De beste tipsene mot plagsom hodebunn

Har du fet eller tørr hodebunn?

Noen har tørr hodebunn. Andre har fet. Men hva skal egentlig til for at hodebunnen holder seg normal, for en gangs skyld? Ekspertene deler sine beste tips med oss.

HÅR -OG HODEBUNNSTRØBBEL: Du kan ofte bedømme ut ifra utseendet på flassen hva slags hodebunntillstand du har. Da er det også lettere å finne frem til riktig løsning og behandling på problemet.
HÅR -OG HODEBUNNSTRØBBEL: Du kan ofte bedømme ut ifra utseendet på flassen hva slags hodebunntillstand du har. Da er det også lettere å finne frem til riktig løsning og behandling på problemet. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert
SOPP: "Pityrosporum ovale" er en soppart alle mennesker har i hodebunnen, og kan føre til flass hos noen. Flass skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på den.
SOPP: "Pityrosporum ovale" er en soppart alle mennesker har i hodebunnen, og kan føre til flass hos noen. Flass skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på den. Foto: FOTO: Thinkstock.com

"Det klør og det snør, tiddelibom". Sånn føles det i hvert fall ofte for deg med tørr hodebunn. Men hva når hodebunnen er fet, og den fortsatt flasser?

Ifølge hudlegene, frisørene og farmasøytene vi har snakket med, trenger nemlig ikke hodebunnen være tørr for å flasse, eller flasse for å være tørr. Komplisert? Forhåpentligvis ikke etter at du har lest denne artikkelen.

Sjekk flassen din

Først og fremst burde vi finne ut av hva slags hodebunn vi egentlig har, og da kan noe så enkelt som å sjekke hva slags type flass vi finner på hodet eller skuldrene, være svært nyttig.

- Et lett, hvitt dryss på skuldrene skyldes vanligvis tørr hodebunn. Det er først når flakene er større enn et knappenålshode at det kalles flass. Flass i tørr hodebunn faller ned på skuldrene, mens flass i fet hodebunn gjerne blir sittende fast som flassbelegg. Kraftig flass i kombinasjon med fet hodebunn kan skyldes seboreisk eksem, sier Gunhild Kile Sandvik, farmasøyt og fagredaktør ved apotek1.no.

Og en tørr hodebunn er ikke akkurat uvanlig i Norge - hvor vi ofte er tørre i huden generelt.

- Tørr hodebunn får du ofte på sommeren og midt på vinteren når vi fyrer mye inne, og det blir tørt i luften. Kjenner du at huden i ansiktet blir tørr, gjelder det som regel hodebunnen også, sier frisør og markedskoordinator for Studio Alf, Kate Stovner.

- En fet hodebunn forekommer når du har en høy talgproduksjon. Noen er så ille plaget at selv om de vasker håret hver morgen, er håret fett når kvelden kommer, legger Stovner til.

Den kroniske hudsykdommen psoriasis, derimot, er litt som den vanlige flassens store, slemme storebror. Den påvirker også flere områder på kroppen, og kan by på intens kløe og ofte smerte, samt uønsket hudtekstur.

- Psoriais gir tykke flak som gjerne ligger i hårfestet. Ved å dra av hudflakene kan man se punktblødning i huden. Psoriais kan føre til mye flass - akkurat som om "det snør", sier hudlege Bjørn Bondevik.

SJEKK NØYE: For å finne ut av hva slags flass du egentlig har, og dermed komme frem til hva slags tilstand hodebunnen din er i, burde du sjekke flasset i hodebunn eller på skuldrene litt nøyere før du børster det av deg.
SJEKK NØYE: For å finne ut av hva slags flass du egentlig har, og dermed komme frem til hva slags tilstand hodebunnen din er i, burde du sjekke flasset i hodebunn eller på skuldrene litt nøyere før du børster det av deg. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Sopp, hormoner og stress

Om psoriasis:

 • Psoriasis rammer ca. 125 millioner mennesker over hele verden.
 • Sykdommen er like vanlig hos begge kjønn og i alle samfunnslag.
 • Psoriasis kan ramme personer i alle aldre, men oppstår oftest i alderen 15 til 35 år.
 • Forskning viser at psoriasis kan være arvelig: hvis en av foreldrene er rammet, er det en 10 prosent sjanse for at barnet får psoriasis.
 • Utløsende faktorer kan være: emosjonelt stress, hudskader, visse typer infeksjoner, reaksjoner på bestemte legemidler.

Kilde: psoriasisrommet.no og dr. Cato Mørk.

For å bedre forstå hva flass egentlig er, ba vi kreativ leder ved frisørkjeden Nikita, Marita Grønlund, forklare dette nærmere.

- Alle voksne og barn over 15 år har sopp i huden over hele kroppen. Denne soppen, som heter pityrosporum ovale, kan føre til flass hos noen. Flass skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på den. Hormoner og stress kan også være en faktor som spiller inn, og forklarer hvorfor mange opplever mye flass i pubertetstiden, sier Grønlund.

I tillegg kan man også utvikle en sterkere form for flass, nemlig seboreisk eksem, som fortsatt ikke er det samme som psoriasis.

- Seboreisk eksem i hodebunnen karakteriseres av inflammert, rødlig, irritert og flassende områder i hodebunnen, sier hudlege Ernst-Jan Veer fra Oslo Hudlegesenter.

Inflammasjonen forårsakes av den samme sopparten som ved vanlig flass.

Dette er ikke vanlig flass

Hvis lidelsene man opplever ikke minner symptomene eller utseendet fra tørr eller fet hodebunn (seboreisk eksem), er sjansen stor for at man har psoriasis.

- Flass i hodebunnen kan også skyldes psoriasis. Hudutslettet vil da være klart avgrenset, og det oppstår oftest utslett på albuene, knærne og i hodebunnen, men kan også forekomme over hele kroppen. Utslettene er røde, har varierende størrelse og er belagt med tørre, hvite, stearinlignende, delvis fastsittende skjell som gjør at huden blir fortykket. Av og til er utslettene mer eksemliknende, og uten den typiske skjellingen. I tillegg til utslettet er mange psoriatikere plaget med kløe, sier Sandvik.

Både symptomer og behandlingene av flass og psoriasis er mer variert enn det mange tror, så korrekt diagnose er ekstra viktig her for å ikke forverre situasjonen.

Vi spurte Ellen Støen, daglig leder for Norsk frisørskole, om hvordan man selv kan se forskjellen på vanlig flass fra tørr eller fet hodebunn, og psoriasis.

- Psoriasis ser man ofte rundt hårfestet og oppdages ofte først på albuer og knær, mens flass er mer jevnt fordelt over hodebunn. Ingen av delene er smittsomt, men har man psoriasis bør man oppsøke lege for hjelp. Det er ikke farlig, men oppleves som veldig ubehagelig.

Forskjell på menn og kvinner

PSORIASIS: Denne kroniske hudsykdommen kan slå ut både i hodebunn - gjerne langs hårfestet, på albuer, hals og på knærne. Tror du at du har psoriasis, er det viktig å oppsøke hudlege for korrekt behandling.
PSORIASIS: Denne kroniske hudsykdommen kan slå ut både i hodebunn - gjerne langs hårfestet, på albuer, hals og på knærne. Tror du at du har psoriasis, er det viktig å oppsøke hudlege for korrekt behandling. Foto: FOTO: Thinkstock.com

På tv ser man ofte at spesielt flassreklamer er mer rettet mot menn enn mot kvinner, så vi spurte ekspertene våre om hodebunnsproblemene oftere oppstår hos det ene kjønnet. Ekspertene var litt uenige på dette punktet.

- Ofte ser vi at dette er tilfellet. Kvinner kan være flinkere til å bruke riktige hårprodukter. Menn kan oftere ha en fet type flass, da talgproduksjonen deres er høyere fordi det mannlige hormonene påvirker fettproduksjonen, sier Støen.

Farmasøyten Sandvik er enig i dette.

- Når det gjelder flass som skyldes seboreisk eksem, så er tilstanden hyppigst hos menn. Noen konkret årsak til det kjenner ikke jeg til, men det kan jo tenkes at det skyldes hormonpåvirkning, og at menn har en høyere talgproduksjon enn kvinner.

Frisør Grønlund sier derimote at - det er ingenting som tyder på at menn er mer plaget av flass enn kvinner, og dr. Bondevik ser heller ingen sammenheng her.

Uansett om kjønn og flass har en sammenheng eller ikke, er det tydelig at talgproduksjon har en stor påvirkning på flass som kommer fra fet hud. Så hvis du er flink til å behandle ansiktet ditt med produkter for fet hud, så er en god tommelfinger-regel at man burde behandle håret og hodebunnen på samme måte.

Behandling

Når du har kommet til bunns i hvilken type flass eller hodebunnsplage du har, er det viktig å utføre riktig behandling for å få hodebunnstillstanded tilbake i korrekt balanse.

MENN KAN HA MER FLASS: Selv om ekspertene er litt uenige, kan den forhøyede talgproduksjonen man ofte finner hos menn, føre til fetere hodebunn og seboreisk eksem.
MENN KAN HA MER FLASS: Selv om ekspertene er litt uenige, kan den forhøyede talgproduksjonen man ofte finner hos menn, føre til fetere hodebunn og seboreisk eksem. Foto: FOTO: Thinkstock.com

- Mot flass der det er fravær av inflammasjon, kan en flassjampo virke gunstig. Ved tørr og irritert hodebunn, kan en hydrerende gel være bra, tipser hudlegen Veer.

Behandling og tips!

Ved tørr hodebunn:

 • Unngå sterkt parfymerte hårprodukter.
 • Bruk mildere sjampo og balsam med riktig pH-balanse.
 • Maser hodebunn godt når du vasker det.
 • Prøv en fuktighetsgivende gel for ekstra fukt.

Ved fet hodebunn:

 • Bruk sjampo for fet hodebunn.
 • Sjamponer og skyll håret to ganger ved hver vask.
 • Unngå å masere hodebunnen for mye, da du ved å gjøre dette stimulerer til mer talgproduksjon.
 • Ikke vask håret hver dag. Det stimulerer talgkjertlene.
 • Unngå bruk av fete/oljete stylingprodukter.
 • Unngå balsam og kur i hodebunnen - bruk det kun i hårlengdene.

Kilde: Marita Grønlund, kreativ leder ved frisørkjeden Nikita.

Farmasøyten Sandvik råder også om å være var mot ytre påkjenninger.

- Hodebunnen er like følsom for klimaendringer, stress, trøtthet, kjemikalier, kost og overdreven vasking som huden ellers, og må pleies dersom det oppstår problemer. For å gjenopprette balansen i en tørr hodebunn, er det ofte nok å bytte til en ekstra mild sjampo, sier Sandvik.

Husk at sjampoer som inneholder mye silikon, da spesielt dimethicone (som er veldig vanlig i sjampo), kan ha en tendens til å tette igjen hårsekkene.

Også silikonrestene som ikke er vannløselig vil bygge seg opp til et lag av sjamporester. Er man tørr og sensitiv i hodebunnen fra før av, vil disse kunne gjøre vondt verre.

Helt gratis

Men det finnes også enkle knep vi kan gjøre selv for å forbedre en tørr hodebunn.

- Talgkjertlene i hodebunnen produserer talg som er en naturlig fuktighet som smører huden vår. Har du tørr hodebunn, er det lurt å masere den godt når du vasker håret. Da stimulerer du til større talgproduksjon, og mer naturlig fuktighet for en tørr hud, råder frisøren Grønlund.

Når det kommer til den leie hudsykdommen psoriasis, må ofte sterkere behandlingsmetoder til. Det er her viktig å oppsøke hudlege hvis du mistenker at du har dette.

- Psoriasis i hodebunnen kan behandles med mykgjørnde kremer og oljer (salicylolje), og kortisonoppløsninger. Et meget godt alternativ til dette er NISIM-sjampo og ekstrakt. Dette er fantastiske produkter, uten resept, men med god medisinsk dokumentasjon, tipser Bondevik.

Les også:

Har du hørt om tre minutters-regelen?

- Photoshop på tube

Slik så Silje (22) ut etterpå...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen