Glødende hud med oksygen

Pust deg til vakker hud

- Mange stresser unødvendig mye i hverdagen. Det kan føre til at de tar korte, skarpe åndedrag i stedet for de lange dype åndedragene, advarer ekspertene. Få tipsene til hvordan du faktisk skal puste her.

PUSTER DU RIKTIG? Ifølge ekspertene er det mange av oss som ikke puster slik vi egentlig burde og skal. Og særlig én faktor er med på å få deg ut av den gode pusterytmen. Kan du gjette hva det er?
PUSTER DU RIKTIG? Ifølge ekspertene er det mange av oss som ikke puster slik vi egentlig burde og skal. Og særlig én faktor er med på å få deg ut av den gode pusterytmen. Kan du gjette hva det er? Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Det er ikke mangel på produkter som hevder å skulle gjøre huden din både yngre, jevnere og mer rynkefri, og mange av oss kaster oss ivrige over det nyeste nye i kampen for perfekt hud. For så å erfare at selv om prislappen sved hull i lommeboken, og damen i parfymeriet lovet at dette var rene vidundermiddelet, så lar jammen resultatene vente på seg.

Men nå kan det hende du kan spare deg noen kroner på hudpleie fremover - og til og med få glødende hud på kjøpet. For ifølge det amerikanske skjønnhetsnettstedet Youbeauty kan du nemlig rett og slett puste deg til penere hud.

Lær deg å puste

«Hallo, klart jeg kan puste» , tenker du kanskje? Du har jo tross alt gjort det helt siden du ble født, de fleste av oss uten nevneverdige problemer til og med. Men pusting er ikke bare, bare om vi skal tro på den kjente amerikanske TV-doktoren, Dr. Oz.

- Mange av oss puster på samme måte som vi danser, forklarer kjendisdoktoren til nettsiden.

- Vi tror at vi gjør det helt riktig, men der tar vi faktisk feil.

Dr. Oz forklarer at nettopp fordi det er noe vi gjør hele tiden, hver eneste dag, tenker de færreste av oss egentlig over hvordan vi puster.

- Men når du tenker på hvor viktig pusten faktisk er, så er det kanskje verdt å lære seg å gjøre det riktig likevel.

Og gjør du det riktig, kan doktoren love deg at du både kommer til å føle deg OG se yngre ut.

DYPT OG ROLIG: Fyll lungene og bruk mellomgulvet når du puster er rådet fra ekspertene. Så skal huden bli både glødende og sunn.
DYPT OG ROLIG: Fyll lungene og bruk mellomgulvet når du puster er rådet fra ekspertene. Så skal huden bli både glødende og sunn. Foto: FOTO: Samadhee

Naturens egen Botox

Slik skal du puste

Lungene dine har kapasitet til mye mer enn slik du bruker dem, og ved å lære å puste riktig, får du utnyttet kapasiteten bedre. Nøkkelen til bedre pust er å bruke mellomgulvet aktivt, noe som trekker lungene dine nedover, og gir dem bedre plass.

Her er 3 lette steg som lærer deg å puste riktig:

1. Ligg på ryggen på gulvet. Plasser den ene hånden på magen og den andre over brystet.

2. Trekk pusten sakte inn, bruk 5 sekunder på å fylle lungene. Tell til 5 inni deg mens du puster inn. Magen din skal bevege seg når du gjør dette, og navelen skal dyttes oppover, vekk fra ryggsøylen. Brystkassen din skal vide seg ut til begge sider.

3. Når lungene dine føles helt fulle skal du sakte begynne å puste ut. Tell til 7 mens du sakte slipper all luft ut av lungene. Fokuser på navelen din og hvordan denne nå synker ned mot ryggsøylen igjen, noe som igjen "tvinger" all luften ut av lungene.

Gjenta dette to ganger om dagen: 10 dype åndedrag om morgenen og 10 om kvelden før leggetid. Du vil forbedre lungekapasiteten og blodtilførsel til organene, fylle kroppen med oksygen, hjelpe kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer og minske stressnivået ditt.

KIlde: Youbeauty, Dr. Oz

I yogafilosofien har viktigheten av pust og å gjøre dette riktig lenge vært kjent.

- Når du puster kort og hurtig, som man jo ofte gjør i en stresset hverdag, gjør dette er kroppen din fordeler næringsstoffer ut til organene dårligere enn normalt, forklarer daglig leder ved hos Pure Yoga Studios i New York, Michelle Demus, til helse- og skjønnhetsnettstedet More.

- Og siden huden som oftest kommer lengst nede på listen når kroppen skal ha sitt, er det ofte på huden at det vises best når vi ikke er flinke nok til å puste godt og riktig.

Demus forklarer at ved å både være fysisk aktiv og i tillegg sørge for å puste riktig, så vil du gjøre blodsirkulasjonen i huden bedre.

- Resultatet er en friskere og mer glødende vakker hud, forklarer yogainstruktøren.

- Selv fem minutter om dagen med dype, gode pusteøvelser vil ha en positiv effekt på huden din. Så da er det kanskje ikke så rart at mange som driver med yoga kaller det for naturens egen botox.

Instruktør og innehaver hos Leela Yoga AS i Oslo, Tonje Næss, holder også en knapp på at pusten har mye å si for huden.

- Mange av oss puster ikke dypt nok ned i magen, forklarer Næss til Kamille.no.

- Å ha et større fokus på pusten, og å huske å trekke pusten hele veien dypt ned i magen roer ned hele kroppen, og gir også kroppen et høyere oksygenopptak. Huden din kan lide om den ikke mottar nok friskt, oksygenrikt blod, og i tillegg fører det til at du føler deg konstant sliten og sløv og ser trøtt ut.

Næss forklarer at det å ikke puste riktig gjør kroppen mer stresset.

- Og vi vet at stress ofte fører med seg uren hud.

Yogainstruktøren mener at mange voksne mennesker stresser unødvendig mye i hverdagen.

- Dette fører til at de fleste tar korte, skarpe åndedrag i stedet for de lange dype åndedragene. I disse korte åndedragene bruker vi ofte bare den øverste delen av lungene våre, og det blir omtrent som en konstant hyperventilering. Dette fører igjen til dårlig opptak av oksygen og utskillelse av CO2 i blodet.

Hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann-Kristin Stokke, er enig.

- På samme måte som huden, er også lungene et utskillelsesorgan, forklarer Stokke til Kamille.no.

- God, dyp magepust sikrer at kroppen kvitter seg med avfallsstoffer og får inn friskt oksygen til alle kroppens celler, også til huden. Så ja, god pust kan absolutt gi finere og friskere hud.

Vær aktiv

Å være fysisk aktiv har også haugevis med bonuser for huden din.

- Trening og aktivitet øker nivåene av beta-endorfiner i kroppen, gjør deg i bedre humør og øker blodsirkulasjonen, forklarer nettstedet Youbeauty.

- Noe som i aller høyeste grad er viktig for huden din og hvordan den ser ut.

Kardiovaskulær trening forbedrer lungekapasiteten din, og vil dermed gjøre at du er i stand til å ta inn mer oksygen når du puster, noe som vil bedre sirkulasjonen som leverer næring til celler og hud i kroppen.

- Det er ikke uten grunn at du har en sunn glød etter en god treningsøkt, forklarer nettstedet.

- Huden din har fått en ansiktsbehandling fra innsiden.

Behandler huden med oksygen

Om du har sett deg grønn av misunnelse på den glødende ansiktshuden til blant annet Kate Middelton, Gwyneth Paltrow og Eva Longoria, ja så er du ikke alene. Og ifølge Elle Canada er det en av Hollywoods hotteste nyheter på hudpleiefronten som står bak damenes drømmehud. Hemmeligheten? Intet annet enn o2.

VÆR AKTIV: Fysisk aktivitet øker også opptaket av oksygen i blodet, på samme måte som å puste riktig gjør. Prøv begge for vakker hud.
VÆR AKTIV: Fysisk aktivitet øker også opptaket av oksygen i blodet, på samme måte som å puste riktig gjør. Prøv begge for vakker hud. Foto: FOTO: Colourbox

- Resultatene er fenomenale, forklarer den Los Angeles baserte hudpleieren Michelle Peck til magasinet.

ANSIKTSBEHANDLING MED OKSYGEN: Dette sverger kjendisene nå til.
ANSIKTSBEHANDLING MED OKSYGEN: Dette sverger kjendisene nå til. Foto: FOTO: Produsenten/Spaworld

- Du gir huden tilbake den næringen den trenger. Madonna går ikke lenger på scenen uten å ha hatt en slik ansiktsbehandling i forkant.

Slik fungerer behandlingen:

- Hyaluronsyre, som hjelper huden til å holde på fuktighet og dermed beholde volum og spenst, smøres på huden i serum-form, forklarer dermatolog og innehaver av Bay Dermatology Centre in Toronto, Dr. Sandy Skotnicki-Grant, til magasinet.

- Oksygenet som deretter ved hjelp av en liten maskin blåses på huden "dytter" hyaluronsyren ned i de dypere lagene i huden og cellene der.

Så oksygenet i seg selv påvirker ikke huden direkte?

- Nei, men det fungerer som en svært effektiv levering av hyaluronsyre nedover i huden, forklarer Skotnicki-Grant.

Umiddelbar ungdomskilde?

For deg som ikke er villig til å ty til botox og andre mer kirurgiske løsninger for å holde huden ung, kan kanskje oksygenbehandlingen være midt i blinken.

- Oksygen er helt nødvendig om du vil ha sunn og ung hud, forklarer klinisk professor i dermatologi ved Mount Sinai Hospital i New York, Dr. Marina Peredo, til nyhetskanalen Fox News.

- Denne behandlingen er effektiv fordi den beskytter huden og reverserer synlig skader huden har pådratt seg. Den hjelper også på selve overflaten i huden, og jevner den ut, i tillegg til å glatte ut rynker fine linjer ved å tilføre fukt nedover i huden.

Men ikke alle er like entusiastiske.

- Det høres jo veldig spennende ut, men faktum er at det finnes få vitenskapelige bevis som bekrefter at dette fungerer, forklarer klinisk professor i dermatologi ved SUNY Downstate Medical Center, Dr. Whitney Bowe.

- I alle fall ikke i det lange løp.

Bowe forklarer at det meste av det man oppfatter som at huden ser fullere og mer fuktet ut, nok kommer av at huden er midlertidig hoven etter behandlingen.

- Mikrodermabrasjon vil gi samme type effekt, på grunn av hevelser og irritasjon i huden etter behandling.

Selger oksygen på boks

Ikke nok med behandlinger hos hudpleier, oksygen til huden selger også som hakka møkk til hjemmebruk ifølge avisen New York Times.

- Det kan nesten se ut som om at ved å bare printe ordet "oksygen" utenpå hudpleieproduktet, selger det bedre, skriver avisen.

Mange lar seg overbevise, men de lærde strides, og ikke alle er like entusiastiske.

- Det finnes ingen bevis for at oksygen verken kan penetrere huden eller at det holder seg i produktet, forklarer professor i dermatologi ved Mount Sinai School of Medicine og direktør ved Juva Skin and Laser Center i New York, Dr. Bruce Katz, til avisen.

- Faktisk er det slik at det er svært få produkter som klarer å penetrere de ytterste hudlagene.

Stokke er også skeptisk.

- Oksygen kan ikke tas opp direkte gjennom huden, forklarer Stokke til Kamille.no.

- Selv om mange produkter synes å reklamere med at det er nettopp dette deres produkt gjør.

Stokke forklarer at utfordringen med oksygen, som vi jo er avhengige av for å leve, er at stoffet også er et av naturens mest potente frie radikaler, og er en av de tre primære triggerfaktorene som fremskynder aldring i huden.

- Dette skyldes at oksygen er et svært ustabilt molekyl som lett reagerer med andre stoffer, forklarer Stokke.

- Det er jo oksygen som etter hvert gjør at biler ruster og at eplet du delte i to blir brunt når det blir liggende.

Stokke tror derfor ikke oksygenet mange hevder å ha i produktene sine holder seg som oksygen lenge.

- I beste fall vil det jo være ferdig oksidert og dermed ikke gjøre noen ting. Og i verste fall tilfører du jo huden frie radikaler som bryter huden ned.

Les også:

Halsen avslører alderen din

Dette trikset gjør at du ser flere år yngre ut

 

OKSYGEN PÅ FLASKE: Det er mange produkter som lover å gi deg finere hud om du bare smører litt oksygen rett på huden. Men ekspertene er uenige om hvorvidt dette egentlig fungerer.
OKSYGEN PÅ FLASKE: Det er mange produkter som lover å gi deg finere hud om du bare smører litt oksygen rett på huden. Men ekspertene er uenige om hvorvidt dette egentlig fungerer. Foto: FOTO: Produsent/forhandler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning