Vintageguide

Dette bør du kjøpe vintage

Usikker på hvilke vintageplagg du skal se etter? Få tips av ekspertene.

SKJULTE SKATTER: Du kan gjøre mange kupp i vintagebutikker. Jakke fra elegantly-waisted.com.
SKJULTE SKATTER: Du kan gjøre mange kupp i vintagebutikker. Jakke fra elegantly-waisted.com. Foto: Foto: Elegantly-waisted.com, Katrine Western.
Publisert Oppdatert

Vintageplagg er en selvfølge i klesskapet til enhver motejente med respekt for seg selv.

Mange har vært skeptiske til vintage, og ikke vært så glad i tanken på klærne har vært brukt tidligere.

De siste årene har derimot antall vintagebutikker eksplodert, og interessen vokser stadig.

- Jeg synes dette er en sunn trend. Det er tre gode grunner til å kjøpe vintageklær. Du får noe unikt som ingen andre har, det er billigere og det er miljøvennlig, sier Vibeke Stiansen, moteansvarlig i Det Nye.

Se etter tidløse plagg

Vintagemarkedet har begynt å bli stort, med det er ikke alt som er like trendy og ettertraktet.

- Når du handler vintage bør du se etter klassiske og tidløse plagg, gjerne med det lille ekstra. Og så er det viktig at det er av god kvalitet, forteller Jeanette Hoff, stylist og eier av vintagebutikken elegantly-waisted.com.

Ytterplagg som kåper, blazere og jakker er ofte av god kvalitet, og kan lett mikses sammen med nåtidens klær. I tillegg er vintagevesker ofte et kupp, og av bedre kvalitet enn dagens vesker.

- Når du handler vintage gjelder de samme reglene som ellers, det er lurt å styre unna det som ser kjipt og billig ut. Alt er ikke kult selv om det er vintage, du må fortsatt følge med på trender og snitt, understreker Hoff.

Sjekk kvaliteten

Vintage og second hand

Vintage er originale plagg fra 1920 og fram på 80-tallet. Plagg fra før 1920 betegnes som antikk.

Second hand er brukte klær, og kan være plagg fra 1980-tallet og frem til i dag. Som navnet sier er second hand brukte klær, som flere personer har brukt.

Vintageklær er gamle klær, som ofte er brukt av noen før deg. Dette kan selvfølgelig føre til en redusert standard på klærne.

- Sjekk alltid kvaliteten når du handler vintage, spesielt om du handler på nett, sier Stiansen.

En huskeregel kan være alltid å sjekke glidelås, knapper, sømmer og andre detaljer, for å forsikre deg om at plagget er i topp stand.

- Vær også obs på at mange av vintageklærne er laget av syntetiske stoffer som ikke puster, forteller Stiansen.

Jeanette Hoff advarer også mot å kjøpe plagg som er litt for store eller ikke sitter helt som de skal, om du ikke er dreven på symaskinen.

Del på TwitterIkke gå i fella

Selv om vintage er kult og du får en unik stil, er det ikke nødvendig å gå i vintage fra topp til tå.

- Vintage skal alltid brukes sammen med nye ting. Det er med vintage som med alt annet du kjøper, det skal lett kunne kombineres med det andre du har i skapet, forklarer Hoff.

Du kan for eksempel kombinere en mønstrede vintagebukse med en enkel t-skjorte, jeans med en vintageblazer eller en vintageveske til et ellers oppdatert og moderne antrekk.

- Du trenger ikke gjenskape hele stilen om du har et plagg fra et annet tiår. Unngå å se ut som en gammel dame, alt handler om hvordan du setter det sammen, forteller Hoff.

Vibeke Stiansen mener derimot at du har lov til å ta den fullt ut, om det er gjennomført.

- De fleste vil nok bruke vintage som et supplement, men jeg synes det er fantastisk om man kan bruke vintage fra topp til tå. Det må riktignok være veldig gjennomført, sier hun.

Det er en treningssak å plukke ut godbitene blant vintageklærne, men når du først har fått et øye for det, er det mange gjemte skatter å finne.

Fikk du lyst til å handle litt vintage? Sjekk ut disse nettbutikkene.

Les også:

Slik blir du trendy i strikk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning