Kommentar: Slutt å tre klesregler nedover ørene våre

«Blomsterprint er for middelaldrende kvinner med vektproblemer»

Karl Lagerfeld har det med å komme med både det ene og det andre «gullkornet». Kamilles mote- og makeupekspert, Tove Eggen, er provosert, og mener dette er «motereglene» du skal gi blaffen i.

GJØR HUN DET FEIL?: Ifølge designeren Karl Lagerfeld er det bare tjukke, middelaldrende kvinner som bruker blomsterprint. Men vi kan ikke se at Reese Witherspoon er hverken det ene eller det andre.
GJØR HUN DET FEIL?: Ifølge designeren Karl Lagerfeld er det bare tjukke, middelaldrende kvinner som bruker blomsterprint. Men vi kan ikke se at Reese Witherspoon er hverken det ene eller det andre. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
Foto: Picasa

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Vi begrenser oss fra morgen til kveld - gjerne der vi egentlig ønsker å gjøre det motsatte.

Kaffelatten skal lages på lettmelk, jobbantrekket kan ikke være for fargesterkt. Vi holder munn når kollegaer kommer med frekke kommentarer, og lar mannen snike seg unna oppvasken for n'te gang.

Vi har samfunnsregler vi skal følge for å få lov til å være en del av det, i tillegg til at vi må forholde oss til de mangfoldige hierarkiene på jobb, skolen og i venninnegjengen.

Det er ikke rart vi blir usikre på oss selv når vi må dysse ned våre umiddelbare instinkter og ønsker - alt for å passe inn blant resten.

Så da trenger vi en, nei, vent - fortjener vi en frisone, bare ett område i livet som vi kan styre helt som vi vil, og aldri trenger å unnskylde oss for.

- Vi trenger ikke klær, vi bare begjærer det

For meg er det helt åpenbart at dette burde være innen klær og trender. Kanskje virker det rart da jeg jobber som motejournalist, og skriver om stylingtips og de nyeste trendene på en daglig basis.

For målet mitt er ikke å spy ut en masse regler og formane om hva du som leser kle deg i.

Det er klart vi motejournalister får et dårlig rykte når designere som Karl Lagerfeld spyr ut gullkorn som: «Blomsterprint er for middelaldrende kvinner med vektproblemer».

Men nå skal det sies at den samme mannen også har sagt at: «Jeg har beina mine godt plantet på jorden - bare ikke denne jorden», som magasinet Marie Claire rapporterer. Så de fleste av oss klarer vel å ta herr Lagerfeld med en klype salt, eller bare ikke bry oss om han i det hele tatt.

Men hva med de utallige klesreglene vi har hørt siden vi var små, eller som lyser mot oss fra glossy magasiner mellom titler som «ti sekunder til orgasme» og «nå kan alle få sprettrumpe»?

Nei, da synes jeg heller vi skal høre på designeren Marc Jacobs, og innse at klær faktisk bare er klær, eller som han selv sier:

- Vi trenger ikke klær for å overleve, vi bare begjærer det utrolig høyt.

HVA ER BEST?: Til venstre ser vi vakre Raquel Welch i et antrekk som ifølge "motereglene" ville vært det mest passende for henne i en alder av 73. Til høyre har hun en leopardkjole og et fantastisk stort fornøyd smil. Det er vel ikke vanskelig å se hvilket anntrekk som både får frem personligheten til den vakre skuespilleren - og derfor også ser best ut?
HVA ER BEST?: Til venstre ser vi vakre Raquel Welch i et antrekk som ifølge "motereglene" ville vært det mest passende for henne i en alder av 73. Til høyre har hun en leopardkjole og et fantastisk stort fornøyd smil. Det er vel ikke vanskelig å se hvilket anntrekk som både får frem personligheten til den vakre skuespilleren - og derfor også ser best ut? Foto: FOTO: Stella Pictures

Du er ikke for gammel for noe

Om det skal finnes en regel her i det hele tatt, så burde den jo lyde: «Du skal kle deg etter personligheten din».

La oss begynne med den mest hårreisende regelen: «Du må kle deg etter alderen din». Hva betyr egentlig dette? Alder, rent bortsatt fra at det er et definerende tall, er jo så abstrakt som det kan bli.

Alle venninnene mine er i samme alder. Vi kler oss jo ikke likt nå, og kommer mest sannsynlig ei til å gjøre det når vi er 50 heller.

Det er kanskje lett å si at en 20-åring ikke burde kle seg i buksedrakt hver eneste dag, og en på 60 ikke burde rocke det korteste skjørtet sammen med bare legger på restaurant.

Men hva hvis du elsker nettopp disse antrekkene, og føler deg vel i det - skal du da ikke få lov?

Om det skal finnes en regel her i det hele tatt, så burde den jo lyde: «Du skal kle deg etter personligheten din».

Det ville jo innebære at du kan kle deg akkurat som du føler deg, formidle hvordan du er innvendig - ikke bare utvendig, og kose deg med klær og personlig stil på et helt annet nivå enn når man slavisk følger trender.

Alt ikke matche

ER DETTE FEIL?: Skal man ikke kunne mikse sort med brunt, bare fordi tullete moteregler sier så? Her motbeviser motelegenden Diane Keaton, redaktør Ellen Arnstad og den britiske it-jenta Fearn Cotton den gammeldagse moteregelen.
ER DETTE FEIL?: Skal man ikke kunne mikse sort med brunt, bare fordi tullete moteregler sier så? Her motbeviser motelegenden Diane Keaton, redaktør Ellen Arnstad og den britiske it-jenta Fearn Cotton den gammeldagse moteregelen. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Jeg kan ikke ha vært mer enn 13 år gammel da en klassevenninne fortalte meg at jeg var gal som brukte et brunt belte med sorte sko - sånt kunne man jo ikke gjøre.

Det var ikke en kommentar som stakk dypt i meg, heldigvis, og en stor del av stylingen jeg nå gjør både på fotoshoot og privat har handlet om å mikse forskjellige farger, materialer, stiler og trender i ett og samme antrekk.

Å, så gøy det er når man virkelig får utnyttet hele klesskapet sitt, og ikke må bekymre seg om å hente opp farger fra sko, veske eller øredobber.

Vil man at klær og tilbehør skal matche - så er det absolutt lov, og vårens trender for 2014 er fullpakket med overdeler og underdeler i samme farge.

Men jeg kommer fortsatt til å mikse gull- og sølvsmykker sammen, kjøre fem forskjellige farger på antrekket mitt samtidig, og slenge en rocka skinnjakke over en sart chiffonkjole.

For det samme gjelder i moteverden, som i livet; kontraster og motsetninger er alltid interessante, så lenge man skaper en god balanse på det hele.

Drit i kroppsformen din

Eple, pære, kjegle - merkelappene vi setter på kroppsformen vår er virkelig rare.

IKKE MIDDELALDRENDE: Freshe Reese Witherspoon (37) er ikke akkurat middelaldrende, men en hardtarbeidende mamma og skuespiller som virkelig har tatt blomsterprint til hjertet - spesielt etter at hun spilte June Carter i filmen "Walk the Line". Denne looken mestrer hun virkelig!
IKKE MIDDELALDRENDE: Freshe Reese Witherspoon (37) er ikke akkurat middelaldrende, men en hardtarbeidende mamma og skuespiller som virkelig har tatt blomsterprint til hjertet - spesielt etter at hun spilte June Carter i filmen "Walk the Line". Denne looken mestrer hun virkelig! Foto: FOTO: Stella Pictures.

Ja, da, så kan de absolutt være behjelpelige, og for mange forenkle shopping-prosessen. Men det betyr jo ikke at man følge disse rådene.

Man kan jo ikke alltid dra fokus mot midjen eller bruke puffermer. Skal ikke en opp-ned pæreformet kropp kunne kle seg i en oversized kåpe, bare fordi plagget ikke står på lista?

En gang var jeg hos en frisør som ville bytte midtskillen min til en sideskill, fordi jeg var så høy og midtskillen ville få meg til å virke høyere. Makan til frekkhet! Og jeg klarte ikke å si han i mot heller, som jeg så klart angret meg sporentreks på, og kammet meg tilbake til midtskill med en gang jeg gikk ut døra.

Hvem har sagt at jeg vil se lavere ut? Det samme gjelder med klær; målet alltid være å se tynnere ut? Hva med å se glad, fresh, kul, inspirerende og selvsikker ut? Og ose av sin personlige stil.

Nei, bruk tips rettet mot de forskjellige kroppsformene som en grei veiledning når du føler deg i villrede, men aldri som en definitiv huskeliste.

Høye og lave jenter - gjør som dere vil

Hvis du er over 1.75, er sjansen stor for at du styrer unna høye hæler - selv om du stopper og sikler utenfor hvert eneste butikkvindu.

Selv er jeg 1.85 høy, og jeg måtte bli 25 år gammel før jeg klarte å bryte meg helt fri fra den tullete tanken om at høye jenter ikke kan gå med høye hæler.

INGEN REGLER: Jenter på den røde løperen som ser smashing ut, selv om man kunne si at de bryter "moteregler" er alltid like inspirerende. Norske Hanneli Mustaparta rocker blomsterprint, utringning og bare ben samtidig. Sangeren Ariana Grande stråler i en klassisk a-formet kjole, som ikke gir noen ekstra høyde, med sine 155 cm, og Disney stjernen Bella Thorne er ikke redd for et maxiskjørt med sine 165 cm hvor hun mikser silke med ull.
INGEN REGLER: Jenter på den røde løperen som ser smashing ut, selv om man kunne si at de bryter "moteregler" er alltid like inspirerende. Norske Hanneli Mustaparta rocker blomsterprint, utringning og bare ben samtidig. Sangeren Ariana Grande stråler i en klassisk a-formet kjole, som ikke gir noen ekstra høyde, med sine 155 cm, og Disney stjernen Bella Thorne er ikke redd for et maxiskjørt med sine 165 cm hvor hun mikser silke med ull. Foto: FOTO: Stella Pictures

For hva er vi egentlig redde for? At gutter ikke skal like oss (les: føle seg mindreverdige)? En gutt som ikke takler deg fordi du er høy, er det vi kaller for å dodge a bullet - slipp den fisken tilbake i havet igjen!

Men det er ikke her det største problemet ligger for oss høye jenter. Den ligger i at alle konstant skal påpeke hvor høye vi er. Spesielt andre jenter, og da er det lett å føle seg forlegen.

Liker du hælene, funker det bra med antrekket og du ønsker å gå med dem - så gjør du det. Kommentarer kan du enten bare overse, eller svare sarkastisk tilbake på - kanskje ikke konstruktivt, men det føles absolutt digg en gang i blant!

Og jenter under 1.65, dere får en del pepper dere også. Kommentarer som: «åh, du er så liiiiten», er faktisk ikke alltid kult å høre.

Du leser kanskje artikler om at du ikke burde bruke lange skjørt, eller skinnyjeans fordi de får deg til å virke kortere. Ja, og så? Er kort synonymt med stygg? Hva er det vi egentlig prøver å unngå her?

Høye hæler til lange skjørt og skinnyjeans er uansett fint, så det er bare å slenge på seg hvis du vil. Men triksene som gjør at du virker høyere er aldri en nødvendighet, bare en mulighet.

Slapp av - klær er ikke farlige

Det er ingen tvil om at det finnes mange som tar seg selv altfor høytidelige, både i motebransjen direkte og blant kleselskere generelt.

Men vi må på et tidspunkt innse at klær skal holde kroppen varm og beskytte den fra vær og temperaturer - resten burde bare være morsom bonus. Et kreativt utløp som vi kan leke oss med, uansett alder, yrke eller kroppsform.

Og hvis du fortsatt synes at klær bare er vanskelig, og at trender er en unødvendig onde - så er du absolutt ikke alene, og kan klikke deg ut av denne artikkelen vel vitende om at selveste Oscard Wild hadde følgende å si om moteindustrien:

MOTEIKON: Ikke alle tenker nødvendigvis på Beyoncé som et direkte moteikon, men dette er dama som virkelig har greie på trender, personlig stil, kroppsform - hvordan slå alle disse elementene sammen og hvordan overse alle de typiske moteregelene. Alle  antrekk og materialer funker så bra på denne dama, fordi de alltid tar utgangspunkt i hennes egen personlighet - applaus!
MOTEIKON: Ikke alle tenker nødvendigvis på Beyoncé som et direkte moteikon, men dette er dama som virkelig har greie på trender, personlig stil, kroppsform - hvordan slå alle disse elementene sammen og hvordan overse alle de typiske moteregelene. Alle antrekk og materialer funker så bra på denne dama, fordi de alltid tar utgangspunkt i hennes egen personlighet - applaus! Foto: FOTO: Stella Pictures.

«Mote er en form for stygghet som er så uutholdelig at vi må forandre på den hver sjette måned».

Les også:

Disse dukkene er noe litt utenom det vanlige

- Selvtillit er det beste tilbehøret et antrekk kan ha

Her er verdens eldste supermodell

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning