Vi tester: Hvordan få den perfekte brunfargen

De største selvbruningstabbene

Vi har testet både den korrekte og den gale måten å påføre selvbruning på. Og forskjellen ble (selvfølgelig) massiv!

STOR FORSKJELL: Høyre benet fikk en jevn og naturlig brunfarge på bare fem minutter da vi testet de beste selvbruningstipsene. Venstre benet, derimot...
STOR FORSKJELL: Høyre benet fikk en jevn og naturlig brunfarge på bare fem minutter da vi testet de beste selvbruningstipsene. Venstre benet, derimot... Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Når fristelsen for å teste ut selvbruning på de bleike vinterleggene kommer smygende, er det lett å gå på en oransje smell eller to.

Selvbruning er vel ikke akkurat hjernekirurgi, men jøye meg så ofte man ender opp med giraff-flekker fra topp til tå.

Nå har heldigvis selvbruning utviklet og forbedret seg betraktelig de siste årene, og som en skjønnhetsjournalist som må teste alle nye produkter som kommer på banen, er jeg spesielt takknemlig for det.

Vi kan altså ikke skylde på selve produktet lenger - da problemet mest sannsynlig ligger i påføringsrutinene våre.

Feil redskap

- Den største feilen mange gjør, er å droppe påføringsvotten når de smører inn selvbruningsproduktet, forteller Fredrik Fuglerud, St. Moriz produktsjef ved Midsona.

Du har kanskje sett at jentene fra ymse MTV-realityserier bruke disse vottene, eller svamphanskene som ligner på skrubbe-vanter, før de tar turen ut på byen.

Disse svampene er nemlig nøkkelen til en jevn farge, så lenge man ikke påfører for mye produkt, samtidig som man beskytter fingre og hender fra varige flekker.

Man kan også bruke vanlige latekshansker for å beskytte hendene, men svampen vil være med på jobbe produktet godt utover huden, og minsker sjansen for striper og brå kanter i brunfargen.

DETTE TRENGER DU: En skrubb til å eksfoliere huden før påføring av selvbruningen - og på eventuelle flekker etterpå. Barberhøvel hvis du skal påføre på bena. En mild fuktighetskrem som ikke etterlater for mye rester eller irriterer nybarberte ben. En selvbruningskrem, lotion eller vipes - og en svamphanske.
DETTE TRENGER DU: En skrubb til å eksfoliere huden før påføring av selvbruningen - og på eventuelle flekker etterpå. Barberhøvel hvis du skal påføre på bena. En mild fuktighetskrem som ikke etterlater for mye rester eller irriterer nybarberte ben. En selvbruningskrem, lotion eller vipes - og en svamphanske. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Vi testet

Produkter brukt:

  • Rich Medium Selvbruningskrem fra Vita Liberata (kr 379)
  • Tan Remover Skrubb fra Model Co (kr 153)
  • Cliniderm After Sun Instant Soothing Gel (kr 114)

Det finnes jo utallige tips og råd der ute når det kommer til selvbruning, så for å sjekke hvor stor forskjell de egentlig utgjør, ville vi teste ut disse triksene, tipsene og rådene selv.

Og for å demonstrere nøyaktig hvor sølete resultatet kan bli hvis man ikke følger de enkle tipsene, smurte vi inn ett ben med klassiske feilsteg og det andre med de beste tipsene.

Ifølge Fuglerud er den beste fremgangsmåten for perfekt selvbruningsfarge følgende:

  • Skrubb huden før påføring og tilfør godt med fuktighet, særlig på tørre områder.
  • Ha nybarberte legger.
  • Fjern sminke- og parfymerester godt.
  • Bruk alltid en påføringsvott for best farge, og for å unngå skjolder på hender.
  • Jobb produktet jevnt utover i sirkelbevegelser - start med leggene.
  • Vent noen minutter før du kler på deg slik at fargen får satt seg.
  • Ikke påfør annen krem, solkrem eller dusj de neste fire til seks timene.

Derfor er det også fint å bruke selvbruning på kvelden, et par timer før leggetid, slik at huden får tatt til seg mest mulig av produktet før man skal ut å farte.

Et annet godt tips er å la kroppen kjøle seg ned, hvis du dusjer rett før påføring. Er man veldig varm og småsvetter ved påføring, vil det være vanskelig for selvbruningen å feste seg skikkelig. Det beste er en fuktrik, men fortsatt overflatetørr hud.

Svampen er gull

For å forberede testen, fulgte jeg Fuglerud sine råd. Jeg skrubbet høyrebenet mitt godt for å fjerne døde hudceller og tørre områder, etterfulgt av en runde med barberhøvelen.

STEGENE: For best mulig påføring, etter at bena er barbert, fuktet og med normal kroppstemperatur, er å bruke en svamphanske til påføring. Fordel gjerne raskt utover ett område, og jobb produktet inn med sirkulære bevegelser.
STEGENE: For best mulig påføring, etter at bena er barbert, fuktet og med normal kroppstemperatur, er å bruke en svamphanske til påføring. Fordel gjerne raskt utover ett område, og jobb produktet inn med sirkulære bevegelser. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Deretter lot jeg kroppen få kjøle seg ned i 20 minutter, mens jeg tørket benet forsiktig med håndkle, og påførte en mild bodylotion som fikk trekke seg godt inn i huden.

RYDDER OPP: Har du vært uheldig og fått flekker på huden, eller ikke brukt en svamphanske, så kan en god skrubb - helst typen som er laget for å fjerne selvbruning, som denne fra Model Co med rosa grapefrukt, fjerne de oransje restene før de setter seg. Men skrubb så fort som mulig etter påføring!
RYDDER OPP: Har du vært uheldig og fått flekker på huden, eller ikke brukt en svamphanske, så kan en god skrubb - helst typen som er laget for å fjerne selvbruning, som denne fra Model Co med rosa grapefrukt, fjerne de oransje restene før de setter seg. Men skrubb så fort som mulig etter påføring! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Dette var faktisk første gang jeg testet en påføringsvott selv, så jeg var litt spent på hvordan det skulle gå - men nå skjønner jeg virkelig hvorfor denne er viktig.

Sparte tid

Påføringen gikk raskere, man kunne umiddelbart se at brunfargen ble jevn, og jeg brukte mye mindre produkt.

Den sirkulære bevegelsen gjør at produktet virkelig kommer seg godt inn i huden, og man ender ikke opp med områder som har fått mer selvbruningskrem enn andre.

I tillegg ble overgangen fra leggene til låret, hvor jeg ikke ville påføre farge, veldig fin og kun synlig fordi låret gradvis ble lysere.

Etterpå var det bare å ta av votten, skylde den i varmt vann med litt av skrubben, og dermed var påføringsprosessen fiks ferdig på under fem minutter.

Massiv tabbe

Nå som høyre benet var blitt solbrunt og fresht, var det på tide å maltraktere venstre benet med selvbruning - helt uten å følge de gode rådene over, så klart.

Jeg droppet skrubb, barberte leggene raskt, men ikke nøye, og smurte ikke bena inn med fuktighetskrem. At venstre benet allerede så verre ut enn det andre, var tydelig og de tørre flekkene lyste opp.

PERFEKT BRUNFARGE: Følger man de enkle stegene for best selvbruningsresultat, sparer man faktisk både tid og produkt i tillegg til at fargen blir jevnere og varer lengre.
PERFEKT BRUNFARGE: Følger man de enkle stegene for best selvbruningsresultat, sparer man faktisk både tid og produkt i tillegg til at fargen blir jevnere og varer lengre. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Svamphansken fikk jeg jo ikke bruke, så da var det bare å smøre i vei med hånden som lynraskt ble mørkeoransje.

KRISE: Ved å droppe den korrekte preppen av bena, og påføre selvrbuningskremen med hendene istedenfor svamphandsken, blir resultattet helt anderledes. I tillegg tok det faktisk lengre tid å fordele produktet, som uansett ble flekkete.
KRISE: Ved å droppe den korrekte preppen av bena, og påføre selvrbuningskremen med hendene istedenfor svamphandsken, blir resultattet helt anderledes. I tillegg tok det faktisk lengre tid å fordele produktet, som uansett ble flekkete. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Møkkete kne

Nå merket jeg ekstra godt hvor mye lettere selvbruning er å påføre med en vott, da den bare skle rundt med hånda og festa seg liksom ikke ordentlig.

I tillegg fikk noen områder mye mer produkt enn andre - produktet ble på en måte bare liggende igjen flere steder.

Resultatet viser at kneet er langt mørkere enn resten, i tillegg til en stor flekk der hvor jeg startet påføringen på midten av leggen. Området rundt ankelen er spesielt flekkete, og fargen virker merkelig nok mer oransje enn brun.

Den største overraskelsen var hvor mye lengre tid det tok, og jeg måtte bruke mer produkt for å dekke hele benet.

Jeg satt jo igjen med en voldsomt mørk hånd, men heldigvis hadde jeg den gode Tan Remover-skrubben fra Model Co som får vekk det meste.

Opprettholde

Når man først har fått til en fin og jevn brunfarge, som for en gangs skyld ikke ser alt for fake ut, vil man jo gjerne at den skal vare også.

- Tilfør huden fuktighetskrem daglig og skrubb huden lett etter tre, fire dager for et langvarig resultat. For en kontinuerlig farge, burde man gjenta prosessen cirka én gang i uka, tipser Fuglerud.

Men pass på at du ikke alltid smører masse selvbruning over selvbruning - til slutt blir det et tykt lag som faller av i skjolder. Gjennomfør heller hele prosessen, og skrubb tidligere farge helt bort hvis nødvendig.

FØR OG ETTER: Ved korrekt prepping og påføring av selvbruning, vil man umiddelbart se den enorme forskjellen fra før og etter, som her hvor høyrebenet er smurt inn, mens det venstre er urørt.
FØR OG ETTER: Ved korrekt prepping og påføring av selvbruning, vil man umiddelbart se den enorme forskjellen fra før og etter, som her hvor høyrebenet er smurt inn, mens det venstre er urørt. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Les også:

Tenker du på dette når du farger håret?

Noen bruker grønn te, andre prøver hemoroidekrem

Her tester hun boka alle snakker om

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning