Er det sunnere å droppe hårvasken?

Derfor er uvasket hår best

- Skittent hår er rett og slett bedre, skriver nettsiden HelloBeautiful. Skal vi tro på det?

HÅRVASK: Det er lite som er så hyppig diskutert som hvor mange ganger du skal og bør vaske håret ditt. Hvor ofte gjør du det?
HÅRVASK: Det er lite som er så hyppig diskutert som hvor mange ganger du skal og bør vaske håret ditt. Hvor ofte gjør du det? Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

- Skittent hår er rett og slett bedre, skriver HelloBeautiful.

Nettsiden lister deretter opp flere grunner til hvorfor du, med jevne mellomrom, bør ta en pause fra sjampoen - og aller helst spare deg til kun én hårvask i uken.

- Håret ditt vil bli lettere å style, fargen bevares lengre og du vil generelt få en sunnere, blankere og vakrere manke, skriver HelloBeautiful.

Det høres jo helt fantastisk ut! Men stemmer det?

Fikk inn 10 610 svar

Et raskt googlesøk viser at det er lite som er så ofte diskutert som spørsmålet: «Hvor ofte skal jeg vaske håret?». Og meningene er like mange som de er delte.

- Får jeg ikke vasket håret hver dag, går jeg på veggen, skriver en forumdeltaker .

- Å vaske håret hver dag er en forferdelig uvane, skriver en annen.

Da vi, for en stund tilbake, stilte dere spørsmålet: «Hvor ofte vasker du håret ditt?», fikk vi inn hele 10 610 svar.

Resultatet viser at så mye som 45 prosent av dere vasker håret annenhver dag.

Men selv det kan være for ofte, mener Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og eier av salongen Gevir i Oslo.

- Du bør, med tanke på slitasje og overproduksjon i talgkjertlene (som videre fører til fett hår), ikke vaske håret så hyppig. I tillegg har sjampo en pH-verdi som åpner hårets skjellag, og dets naturlige oljer vaskes derfor bort. Disse oljene er essensielle om du ønsker et langt og sunt hår.

AVSTEMNING: Da vi, for en stund tilbake, la ut en avstemning med spørsmålet: «Hvor ofte vasker du håret?», fikk vi inn hele 10 610 svar. Og resultatet viser at så mye som 45 prosent av dere vasker håret annenhver dag. Men selv det kan være for ofte, mener frisør Agnes Marie Gulbrandsen.
AVSTEMNING: Da vi, for en stund tilbake, la ut en avstemning med spørsmålet: «Hvor ofte vasker du håret?», fikk vi inn hele 10 610 svar. Og resultatet viser at så mye som 45 prosent av dere vasker håret annenhver dag. Men selv det kan være for ofte, mener frisør Agnes Marie Gulbrandsen. Foto: FOTO: Printscreen klikk.no

Opprettholder hårets friskhet

Regelen er at jo tynnere hår du har, jo sjeldnere bør du vaske det dersom du vil opprettholde hårets friskhet.

Gulbrandsen påpeker likevel at både hårpleie- og stell er svært individuelt fra hårtype til hårtype fordi kort, langt og kjemisk behandlet hår vil oppføre seg ulikt.

- Regelen er at jo tynnere hår du har, jo sjeldnere bør du vaske det dersom du vil opprettholde hårets friskhet, sier hun og fortsetter:

- Det at folk vasker håret hver dag er en uting, og kommer av at de ikke vet bedre. I tillegg er det så og si alltid hodebunnen som er skitten, ikke hårlengdene som er av dødt materiale, og derfor ikke produserer talg. Det er kun hodebunnen som gjør det.

Håret blir blankere

Ifølge den amerikanske nettavisen The Huffington Post, bruker gjennomsnittskvinnen hele 23 minutter på å vaske, føne og style håret.

Gulbrandsen mener imidlertid det er flere goder ved å unngå den daglige hårvasken enn at det sparer deg for mye tid.

- Nyvasket hår kan føles glatt, flyvende og vil være vanskelig å style. Uvasket hår, derimot, vil etter dag to, tre og fire ha roet seg, får økt holdbarhet og er lettere å forme etter eget ønske, sier Gulbrandsen.

Hun forteller videre at ved å unngå for hyppig vask, vil tynne, fine hårstrå lettere få tekstur og volum, og dermed ta bedre form.

Et grovt, uregjerlig hår blir roligere, blankere og mindre frizzy, mens et hår med mye krøller vil få disse tydeligere frem - nettopp fordi krøllene lettere samler seg.

1000 ulike bakterier i håret ditt

EN UTING: - Det at folk vasker håret hver dag er en uting, og kommer av at de ikke vet bedre, mener frisør Gulbrandsen.
EN UTING: - Det at folk vasker håret hver dag er en uting, og kommer av at de ikke vet bedre, mener frisør Gulbrandsen. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Frisøren mener HelloBeautiful har et poeng med at sjeldnere hårvask kan føre til mindre slitasje på hår og hodebunn, i tillegg til at manken vil bevare både glansen, sunnheten og den nyfargede looken lengre.

Det antas faktisk at etter én dag vil det ha samlet seg så mye som 1000 ulike bakterier i manken din.

Likevel er hun skeptisk til at kun én sjampovask i uken er nok.

- Det finnes flust med bakterier i håret og hårsekkene. Det antas faktisk at etter én dag vil det ha samlet seg så mye som 1000 ulike bakterier i manken din, sier Gulbrandsen.

- I tillegg kjenner du ikke duften av din egen kroppslukt, og det er ingenting som er mer udelikat enn å lukte vondt. Dessuten finnes det ingen andre måter å fjerne skitt i håret på enn å bruke en god sjampo, legger hun til.

Vasket ikke håret på seks uker

Journalist Christa D'Souza i W Magazine er blant dem som ikke bare bestemte seg for å redusere antall hårvask. Hun sluttet like så greit å vaske håret - i hele seks uker.

- Kort fortalt bygger eksperimentet mitt på den verdensberømte «no poo»- eller «no shampoo»-metoden, altså at hvis jeg slutter å tørke ut hodebunnen med sjampo, kommer den til å balansere seg selv ved å produsere mindre talg og fett, skriver D'Souza.

Men det tar ikke lange tiden før journalisten begynner å savne lukten av nyvasket hår.

- Etter seks lang uker er jeg tilbake på sjampoflaska - og det føles helt fantastisk, innrømmer D'Souza.

Vaskedetox

Andrés Kløvstad, kreativ leder ved Inch Hegdehaugsveien Frisør og Makeup, mener derimot at håret fint kan rense seg selv fordi det på mange måter er «menneskets pels». Du må bare gi det tid.

VASKET IKKE HÅRET PÅ SEKS UKER: Journalist i W Magazine, Christa D'Souza , unngikk hårvasken i seks uker. Her ser du etter-bildet.
VASKET IKKE HÅRET PÅ SEKS UKER: Journalist i W Magazine, Christa D'Souza , unngikk hårvasken i seks uker. Her ser du etter-bildet. Foto: FOTO: Printscreen www.wmagazine.com

- Det er først de siste 100 årene at det store fokuset på renslighet i store mengder har kommet på banen. Personlig har jeg prøvd å holde meg unna sjamponering, en slags vaskedetox, og merket selv at håret, etter ca to uker, begynte å bli selvrensende, sier Kløvstad og fortsetter:

- I hodebunnen finnes en syrekappe som beskytter håret og hodebunnen. Ved for mye vask vil denne stadig svekkes fordi såpe er basisk, og dermed er med på å bryte ned syrekappen.

Tilvenningsfasen

For deg som ønsker å trappe ned på hårvaskingen, men ikke vil å dra en D'Souza, anbefaler Gulbransen at du kun skyller håret en gang iblant som en tilvenning til å ikke vaske det hver gang.

- Her vil temperatur ha mye å si, påpeker hun.

Et kaldere vann vil nemlig lukke skjellaget i håret fordi pH-verdien her er lavere enn den er i det varme vannet.

Valg av produkter:

Frisør Agnes Marie Gulbrandsen mener det er særlig én tabbe de aller fleste gjør når de skal velge seg ut produkter til håret:

- På samme måte som leppene våre tørker ut ved bruk av for mye og feil leppepomade, tørker også hår og hodebunn. Dette er fordi sterke produkter med for mye parfyme og andre kjemikaler vil virke uttørrende. Hodebunnen er langt tynnere enn huden vi har i ansiktet, og er derfor mer ømfintlig.

- Du skal derfor alltid velge en sjampo med utgangspunkt i hodebunnen din, ikke hårlengde, farge eller tykkelse.

- Skyll i kaldere vann for et blankere resultat. Også talgproduksjonen blir trigget av varme fordi porene i hodebunnen åpnes. Unngå derfor varmt vann i avvenningsfasen din for mindre talgproduksjon.

Begynn med en dags mellomrom mellom hårvasken, og trapp deretter ned i eget tempo til hodebunn ikke lenger overproduserer talg.

- Bit tennene sammen, det vil lønne seg. Jo lengere du går, jo raskere og bedre resultat, sier Gulbrandsen.

Benytt deg gjerne av produkter som har en uttørkende effekt som for eksempel tørrsjampo, hårpudder eller saltvannsspray i denne perioden.

Les også:

Derfor tar hun med eddik i dusjen

Riktig frisyre gjør deg yngre

Vi byttet ut sjampoen med honning

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning