. For eksempel kreves det 3,5 tonn roseblader for å fremstille en desiliter ren eterisk olje med roseblader, forteller Palacios.

Svendsen anbefaler alle å følge med på tester som blir gjort av seriøse instanser, som blant annet Forbrukerrådet, for å vite om kremene er gode.

Myte 4: Det holder å vaske ansiktet med såpe og vann

- Nei, det blir aldri et optimalt resultat med vann og såpe. Det er fordi talget i huden ikke er vannløslig, derfor må det rens til for å fjerne det. Akkurat som det må oppvaskmiddel til for å fjerne fettet på oppvasken, forklarer Palacios.

Hud har også en mye lavere pH-verdi enn såpe. Dette betyr at såpen forstyrrer hudens ph-verdi, og stripper den for dens naturlige beskyttelseshinne.

- Bruker man såpe og vann tørker man rett og slett ut huden, og uttørket hud får fortere linjer og rynker, forteller Reneflot.

KJØL NED: Kaldt vann hjelper på å dempe hevelsen.
KJØL NED: Kaldt vann hjelper på å dempe hevelsen. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Myte 5: Man må drikke halvannen liter vann om dagen for å få fin hud

Tørr hud er lettere disponibel for rynker og for tidlig aldring, derfor er det viktig å gi kroppen nok vann.

- Huden er kroppens største organ, og består av 70 prosent vann. Vi inntar og utskiller store mengder vann for å holde kroppens organer og celler i live, og for å utskille avfallsstoffer. Når vi drikker vann hindrer vi huden i å tørke ut, og det er et fantastisk skjønnhetsmiddel, sier Svendsen.

Men spørsmålet om hvor mye vann man trenger er omdiskutert, og avhenger av hvor mye vann du mister i løpet av døgnet. Noen mener man får i seg nok væske gjennom maten.

- Vann er alltid bra for kroppen og huden, men hvorfor ikke spise vannet i stedet? Ta en appelsin som inneholder både vann, vitaminer og antioksidanter, foreslår Reneflot.

Myte 6: Ansiktskrem og øyekrem er det samme

Huden rundt øynene er både sartere og tynnere i forhold til resten av ansiktshuden, og trenger derfor en snillere behandling.

- Huden rundt øynene har heller ikke evne til å absorbere ingrediensene som er laget til ansiktshuden. Og siden huden er veldig tynn kan det naturlige fargestoffer hemoglobin hope seg opp og danne misfarging rundt øynene, forklarer Svendsen.

Det finnes øyekremer som inneholder enzymer som bryter ned hemoglobin, og i tillegg øker sirkulasjonen rundt øynene slik at misfargingen forsvinner.

Myte 7: Huden blir stresset om man bytter produkter

- Huden har faktisk godt av å bytte produkter. Den trenger små sjokk for å fungere optimalt. Det blir som hvis man trener med samme vekter hele tiden, vil man til slutt ikke bygge muskler, forteller Reneflot.

BLÅ RINGER: Å bruke vanlig ansiktskrem under øynene kan gi blå ringer.
BLÅ RINGER: Å bruke vanlig ansiktskrem under øynene kan gi blå ringer. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Det kan også være lurt å bytte med tanke på at huden stadig er i forandring. Når huden eldres trenger den annen pleie.

- Bare ikke bytt for fort, det kommer ikke resultater med en gang. Huden bruker 28 dager på å fornye seg, og det trengs et par runder med fornyelse før vi ser resultater, forklarer Palacios.

Myte 8: Man må alltid bruke toner

Man trenger ikke bruke hudvann etter at man har renset huden, men for noen kan det lønne seg å gjøre det så ofte som mulig.

- En toner brukes til å fjerne rester etter rensemelk og døde hudceller. Den tilfører også fukt og retter ph-balansen i huden, sier Annakarin Svendsen, eier av Karl Johan hudpleie.

Bruk toneren mellom rens og fuktighetskrem.

Les også:

Fin sminke på to minutter

Kullsyre fjerner rynker

Slik klager du på ansiktsbehandlingen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning