DIY - VI TESTER: Vannbad med salt på nye jeans

Salttrikset som bevarer jeansfargen

Den evige kampen om å bevare blåfargen i den nye jeansen kan endelig være vunnet - vi har testet det beryktede saltbad-trikset!

SALTBAD: Noen vasketips høres merkeligere ut enn andre - men saltbadet for å bevare jeansfargen hadde vi hørt så mange ganger at vi til slutt måtte teste det selv.
SALTBAD: Noen vasketips høres merkeligere ut enn andre - men saltbadet for å bevare jeansfargen hadde vi hørt så mange ganger at vi til slutt måtte teste det selv. Foto: FOTO: Tove Eggen.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det er noe spesielt herlig med nyinnkjøpte blå jeans. De sitter perfekt, og ikke minst; fargen er sterk og crispy blå.

Og selv om vi vet at jeans ikke trenger og vaskes før etter seks måneder, så gruer vi oss allerede til den dagen - vel vitende om at den fine blåfargen mest sannsynlig vil falme.

Jeans, eller dongeri, er nemlig laget av et vevet stoff, og det er kun trådene som går på utsiden (renning) som blir farget blå, mens trådene på innsiden (innslag) forblir hvite.

Denne fargemetoden sørger for at jeansbuksa falmer over tid ved vask og bruk, og gir dongerimaterialet sitt unike og karakteristiske utseende.

Så da er det kanskje ikke så rart at vi alltid er på utkikk etter gode tips som kan bevare fargen til favorittjeansen vår.

Farger klær med salt

Opp gjennom årene har vi i Klikk Mote intervjuet flere jeanseksperter angående temaet, og et av de mest spennende og gjennomgående tipsene er å gi jeansen et saltbad for å bevare fargen bedre.

Så vi bestemte oss for å finne ut, en gang for alle, om dette faktisk hadde noe for seg.

- Salt brukes i farging av mange ulike tekstiltyper. Det er en elektrolytt, som øker affinitet mellom fargestoffer og sellulosefiber, som bomull (som jeans er laget av). Behovet for salt i vask av plagg i ettertid er avhengig av hvordan fargingsprosessen har vært og hvilke fargestoffer er brukt. Hvis fargen sitter godt på plagget (har sterk kjemisk binding med fiberen) er det ikke behov for salt i vask. Mye av denim er derimot farget med indigofarger, som ikke alltid har så god fargeekthet mot vask, dermed kan salt hjelpe i å beholde fargene bedre, forklarer Kirsi Laitala, forsker og tekstilinginør ved SIFO.

ENKELT: Saltbad-trikset er sålig enkelt, og alt du trenger er to teskjeer med salt, vannbalje og en time ekstra til vasking.
ENKELT: Saltbad-trikset er sålig enkelt, og alt du trenger er to teskjeer med salt, vannbalje og en time ekstra til vasking. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Fremgangsmåten

Før gode vaskeprodukter for mørke klær ble oppfunnet, var det helt vanlig å bruke salt ved vask av dongerimaterialer, opplyser ehow.com.

Nettsiden stiller også med fremgangsmåten og stegene bak saltvasking av jeans:

  1. Ta to teskjeer med bordsalt i en vaskebalje.
  2. Hell i cirka fire liter med kaldt vann i baljen.
  3. Dynk jeansen i vannet, og pass på at hele plagget blir dekket av vannet.
  4. La jeansen ligge i saltbade i én time.
  5. Vreng buksa, og legg den umiddelbart i vaskemaskin til kaldvask.

At saltet blir vasket ut i vaskemaskina skal ikke medføre problemer, men det er nok best å benytte saltvannbad-metoden - og ikke helle salt rett inn i maskina.

- Saltvann har en tendens til å få metall til å ruste lettere. Nå er det ikke snakk om store mengder salt, og vaskemaskinen skal være konstruert til å tåle ganske aggressive kjemikalier, så jeg tror det burde gå greit, forteller Anja Røyne - fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo og blogger bak hverdagsfysikkbloggen anjafysikk.wordpress.com oss.

Produktsjef og designer hos Never Denim/Bik Bok, Martin Gustafsson, bekrefter at saltbadet er effektivt, men at man burde være skånsom med vaskemaskina.

- Salt fungerer som en slags fiksering når man tilsetter farge, og har til og med en bevarende effekt av fargen på jeans. Men; salt kan være skadelig for den typen vaskemaskin man bruker hjemme, så unngå å bruke middelet direkte i maskina, råder Gustafsson.

Hvor godt fargen er fiksert

Selv om det så positivt ut for saltbad-trikset, fantes det også tydelige hull i denne vaske-teorien. For det er ikke slik at salt i seg selv kan få enhver farge til å vare lengre, se mer intens ut, eller endre fargen på noen som helst måte.

VI TESTET: For å sjekke saltbad-trikset, kjøpte vi to like og nye bukser fra et rimelig merke, som da ofte har indigofarger som ikke er fiksert til stoffet.
VI TESTET: For å sjekke saltbad-trikset, kjøpte vi to like og nye bukser fra et rimelig merke, som da ofte har indigofarger som ikke er fiksert til stoffet. Foto: FOTO: Tove Eggen.

- Salt kan være nyttig når man farger tøy, selv om det kommer an på hva slags farge man bruker, men når tøyet først er farget og satt, har det ingen ting å si, sier Røyne.

VANLIG VASK: Test-jeans B ble lagt til normal vask på 40 grader for å se hvor mye farge den mistet på sin første vask.
VANLIG VASK: Test-jeans B ble lagt til normal vask på 40 grader for å se hvor mye farge den mistet på sin første vask. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Forskningsleder ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp er enig i dette.

- At salt fikserer fargestoffet forutsetter også at fargen ikke er fiksert allerede.

Derfor utførte vi testen vår på to nye jeans fra et rimelig merke, som derfor ofte ikke har fiksert indigofargen like godt som dyrere merker.

Vi testet

I og med at ekspertene våre er enige i at saltbad på jeans som allerede har en fiksert farge har lite for seg, var målsettingen vår å teste om et saltbad kunne få billige jeans med ufiksert farge til å holde seg bedre.

Jeans A ble plassert i vannbad i én time, før den ble lagt i vaskemaskina på vrenga, til normalvask på 40 grader. Jeans B ble lagt kun vasket i vaskemaskin på 40 grader. Begge buksene ble hengt opp til tørk i et kjølig rom.

Resultat

Allerede da jeans A lå i saltbadet, la vi merke til hvor lite blåfarge som ble skilt ut i vannet.

Som de fleste vet, kommer det ganske mye farge ut ved første vask, og vannet har en tendens til å bli mørkeblått. Men vannet hadde kun et lite skjær av blåfarge. Kunne det være fordi saltet bant fargen til buksa?

ETTER: Det er lett å se hvor mye mer slitt test-jeans B er enn A som ble lagt i saltbad før vask.
ETTER: Det er lett å se hvor mye mer slitt test-jeans B er enn A som ble lagt i saltbad før vask. Foto: FOTO: Tove Eggen

Etter 24 timer til tørk var resultatet tydelig - saltbadet hadde absolutt hatt en effekt!

Jeansen som ble vasket normalt har mistet farge på spesielt baklommene, det stenvaskede partiet på låra har blitt større og fargen generelt virker mer blass.

Mens saltbad-jeansen ser ut til å ha den samme fargen som før vask, det er kun teksturen og formen som er forandret på grunn av vask og tørk.

Konklusjon

Et morsomt triks - som ser ut til å faktisk fungere også. Vi sparer det nok til jeans som har en tendens til å miste mye farge ved første vask, og husk å vaske jeansen med en gang etterpå. Lar du buksa tørke med salt, så får man en stenvasket effekt!

Les også:

Du er god hvis du klarer å gjette hvor gammel hun er

Dette buksetrikset må du få med deg

Sminkelooken alle vil kopiere

INTENSITET: Selv om blåfargen i en jeans aldri egentlig blir lysere, så mister den intenisiteten sin og virker derfor blass. Jeans A som ble lagt i saltbad har sterkere intensitet enn jeans B som ble vasket normalt - og det etter kun én vask!
INTENSITET: Selv om blåfargen i en jeans aldri egentlig blir lysere, så mister den intenisiteten sin og virker derfor blass. Jeans A som ble lagt i saltbad har sterkere intensitet enn jeans B som ble vasket normalt - og det etter kun én vask! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning