Må man klippe seg kort når man blir eldre?

Derfor klipper vi håret kort

Noen liker det kort, andre liker det langt – men de fleste klipper håret kortere med årene.

ETTER FYLTE 46: Ifølge en britisk undersøkelse, klipper de fleste kvinner seg korte etter fylte 46 år. Skuespiller Charlize Theron har gått for en kortere variant allerede nå, og vi kan vel ikke si annet enn at det ser nokså hot ut. Men er det like hot når man blir eldre? Og har du egentlig noe valg?
ETTER FYLTE 46: Ifølge en britisk undersøkelse, klipper de fleste kvinner seg korte etter fylte 46 år. Skuespiller Charlize Theron har gått for en kortere variant allerede nå, og vi kan vel ikke si annet enn at det ser nokså hot ut. Men er det like hot når man blir eldre? Og har du egentlig noe valg? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Tjueårene er tiden da vi virkelig bruker håret som et motetilbehør.

Vi klipper, farger og styler håret i forskjellige frisyrer og stiler for å matche de mangfoldige klestrendene vi følger akkurat der og da.

Ifølge en britisk undersøkelse er det likevel hårfrisyren vi har i en alder av 36 år vi er mest fornøyde med, skriver nettavsien The Daily Mail.

Vi klipper håret når vi er 46

Ifølge den samme undersøkelsen, er vi 46 år når de fleste av oss ønsker å klippe håret kort.

For mange blir håret klippet lenge før den tid, men én ting er sikkert; kvinner flest blir kortere og kortere på håret med årene.

- Grunnen til at man gjerne går for kortere hår med alderen er kompleks, og kan sees i sammenheng med en kultur i Norge som sier at det ikke passer seg å ha langt hår etter en viss alder, forteller Lars Eriksen Eitran, senior art director ved Adam og Eva-frisørsalongen i Nedre Slottsgate.

Men den egentlige grunnen til at så mange velger å klippe håret, henger nok mer sammen med både praktiske og fysiske årsaker.

- På samme måte som huden mister spenst i løpet av årene, mister håret også mye volum, samtidig som det blir tynnere. Da blir det rett og slett vanskeligere å style en fin frisyre hvis håret er langt, sier Eitran.

FORANDRING FRYDER: Meryl Streep har hatt mange forskjellige frisyrer gjennom sine 64 år, men det er først nå hun har gått helt kort.
FORANDRING FRYDER: Meryl Streep har hatt mange forskjellige frisyrer gjennom sine 64 år, men det er først nå hun har gått helt kort. Foto: FOTO: Stella Pictures

Vokser mindre

I tillegg til at mange klipper håret etter fødsel av praktiske årsaker (babyer elsker visst å rive i lange lokker), opplever også flere at håret blir både flatt og tynnere.

Ifølge Det Store Medisinske Leksikon er 90 prosent av hårfolliklene våre til enhver tid i en såkalt anagen fase, noe som betyr at de vokser, mens rundt ti prosent er i den såkalte telogene fasen, og dermed på vei til å forlate hodet.

Dette innebærer at selv om vi mister litt hår hver eneste dag, så skjer avfallet jevnt fordelt over hele hodet. I tillegg er aldri hele manken i en telogen fase samtidig ved normale omstendigheter.

Men etter fødsel kan kvinner oppleve at flere av hårstråene faller av samtidig, og håret vil dermed virke tynnere i en periode frem til anagen-fasen har holdt på lenge nok, og nye hår vokser ut.

Med alderen vil denne anagen-fasen bli kortere, noe som resulterer i at vi mister mer hår.

- Mange kunder i salongen forteller at det virker som om piffen forsvinner fra håret, og det dermed føles livløst. Hvis man så klipper håret skulder- eller ørelangt, vil det virke fyldigere og legge seg mer flatterende rundt ansiktet - som igjen er med på å gi et fint løft til fjeset, forklarer Eitran.

Ikke alle må gå kort

Man kan fort se eldre ut hvis håret er langt og tynt, fordi det er med på å skape lange linjer som tynger ned ansiktet.

TYKT HÅR: På samme måte som noen ikke får mye rynker, har andre fyldig og sterkt hår lengre enn andre, akkurat som vakre Jane Seymour i en alder av 62.
TYKT HÅR: På samme måte som noen ikke får mye rynker, har andre fyldig og sterkt hår lengre enn andre, akkurat som vakre Jane Seymour i en alder av 62. Foto: FOTO: Stella Pictures.

En stram bob er ikke nødvendigvis det beste, spesielt hvis man er bekymret for at dobbelthaken skal vises. Man kan også lett virke streng, som igjen kan være med på gi et eldre utseende.

- Myke frisyrer er best for å gi håret mer volum, i tillegg til at det virker sunnere og fyldigere. Men har du et spenstig hår med fall, så er det bare flott å ha langt hår uansett alder, mener Eitran.

Det betyr altså at man absolutt ikke må klippe seg kort dersom man ikke har fått tynt og spenstløst hår med alderen.

For akkurat som med rynker - som noen er så heldigve å ikke få noe særlig av, vil det også være slik at noen vil beholde både tykkelsen og spensten i håret - til tross for at de blir eldre.

- En kunde spurte nylig om hun burde klippe håret, slik som alle andre på hennes alder som hadde runda 60 år. Men håret hennes er tykt og og sterkt, så da er det virkelig ingen grunn til å klippe seg med mindre man virkelig ønsker det, forteller Eitran.

Ser eldre ut

Med alderen blir håret faktisk glattere , men også vanskeligere å håndtere når det kommer til å lage en frisyre som holder seg oppe. Håret blir mindre mottakelig for styling og føn, rett og slett.

Fordi tynt og flatt hår er et naturlig tegn på alderdom, vil man derfor også kunne se eldre ut hvis håret er for langt, i og med at lange lengder får hår til å virke enda tynnere.

Den slående vakre skuespilleren, Meryl Streep er imidlertid en suksesshistorie når det kommer til klipp.

Hun har gradvist klipt seg kortere etter filmen The Devil Wears Prada, hvor hun notorisk brukte en pannelugg-parykk for den perfekte korte klippen.

Streep har alltid vært kjent for sin lange manke, som hun både krøller og retter ut. Men de siste årene har håret, uten tvil, blitt tynnere.

I år har Streep nærmest blitt helt kort, med en myk bob til rett under ørene, og håret ser virkelig dobbelt så tykt og sunt ut.

Våg en spennende frisyre

Derfor er det helt forståelig at mange vil klippe seg kort når håret blir tynnere, men det finnes et hav av frisyrer å velge mellom.

- Med kortere hår vil du få tilbake fylden, og teksturen blir lettere å jobbe med igjen. Det er derfor viktig at du får hårklippen som passer perfekt til deg og din stil, og at det ikke bare blir kort, råder Eitran.

En dame som virkelig har naila fancy og korte frisyrer det siste tiåret, er den fantastiske britiske skuespilleren Helen Mirren.

TØFF I HÅRVEIEN: Den dyktige og vakre skuespilleren Helen Mirren våger å satse på tøffe hårfrisyrer, noe som virkelig får henne til å se langt yngre ut enn sine 68 år!
TØFF I HÅRVEIEN: Den dyktige og vakre skuespilleren Helen Mirren våger å satse på tøffe hårfrisyrer, noe som virkelig får henne til å se langt yngre ut enn sine 68 år! Foto: FOTO: Stella Pictures.

I en alder av 68 år, er hun vakrere enn noensinne og våger å teste ut forskjellige stiler - ja, til og med pastellrosa hårfarge har dama vært innom!

Finnes hjelp for langt og tynt hår

Men det er mange som er glad i det lange håret sitt, og som gjerne vil beholde lengden.

- Det hjelper å klippe av en liten bit, så hvis du har hår langt ned på ryggen, vil et skulderlangt hår gi mer fylde. Man kan også prøve anti-age-sjampoer og kurer som har foryngrende effekt da disse vil gjøre håret tykkere. Kerestase Bain Age Recharge-serien og Alterna sine Caviar-produkter fungerer bra til dette, forklarer frisøren.

Vanlige volumsjampoer vil kunne være nyttige, men disse vil bare ha en kosmetisk og midlertidig effekt.

Godt med fuktighet vil også gjøre underverker, da grått hår ofte kan virke litt stivt og grovere, selv om det kjemisk sett er et skjørere hår.

Les også:

Sånn kommer alle til å kle seg i høst

Så mye eldre ble Cecilie (36) sin hud på ett år

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning