Slik ser du yngre ut

Det er ikke rynkene som gjør at du ser gammel ut

Om du bekymrer deg for smilerynkene, kan du slappe helt av!

AVSLØRER ALDEREN: Det er ikke nødvendigvis rynkene i fjeset som gjør at vi legger merke til at både Melanie Griffith og Lisa Kudrow begynner å trekke på årene.
AVSLØRER ALDEREN: Det er ikke nødvendigvis rynkene i fjeset som gjør at vi legger merke til at både Melanie Griffith og Lisa Kudrow begynner å trekke på årene. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Å bekjempe rynker er i dag en milliardindustri.

Det finnes et nesten ubegrenset utvalg produkter man kan kjøpe som alle lover å hjelpe deg med å begrense, forbedre og til og med fjerne de forhatte linjene og rynkene.

Mange er redd for at rynkene rundt øynene og linjene i pannen får dem til å se gamle ut, men det er slett ikke er dette som avslører at du begynner å eldes.

Nasolabiale linjer gjør deg gammel

En studie publisert i tidsskriftet Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology i april i år, avslører at det er de dype linjene som går fra nesen og ned mot munnvikene, også kjent som de nasolabiale linjene, som i aller høyeste grad gjør at man oppfattes som eldre.

Forskere hadde samlet 120 kvinner i alderen 41 til 49, og hadde et ekspertpanel på seks hudleger som skulle gjette seg til alderen på kvinnene. Målet med studien var å kartlegge hvilke ansiktstrekk som avslører en persons alder.

Lengden og dybden på den nasolabiale linjen scoret altså høyest på listen over det testpersonene mente var en indikator på eldre hud. Tett fulgt av rødhet i huden, øyenbryn som har begynt å «henge», pigmentflekker og grovere tekstur i huden.

Og smilerynkene vi bekymrer oss så for, og smører utallige kremer på for å prøve å bli kvitt? Smårynker rundt øynene kom inn nederst på listen over faktorer som gjør at du oppfattes som eldre, ifølge studien.

Hudlege Fredric Brandt forteller til nettstedet Youbeauty at han ikke er overrasket over at smilerynkene ikke havnet høyt oppe på listen over hva vi ser på som et tegn på aldring.

- Selv mennesker i 20-årene har jo smilerynker og fine linjer. Men når det kommer til faktorer som gjør at vi ser eldre ut, så tror jeg det har mer med fasongen på fjeset å gjøre, forklarer han.

INNBITT KAMP: Vi smører på oss kremer for tusenvis av kroner å pret for å unngå de fryktede rynkene i fjeset.
INNBITT KAMP: Vi smører på oss kremer for tusenvis av kroner å pret for å unngå de fryktede rynkene i fjeset. Foto: FOTO: Colourbox

Stor rumpe og færre rynker

Den franske skuespillerinnen Catherine Deneuve uttalte så berømt en gang at «Etter en viss alder må kvinner velge mellom baken eller fjeset». Deneuve mente at for å kunne nyte å ha et rundere og yngre ansikt, måtte man tåle å ha noen kilo ekstra på baken.

Den ikoniske skuespillerinnen tok ikke feil. Ifølge Brandt kan nemlig et par ekstra kilo gjøre at du ser yngre ut i ansiktet.

- Vekttap kan forverre den nasolabiale linjen, og tynne mennesker har en tendens til å ha mer synlige linjer rundt munnen, forklarer Brandt.

Flere og flere tyr til ulike kosmetiske fillere forteller hudlegen - nettopp for å slippe å velge mellom ansikt og rumpe. Fillere som Juvaderm eller Restylane gir underhuden volumet den har mistet tilbake, og vil kunne gjøre den nasolabiale linjen mindre fremtredende.

Hudlege og professor dr.med. ved Hudavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus, Thomas Ternowitz, har også sett hvor effektive disse behandlingene kan være.

- Fillere som Restylane eller Juvederm virker bra på nasolabiale linjer, forteller hudlegen til Kamille.

- I virkeligheten er det snakk om å gjøre noe ved tap av volumet i huden, og hyaluronsyre som man sprøyter inn binner vann til seg, forklarer han videre.

Ifølge Ternowitz, holder effekten seg i 6 til 8 måneder.

Huden mister kollagen

UNDER KNIVEN: Stadig flere velger å gå tøffere til verks enn bare kremer for å holde på sitt unge ansikt.
UNDER KNIVEN: Stadig flere velger å gå tøffere til verks enn bare kremer for å holde på sitt unge ansikt. Foto: FOTO: Colourbox

Allerede i 25-årsalderen begynner hudens celler å forandre seg.

- Etter hvert som tiden går vil hudcellene gå i en «dvale» slik at de produserer mindre fukt og mindre substanser som kollagen og elastin, forklarer Dr. Michael Zangani til Kamille.

Han jobber som hudlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet og ved Akademikliniken i Oslo.

- Tap og redusert produksjon av blant annet kollagen er hovedårsaken til at man får rynker, forteller han.

Andre faktorer som gjør at du ser eldre ut ifølge studien, er ujevn pigmentering av huden.

- Man mister også med alderen pigmentceller - melanocytter - som beskytter oss mot UV-lys. Samtidig vil også eksisterende melanocytter ha en ujevn produksjon av pigment, forklarer Zangani.

Men ikke alt er forutbestemt av genene våre understreker eksperten.

- 80 prosent av aldringstegn i ansiktet skyldes ikke biologisk alder, men UV-stråler, konstaterer han.

Vekker opp cellene

Med årene blir huden også sløvere når det gjelder å kvitte seg med døde hudceller til fordel for nye, freshe celler under.

- Når vi blir eldre blir denne prosessen tregere, noe som fører til en opphopning av døde hudceller øverst i huden, som igjen gir huden en matt og livløs utseende, forklarer Zangani.

- For å forebygge dette, bør man starte med behandling som vekker cellene fra «dvalen». Husk at det aldri er for sent!

Når det gjelder å holde huden ung lengre, holder Zangani en knapp på vitamin A syre.

- Dette er et av de stoffene som det har blitt forsket mest på når det kommer til å bremse aldring i huden, forklarer hudlegen.

- Denne syren vil holde viktige celler «våkne» slik at de produserer kollagen. Dermed reduseres rynker, hudens evne til fuktproduksjon øker og syren vil også stabilisere melanocyttene og dermed reduserer ujevn tone.

Noe som alle vil bidra til at huden ser yngre ut etter bruk.

Gode hudpleierutiner

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann Kristin Stokke, tror også en god rutine og gode produkter vil kunne hjelpe deg med å se bra ut for alderen, og unngå at huden eldes raskere enn den absolutt må.

- Når du skal ut å kjøpe hudpleieprodukter bør du først se etter en god basisrutine, ikke mirakelkrem, råder Stokke.

Her er Stokkes beste råd for å holde huden ung:

1. Jevne ut og mykgjøre huden: Eksfoliering gir deg supermyk, glatt hud med glød. Gode ingredienser er melkesyre og A-vitamin.

2. Fuktighet: Gi huden vann! Vi drikker for lite rent vann. Bruk i tillegg produkter som er gelebaserte serum, masker og boostere som fyller opp huden med fuktighet. En av de beste ingrediensene her er hyaluronsyre.

3. Forbedre spenst og elastisitet: Bruk produkter med aktive multifunksjonelle ingredienser som peptider, vitaminer og effektive antioksidanter.

4. Beskytte mot skade fra frie radikaler: Se etter produkter med effektive vitaminer og antioksidanter.

5. Begrenset inntak av sukker: Mye sukker i kroppen bryter ned bindevevet og gir flere rynker.

6. Solbeskyttelse: Bruk fuktighetskrem med UVA og UVB beskyttelse minimum spf15 hver dag. Dette er din beste investering mot aldring.

- Deretter, etter at du har kommet i gang med en god basisrutine for hudtypen din, invester du i produkter for din hudtilstand med aktive ingredienser mot aldring.

Husk at målet er å ha fokus på å behandle og reparere skader, og se bra ut for den alderen du er, ikke som om du er 20-år yngre.

- Se på ingrediensene på kremene du vurderer å kjøpe. Det som kommer først på ingredienslista har høyest konsentrasjon, og vil dermed være det som har aller størst innvirkning på huden din, råder Stokke.

Sminke seg rynkefri

Det er ikke alle som hverken har råd til, eller ønske om, å la seg injisere eller operere i kampen for et yngre ansikt. Men fortvil ikke, du kan faktisk sminke deg litt yngre og mer plettfri hud!

- Etter hvert som du blir eldre, går talgproduksjonen ned, noe som for mange betyr at de mister både glød og farge i ansiktet. Og da blir det ekstra viktig å bruke sminken til å få tilbake denne gløden, sier makeupartist Sølvi Strifeldt.

Hun forteller at sminke i gylne farger og myke toner vil varme opp ansiktet og gi en myk glød.

- Vær forsiktig med løst pudder som kan sette seg i porene og rynkene, og kan sørge for at disse blir enda mer markerte. Det samme gjelder noen typer foundation. Velg en type som ikke er for tørr, da dette bare vil fremheve alt du har av linjer i fjeset.

Det samme gjelder skimmer og glitter.

- Glitrende partikler kan virkelig få alles øyne til å rettes mot rynkene dine, forteller Strifeldt.

Når ansiktet trekkes ned, må håret opp

Frisør og International creative director hos Auster Salon & Academy, Andre Auster, tror også man kan fremstå som ung lengre om man bare tar vare på seg selv - og håret sitt.

- Når vi blir eldre så kan vi ikke alltid beholde samme frisyren som vi hadde for 20 år siden, sier han.

SMINK DEG YNGRE: Det går fint an å sminke ansiktet både yngre og mer glødende lover make-up artisten.
SMINK DEG YNGRE: Det går fint an å sminke ansiktet både yngre og mer glødende lover make-up artisten. Foto: FOTO: Colourbox

- Jeg pleier å si at når ansiktet trekkes ned, så må håret opp. Det er ikke nødvendigvis sånn at du må klippe håret kort når du blir eldre, slik noen kanskje tenker. Det handler mer om å finne en frisyre som passer ditt utseende best.

UNGT HÅR: Jennifer Aniston har vært kjent for sine hårfrisyrer helt siden hun spilte Rachel Green i Friends. I dag er skuespillerinnen i 40-årene, men holder fast på sin "unge" hårfrisyre.
UNGT HÅR: Jennifer Aniston har vært kjent for sine hårfrisyrer helt siden hun spilte Rachel Green i Friends. I dag er skuespillerinnen i 40-årene, men holder fast på sin "unge" hårfrisyre. Foto: FOTO: Stella Pictures/Instagram

Frisøren holder en knapp på løst, halvlangt hår.

- For å se yngre ut, bør du be om en klipp hvor volumet er flyttet oppover og ikke ligger for lavt. Bob-lengder med mye bevegelse er også kjempefint for å se yngre ut, gjerne med en myk sidelugg, råder Auster.

Han forklarer at valg av farge også er svært viktig.

- Når håret eldes, blir håret porøst, mindre glansfullt og grått. Mange tviholder på fargen de hadde da de var yngre, men dette kan se både hardt og unaturlig ut, sier frisøren.

- Feil hårfarge stjeler all glød fra huden din, og du vil se sliten og dradd ut, legger han til.

En tabbe her kan få deg til å se 20 år eldre ut, mener Auster, så ikke vær redd for å la naturens gang få spille inn når du velger hårfarge.

- Grått hår kan være kjempefint på noen så lenge klippen er riktig.

Det ytre speiler det indre

Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye synes det er interessant ikke bare hvor opptatte vi er av egen alder og ideen at vi må kjempe mot klokken omtrent fra vi runder 30, men også i den grad mange av oss er opptatte av hvor gamle andre kvinner er.

- Det finnes de som til og med spør rett ut «Hvor gammel er du?», eller, når de hører at du har barn, den noe litt mer diskré «Du må ha begynt tidlig?».

Øye tror det er et mye kulturskapt fenomen at vi tillegge et visst utseende, en viss adferd, eller måte å kle seg til et visst tall.

- Jeg hevder at jeg selv ikke er det. Jeg ser mennesket, ikke tallet de tilfeldigvis er. Dette gjelder i møte med begge kjønn, forklarer sosialantropologen.

- Men det er spennende og merkelig at det er sånn, da. At vi har en «mal» for at sånn skal 35 se ut, og sånn er man når man er 45. Eller 75 for den sags skyld.

Øye mener mye har med innstilling å gjøre.

- Alt det vi sender ut, det vi bruker for å være oss selv - hårfasong, klær, kroppsvekt, innstilling til livet, om vi er positivitet eller negativitet og så videre - de er variabler som bærer sterke signaler om hvem vi er. Eller kanskje hvem vi ønsker å være.

Det ytre speiler det indre, her som ved andre ting, mener trendforskeren.

- Det å være glad i seg selv synes, også på utsiden, konstaterer hun.

Ikke vær så desperat når det gjelder å se yngre ut, råder Øye. Hun mener at de som stresser, kaver og desperat prøver å se yngre ut, ofte opplever det motsatte: De ender opp med å fremstå som eldre.

- Men er du trygg i det mennesket du faktisk er, og selvsagt tar vare på deg selv med trening, nok søvn og sunn mat, så vil de rynkene rundt øynene bare gjøre deg vakrere. Og de som smiler og er glad og er forelsket i livet, du skal se at de har faktisk ikke så mange rynker rundt munnen heller.

Les også:

Dette får deg til å se eldre ut

Kvinner styres av rynke-snakk

Her er de beste sminkeproduktene for voksen hud

OPPFATTES SOM UNGE: Kvinner som kler seg yngre og moteriktige oppfattes ofte også som yngre enn det de faktisk er. Dette er både Sofia Vegara og Victoria Beckham gode eksempler på.
OPPFATTES SOM UNGE: Kvinner som kler seg yngre og moteriktige oppfattes ofte også som yngre enn det de faktisk er. Dette er både Sofia Vegara og Victoria Beckham gode eksempler på. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning