Pelstrenden

– Kan vi spise dyr, kan vi bruke pels

Er det greit å bruke vintagepels? Og er egentlig fuskepels bedre?

PELS: meningene er delte om hva som er riktig når det gjelder pels. Foto: Topshop
PELS: meningene er delte om hva som er riktig når det gjelder pels. Foto: Topshop
Publisert Oppdatert

Pels er mye sett i motebildet denne høsten, og diskusjonen om bruk av ekte pels, fuskepels og vintagepels er stor.

Hvor går grensen mellom hva som er kult og hva som er uetisk?

Finn din side, og gi den din stemme i slutten av artikkelen.

Vintage-dillemaet

- Jeg elsker pels, men kun hvis den er vintage. Det er greit å bruke vintagepels fordi den er brukt, og man resirkulerer. Pluss at den kan ha verdi fordi den gjerne er arvet, sier Jeanette Hoff, stylist og eier av nettbutikken elegantly-waisted.com.

Men vintagepels menes pels som er laget for minst 30 år siden. Hoff forklarer at hun ikke støtter dagens pelsindustri, og derfor kun holder seg til vintagepels.

- Om man tror at vintagepels er greit, har man ikke forstått at pels er pels uansett om det er vintage eller ikke. Velger man ekte pels sender man ut signaler om mangel på empati for dyr, og man støtter dyrs lidelser til fordel for egen forfengelighet, mener stylist Kjersti Andreassen.

Dyrevernalliansen sier seg enig i at vintagepels sender ut feil signaler, og at bruk av vintagepels bidrar til å holde ekte pels i motebildet.

- Jeg vet pelsmotstandere mener bruk av vintagepels er feil, men det er stor forskjell på å kjøpe en helt ny pels, mot å kjøpe en på loppis, sier Hoff.

Fuskepelsen ser ekte ut

Et alternativ til både vintage- og ekte pels, er fuskepelsen. Kjennere vil nok si at de ser stor forskjell på en ekte pels og en fuskepels, men i dag kan noen fuskepelser nesten se ut som en tro kopi av den ekte varen.

- Dyrevernsalliansen får stadig henvendelser fra publikummere som har sett en av kjendisene fra kampanjen «Kjendiser mot pels» i noe de tror er ekte, men så viser det seg at det er fuskepels, forteller Live Kleveland, Informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen.

Karin Sand i Pelsbransjens Informasjonstjeneste sier seg enig i at dagens fuskepels kan se ekte ut, men nekter for at kjennere ikke kan se forskjellen.

- Jeg er enig i at det er laget noen kjempegode kopier, men den dagen man ikke ser forskjell på kopien og originalen er nok lenge til, sier hun.

Enkelte kjendiser er derimot stolte pelsbrukere. Se stjernene som er på dyrevernorganisasjonen PETAs verstingliste.

Share

Fuskepels er skadelig

Kjendiskampanjer og lignende har fått flere og flere skeptiske til ekte pels, men den ekte pelsen innehar noen positive egenskaper som fuskepelsen ikke har.

- Pels er både et nedbrytbart og et fornybart materiale. Fuskepels er laget stort sett av oljebasert materialer og er derfor verken nedbrytbart eller fornybart, sier Sand.

Hun sier hun har respekt for vegetarianere og veganere, men understreker at Norge har verdens strengest dyrevernlov, som pelsbransjen passer på å holde.

- Men kan vi spise dyr, så må vi også kunne kle oss i hud, skinn og pels, mener Sand.

Også flere mener at skinnbrukere som sier nei til pels er dobbeltmoralske.

Forskjell på husdyr og oppdrett

Dyrealliansen mener også at visse typer skinn og pels kan brukes, dette kommer nemlig an på om dyrene kun er avlet opp for pelsen, eller om de avles opp for hovedsakelig andre årsaker.

- Husdyr og vilt som rein, sau, geit, ku, hest, lama, elg og sebra ansees ikke som pelsdyr, fordi disse avles opp for matens skyld, forklarer Kleveland.

Det er også forskjell på husdyr og rovdyr, og hvor tamme dyrene er i utgangspunktet. For eksempel ville ikke en ku gjort noe annet enn å beite i flokk om den var fri, derfor har den et adferdsbehov som er lettere å oppfylle i fangenskap. Rovdyr som mink og rev derimot, ville ikke kunne holdes på et jorde.

- Landbruksdyr har vært holdt i menneskelig eie i titusener av år, dette har ført til genetiske endringer som tilpasser dem mennesker, de er genetisk temmet, forteller Kleveland.

Pelsdyr derimot har kun vært holdt i fangenskap i litt over hundre år, og er fortsatt ville. Derfor har de en naturlig frykt for mennesker.

Hva er ditt syn på pels? Si din mening i avstemmingen under.

Les også:

Gjør et vintagekupp

Disse fargene gjelder i høst

Kult med pels i interiøret?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen