Arganolje i hårprodukter - blondiner bør være forsiktig

- Arganolje kan misfarge håret

Moroccanoil og mange andre produsenter bruker den berømte arganoljen i hårproduktene sine. Men vær obs. Oljen kan misfarge blondt hår.

BLONDINE?.: Da bør du være obs på at den populære arganoljen kan misfarge håret ditt.
BLONDINE?.: Da bør du være obs på at den populære arganoljen kan misfarge håret ditt. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Cecilie H. Eggen

Cecilie er redaksjonssjef for Klikk Mote, og har bakgrunn som skjønnhetsansvarlig i Det Nye, makeupartist, faglærer, kreativ leder og konstituert rektor ved Art Complexion Make Up Skole. Hun jobbet en periode frilans makeupartist og stylist for blader som Det Nye, Kamille, Shape Up, Tique, KK, og Mann blant annet. Cecilie er selverklært beautynerd og er over gjennomsnittet opptatt av ingredienser. Følg henne på Tumblr-bloggen The Beauty Realist, og på Instagram @cecilieeggen.

Ulempen med arganolje, spesielt for de med lyst hår, er at denne typen olje blir brun. Dermed risikerer du at håret blir misfarget

Moroccanoil Treatment er utvilsomt en sensasjon, og har på kort tid blitt et må-ha-produkt.

Merket har blitt ulovlig kopiert i så stor grad, at de på nettsiden sin har lagt ut en appell i kampen mot " ureglementert distribusjon".

Nøkkelingrediensen i Moroccanoils produkter er arganolje, også ofte kalt, ja nettopp, "moroccan oil", siden oljen utvinnes av trær fra Marokko.

Alle skal ha arganolje

Nå har også utallige andre produsenter kastet seg på bølgen og lager produkter med arganolje over en lav sko.

Antall kosmetikkprodukter i USA med arganolje økte fra to i 2007 til over 200 i 2011, ifølge Wikipedia.

Du finner hårolje med arganolje, sjampo med arganolje, balsam med arganolje, hårkur med arganolje. Det er knapt den ting du får til håret som ikke inneholder denne vanvittig populære ingrediensen.

Kan misfarge lyst hår

Det mange imidlertid ikke vet, er at arganolje kan misfarge lyst hår.

- Ulempen med arganolje, spesielt for de med lyst hår, er at denne typen olje blir brun. Dermed risikerer du at håret blir misfarget. Arganolje har nemlig en ubalansert fettsyre i forholdet 73:1. Dette gjør at den herder og blir svært mørk med tiden, forklarer frisør og kursholder, Dag Gustavsen.

Lise Holm-Glad, frisør som fronter merket Define (som for øvrig også fører produkter med arganolje), kjenner også til problemet med misfarging:

- Hår som er lys, lys blondt, kan misfarges av produkter med farge i. Det gjelder spesielt bleket hår, fordi dette håret er porøst og slitt, og skjell-laget i håret er åpent eller skadet. Da kan det godt være at det blir misfarget av produkter med for eksempel arganolje, som har litt brunlig farge i seg.

Vi tok også kontakt med produsenten av berømte Moroccanoil, som skriver følgende til oss i en e-post:

- Selv om det er usannsynlig for de fleste med bleket hår, kan arganolje i ren og konsentrert form gi en svak gylden fargetone til platina eller ekstremt lyst, porøst hår.

Har du bleket eller stripet håret, eller har ekstra slitt og slitent hår, bør du derfor være litt obs.

ARGANOLJE: Det florerer av produkter med arganolje på markedet. Her er bare et ørlite utvalg. Moroccan oil Treatment, kr 299, Define Moroccan Oil Shampoo, kr 57,50, Marc Anthony Oil of Morocco Argan Oil Shampoo, kr 119, L'Oréal Nutri-sleek shampoo og conditioner, kr 89 og 89.
ARGANOLJE: Det florerer av produkter med arganolje på markedet. Her er bare et ørlite utvalg. Moroccan oil Treatment, kr 299, Define Moroccan Oil Shampoo, kr 57,50, Marc Anthony Oil of Morocco Argan Oil Shampoo, kr 119, L'Oréal Nutri-sleek shampoo og conditioner, kr 89 og 89. Foto: FOTO: Produsentene

Det er nemlig flere forumbrukere verden over som rapporterer om rødbrunt skjær i håret.

Åh nei, - er det derfor spissene mine har fått en varm tone i seg?

Curlyqcarlym forteller på cosmaddict.com at hun har fått mørkere hår etter hun brukte arganolje fra merket One 'n Only.

- En hårstylist anbefalte meg arganolje for glans i håret, men håret mitt ble mørkere, matt og misfarget (brassy).

På et forum for frisører, lurer Hedkandeehair på om flere har opplevd misfarging på kunder ved bruk av Moroccanoil Treatment:

- Jeg har en kunde med hair extensions, og noe av det blonde håret begynner å bli oransje, skriver forumbrukeren på Salongeek.com.

- Det er derfor jeg sluttet å bruke det, svarer Bluerinse.

- Åh nei, - er det derfor spissene mine har fått en varm tone i seg? lurer Sarah_clancy...

Hvor mye skal til?

Det virker logisk at det er mengden arganolje i produktet som er avgjørende for om det kan misfarge håret eller ikke. Ren arganolje er svært eksklusivt, - oljen omtales også som "flytende gull".

Arganolje

Arganolje kommer fra frukten på argantreet som vokser i Marokko. Frukten består av et tykt skall, og det er kjernen i frukten som er kilden til oljen. Oljen ekstraheres fra kjernene, og brukes både til mat og i kosmetikk. Tradisjonelt sett har arganolje blitt brukt mot hudsykdommer, og som fuktighetgivende olje for hud og hår. Oljen inneholder blant annet antioksidanten vitamin E, squalene - som er en naturlig fuktighetsgivende ingrediens samt ulike typer fettsyrer.

Kilde: Wikipedia

De aller fleste produktene du finner i butikkhyllene inneholder små mengder arganolje.

- Alle våre produkter inneholder arganolje, men det er viktig å merke seg at de ikke består av konsentrert arganolje alene, skriver Moroccanoil til oss.

I Moroccanoil Treatment (både originalen og Light-varianten) kommer arganolje på femteplass på ingredienslisten, etter en en rekke silikoner og duftingrediensen butylphenyl methyl propionial.

Det sier oss riktignok ikke nøyaktig hvor mye arganolje produktet inneholder, men det sier oss at det er mindre arganolje i produktet enn det er silikoner og syntetisk duftstoff.

Moroccanoil har for øvrig laget en lettere hårolje beregnet på fint og bleket (eller lys-farget) hår. Denne skal ikke misfarge håret. Antakelig er arganoljevolumet redusert ytterligere på Moroccan Treatment Light, for å minske sjansene for misfarging.

Lise Holm-Glad fra Define kan fortelle at de har utført "fargeforsøk" på lys blonde hårtresser med ekte hår. I Define sin sjampo med arganolje, kommer inneholdet av olje på femteplass etter vann, sulfat, skumbyggende ingrediens og silikon.

- Vi påførte Define sin sjampo med arganolje direkte på håret, og lot det sitte å virke opptil seks timer før vi skylte det ut. Dette ble gjentatt fire ganger uten at fargen ble annerledes på håret.

LIGHT-VARIANT: Moroccanoil har tatt sine blonde kunder på alvor, og har laget en versjon der de lover på tro og ære at den ikke skal misfarge håret, uansett hvor lyst eller slitt det måtte være.
LIGHT-VARIANT: Moroccanoil har tatt sine blonde kunder på alvor, og har laget en versjon der de lover på tro og ære at den ikke skal misfarge håret, uansett hvor lyst eller slitt det måtte være. Foto: FOTO: Richard Pierce

Innholdet av arganolje er heller ikke veldig høyt i forumbrukers Curlyqcarlym eksempel, One n' only Argan Oil. Arganolje kommer på sjetteplass på ingredienslisten, etter parfyme. Likevel opplevde hun misfarging.

De varierende tilbakemeldingene gjør det vanskelig å si noe om hvor mye eller lite olje som må til, før du kan oppleve misfarging. Har du svært behandlet hår med lyse spisser som virker tørre og slitte, bør du for å være på den sikre siden, kanskje unngå produkter der arganolje er blant de øverste sju-åtte ingrediensene på innholdsoversikten.

Når uhellet er ute

Tror du at du har fått misfarget hår av arganolje?

Frisør Holm-Glad har gode råd dersom uhellet først er ute.

- Hvis håret har fått et uønsket gul/oransje skjær, ville jeg vasket det først to ganger med en rensesjampo, deretter brukt lilla/sølv-sjampo.

La gjerne lillasjampoen sitte et par minutter slik at fargestoffene får festet seg.

- Dette pleier å være tilstrekkelig for å fjerne gult eller oransje skjær i håret. Dersom det ikke fungerer må håret lysnes med farge eller bleking igjen.

Frisør og eier av salongen Gevir i Oslo, Agnes Marie Gulbrandsen, forteller at fint hår gjerne trekker til seg mer misfarging, så et fint og tørt hår er langt mer utsatt enn et tykt og sunt hår.

- Jevnlige hårkurer på hår som blir lett misfarget er veldig effektivt og preventivt, tipser hun.

Les også:

19 millioner har sett den utrolige forvandlingen

Du kan fjerne selvbruningstabbene

Følg oss på Facebook!

Derfor tar hun med eddik i dusjen

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær med i trekningen av en veske fra Marc by Marc Jacobs!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning