Test: Long-lasting leppestift

Hvor lenge sitter en rød leppestift?

Røde lepper er populært i førjulstiden, derfor har Klikk Motes sminkeekspert testet seks populære merker for å se hvilken som sitter lengst

RØD LEPPESTIFT: Klikk Motes skjønnhetsekspert har testet holdbarheten på 6 røde leppestifter.
RØD LEPPESTIFT: Klikk Motes skjønnhetsekspert har testet holdbarheten på 6 røde leppestifter. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Det er litt rart at røde lepper er så populært i førjulstiden, hvis man ser bort ifra at fargen matcher høytiden perfekt.

De festlige anledningene man skal på, inneholder som oftest både mye mat og drikke – og litt klining skal man heller ikke se bort ifra at det blir.

Dette påvirker selvfølgelig fargen på leppene, og ingen synes det er særlig pent med en leppestift som har mistet farge eller er gnidd utover.

Lip-stain er best

Hvis man virkelig vil at leppefargen skal sitte hele kvelden, og holde gjennom det meste, er det kun ett produkt som gjelder: lip-stains.

Disse kommer som oftest i en lip-glosslignende duo, med en farget side og en hydrerende side.

Den klassiske varianten, som også er viden kjent, er Lipfinity fra Max Factor.

Men flere andre merker som Mac, L'Oréal Paris og Jane Iredale fører svært gode varianter som er testet og godkjent av undertegnede.

Komforten disse produktene byr på derimot, er ikke alle like fan av.

En long-lasting lip-stain er ikke direkte ukomfortable, men de kan oppleves ganske tørre.

Nettopp derfor kommer produktene alltid med en hydrerende balm eller gjennomsiktig lipgloss for å kompansere.

I tillegg er man nødt til å fjerne produktet fra leppene helt, gjerne ved å bruke olje, hvis man trenger touch-up.

Noe som ofte er nødvendig ved inntak av fet mat da fett og olje vil løse opp leppefargen.

Matte leppestifter

Velger man å droppe overnevnte leppeprodukt, burde man derfor heller gå for en matt leppestift.

De mattere leppestiftene vil sitte bedre, men også føles tørrere.

Da den røde fargen har en lei tendens til å snike seg utover huden rundt munnen, er det faktisk greit at produktet ikke er for kremete.

Men uansett hvilken leppestifttype man går for, bortsett fra lip-stain, burde man alltid preppe leppene godt både før og etter påføring – da sitter fargen ofte et par timer lengre.

Slik prepper du leppene:

  • Skrubb leppene godt
  • Påfør et tynt lag med foundation og la denne tørke
  • Tegn opp leppene med en matchende lipliner, og fyll hele leppen inn med denne
  • Påfør leppestift med en kost, press leppene mot et papir og påfør igjen
  • Avslutt med et lett sveip med pudderkosten dyppet i gjennomsiktig pudder

Test av long-lasting leppestift

Når man først maler leppene røde, vil man gjerne at fargen skal sitte så lenge som mulig.

Det er flere produkter der ute som lover nettopp dette, og vi må selvfølgelig teste om de holder det de lover.

Under kan du se de seks forskjellige leppestiftene vi testet, og hvordan de holdt seg i fire timer med prating, spising, drikking og annet gøy.

Alle leppeproduktene ble testet på rene lepper fri for prepping og lipliner, påført rett fra beholder og ikke med kost som vi vanligvis anbefaler.

Yves Saint Laurent Rouge pur Couture The Mats #203

- Dyr og vakker, men skuffer litt

Den matte leppestiftkolleksjonen til Yves Saint Laurent, eller YSL, er elsket for sine livlige farger og luksuriøse tekstur.

Med en lekker forpakning, og et hederlig merkenavn, er prisen noe stiv på kr 305.

Påføring: En perfekt tekstur for påføring direkte fra beholder, med sin satenglignende glideevne som ikke «blør» ut i huden.

Komfort: Føles myk og god på leppene, og virker absolutt ikke for tørr. Faktisk så er den overraskende myk og kremete til å være en matt leppestift.

Fargeintensitet: Perfekt intensitet og en god blå undertone som er heldig for tennene.

Holdbarhet: Overraskende kort holdbarhet. Dog dette ikke selges spesifikt som en long-lasting leppestift, forventer man mer fra en matt leppefarge av slik kaliber.

Resultat: Leppestiften holdt seg fint den første timen før utsatt for enkel mat og drikke. Den føltes aldri tørr eller ukomfortabel, men redselen for å komme borti leppen, og dermed gni fargen utover, var tilstede.

Maybelline Color Drama #520

- Rimelig, enkel og grei

Blyantleppestiften fra Maybelline er virkelig enkel å påføre, og genial hvis man ikke liker å bruke lipliner.

YSL: En dyr klassiker.
YSL: En dyr klassiker. Foto: FOTO: Produsenten.
LITT SKUFFENDE: Den dyreste leppestiften, fikk også den snilleste behandlingen - men holdt fortsatt ikke.
LITT SKUFFENDE: Den dyreste leppestiften, fikk også den snilleste behandlingen - men holdt fortsatt ikke. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Hendig forpakning og en fin pris på kr 79.

Påføring: Veldig enkel og presis påføring takket være blyantformen, men jeg anbefaler fortsatt å bruke en egen lipliner først. Viktig at tuppen holder spiss.

Komfort: Ingenting å utsette på komfort, produktet holder seg myk og føles pleiende. Kanskje litt for myk, slik at man blir redd for at produktet skal skli ut i huden.

Fargeintensitet: Mye kraftigere og dypere farge enn forventet, og den perfekte røde tonen for vinteren!

Holdbarhet: Produktet forsvinner forholdsvis raskt i midten av leppene. Kantene holder seg ganske bra gjennom både mat og drikke, men blir noe svak i munnvikene. Touch-up vil derfor bli nødvendig.

Resultat: Uten touch-up ser ikke produktet særlig bra ut etter et par timer. Konsistensen er for kremete til å holde seg på leppene, dog kantene har holdt seg ok. Heldigvis er produktet enkelt å ta med seg og raskt fylle inn leppene med i løpet av kvelden.

Fedora Minerals Long Wearing & Conditioning Lip Color #LC4

- God holdbarhet, men svak farge

Den mineralbaserte leppestiften fra Fedora Minerals imponerer med holdbarheten sin, men passer best til den beskjedne.

Enkel og fin forpakning, gir også en fin pris på kr 160.

Foto: FOTO: Produsenten.
Foto: FOTO: Tove Eggen.

Påføring: Den smale og skrå formen gjør det enklere å lage fine kanter og avrundinger. Noe myk tekstur, så vær forsiktig med å ikke treffe huden eller porer langs leppekanten og i munnviken.

Komfort: Man kjenner forskjell på et mineralprodukt og et vanlig leppeprodukt. Leppestiften føles pleiende i cirka to timer, men mister deretter litt av effekten.

Fargeintensitet: Ikke så mye å skryte av, og passer derfor kanskje for de som er ute etter en mildere rødfarge.

Holdbarhet: Testens beste holdbarhet, men mister dessverre noe av effekten på grunn av den svake fargen. Produktet kommer aldri på avveie, og sitter trygt på leppene.

Resultat: Et godt produkt som gjør det den sier, føles god og har en korrekt pris. Kunne lett blitt testens vinner hvis fargeintensiteten var sterkere.

L'Oréal Paris Pure Red's Collection Blake Lively

- Nydelig farge som fader fort

L'Oréal Paris sin røde kolleksjon med kjendissamarbeide som Blake Lively, Jennifer Lopez og Doutzen Kroes byr på nydelig og intense farger.

Forpakning som virker eksklusiv, men fortsatt en rimelig pris på kr 139.

Påføring: En litt seig konsistens, noe som skal kunne gjøre at produktet sitter bedre og får mer intensitet, men leppekanten og munnviken kan lett begynne å «blø» produktet ut i huden. En lipliner er virkelig nødvendig!

FEDORA MINERALS: Et rimelig mineralsminke-produkt som imponerer med holdbarhet, men ikke med fargestyrke.
FEDORA MINERALS: Et rimelig mineralsminke-produkt som imponerer med holdbarhet, men ikke med fargestyrke. Foto: FOTO: Produsenten.
SITTER GODT: Fargen har holdt seg ganske lik, bare noe mer slitt - men relativt jevn, dog fargen i utgangspunktet er noe dempet.
SITTER GODT: Fargen har holdt seg ganske lik, bare noe mer slitt - men relativt jevn, dog fargen i utgangspunktet er noe dempet. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Komfort: Teksturen er semi-klebrig, men føles myk når man presser leppene mot hverandre. Den kjennes litt tykk, og har en sterk duft som kan være ubehagelig for noen.

Fargeintesitet: Nydelig fargeintensitet, så her får man mye pigment for pengene. Dessverre forsvinner fargen ganske raskt.

Holdbarhet: Det tar ikke mer enn en times tid før leppefargen har fadet en god del, men heldigvis relativt jevnt slik at det ikke ser rart ut. Touch-up blir også lettere da.

Resultat: En nydelig farge, men produktet (som vi uansett vil anbefale) trenger en god prepp, liner og pudder avslutningsvis for å holde en hel kveld.

Jane Iredale PureMoist Lipstick i Margi

- Pleiende, men ikke holdbar.

Som er videnkjent mineralsminkemerke, er Jane Iredale dyktige på produkter som er pleiende for huden, og denne er intet unntak.

Sleek forpakning i «gull», samt dyre ingredienser kan rettferdiggjøre prisen på kr 295.

Påføring: Nok en smal og skråformet type, noe som gjør påføringen relativt enkel. Den myke konsistensen er dog litt tricky når man skal legge helt ut i kantene, så lipliner er absolutt en nødvendighet.

Komfort: Testens desidert deiligste produkt. Føles pleiende, leppene er merkbart fuktigere etter bruk. Man blir litt redd for at leppestiften skal skli utover huden på grunn av den myke teksturen.

L'OREAL PARIS: En nydelig farge som mister intensiteten raskt, men jevnt.
L'OREAL PARIS: En nydelig farge som mister intensiteten raskt, men jevnt. Foto: FOTO: Produsenten.
FADER JEVNT: Selv om leppestiften utvilsomt fader og blør lett i munnviken, gjør den i det minste så relativt jevnt slik at touch-up blir enklere.
FADER JEVNT: Selv om leppestiften utvilsomt fader og blør lett i munnviken, gjør den i det minste så relativt jevnt slik at touch-up blir enklere. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Fargeintensitet: Ikke den kraftigste fargen, og den fader uansett relativt raskt.

Holdbarhet: Testens laveste holdbarhet. Så og si all farge er helt borte i løpet av to timer, men selve leppen etterlates i det minste relativt jevn, myk og fin.

Resultat: Et godt produkt som nok er aller best når man bruker lysere toner. Litt bortkastet på de røde.

Mac- Pro Longwear i Prolonge

- Gjør det den lover

Er det noe Mac er kjent for, utenom øyeskygger, så er det leppestifter – noe de fører i alskens tenkelige farger og typer.

Enkel sort forpakning, til en kvalitetsrettferdig pris på kr 195.

Påføring: Stødig og trygg påføring grunnet smal, skrå og avrundet form. Den klebrige teksturen tillater en relativt hard påføring.

Komfort: Testens mest klebrige produkt, som sørger for at leppefargen holder seg på plass. Teksturen er aldri ubehagelig, men man kjenner den bedre enn de andre.

Fargeintensitet: Akkurat samme farge på leppen som i beholderen – som seg hør og bør. God intensitet, med andre ord, som holder seg selv om produktet fader.

JANE IREDALE: Pluss for ingen kunstige fargestoffer eller konserveringsmidler, men for dårlig hold.
JANE IREDALE: Pluss for ingen kunstige fargestoffer eller konserveringsmidler, men for dårlig hold. Foto: FOTO: Produsenten.
BÅDE OG: Uten tvil testens mest behagelige og merkbart pleiende produkt, men også dårligst holdbarhet.
BÅDE OG: Uten tvil testens mest behagelige og merkbart pleiende produkt, men også dårligst holdbarhet. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Holdbarhet: Fargen har forsvunnet noe etter fire timer med mye mat, kaffe og drikke, men er fortsatt på plass. Den smitter av på glass, men klarer fortsatt å se bra ut.

Resultat: Testens helhetlige vinner takket være god holdbarhet, intensitet og korrekt pris.

MAC: Testens vinner takket være en holdbarhet og intensitet som står i stil til prisen.
MAC: Testens vinner takket være en holdbarhet og intensitet som står i stil til prisen. Foto: FOTO: Produsenten.
GJØR DET DEN SKAL: Leppestiften føles klebig, slik at man vet at den er på plass og fargen holder seg relativt godt og fader jevnt.
GJØR DET DEN SKAL: Leppestiften føles klebig, slik at man vet at den er på plass og fargen holder seg relativt godt og fader jevnt. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning