Kast badevekta

Kast badevekta!

Kroppen din ikke definerer hvem du er som person, og det gjør ikke vekta heller.

DROPP BADEVEKTA: Kroppen din definerer ikke hvem du er som person, det gjør ikke vekta di heller.
DROPP BADEVEKTA: Kroppen din definerer ikke hvem du er som person, det gjør ikke vekta di heller. Foto: Foto: Helene Drage
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Hver eneste dag lar tusenvis av damer seg påvirke av en liten firkantet dings med tall på. Hver eneste dag føler damer seg mislykket, de føler de ikke har trent nok, spist riktig nok, eller vær flinke nok.

Vi lar denne firkantede tingen avgjøre både dagsformen, humøret og hvor vellykket man er, på både godt og vondt. Hvorfor gjør vi det?

Jeg snakker selvsagt om badevekta. Hvorfor gir vi vekta vår så utrolig mye makt over oss? Hvorfor skal det tallet få avgjøre om vi har en god eller dårlig dag?

Vekta viser en eneste ting, og det er hvor mye hele deg veier.

Helene Drage

* 26 år fra Fredrikstad.

* Blogger for Kamille.no.

* Utdannet og jobber som personlig trener.

* Driver sitt eget firma som heter My Lifestyle.

* Blogger på helenedrage.com

Den sier ingenting om høyde, kroppsbygning og hvor mye muskler du har. Vekta viser ikke om du har farlig magefett, om du snart har menstruasjon eller andre faktorer som kan ha en påvirkning.

Allikevel gir vi altså vekta så utrolig mye makt over oss, og hva får vi egentlig igjen for det?

En haug med damer som føler de ikke er bra nok, flinke nok, vellykkede nok – når sannheten som regel er det totalt motsatte!

Upresis uvenn

Mange bruker jo vekta for å måle fremgang, enten de ønsker å gå opp eller ned i vekt. Men uansett hva målet ditt er, så finnes det så mange andre bedre måter å gjøre det på.

Vekta er et av de mest upresise verktøyene å bruke, nettopp fordi det er så mange ting som kan påvirke den den ene eller andre veien.

Vann i kroppen og væskebalansen generelt er jo en ting som kan ha mye å si. For eksempel binder karbohydrater og salt mye vann i kroppen. På samme måte kan dehydrering som følge av alkoholinntak eller trening påvirke motsatt vei.

Nå sier jeg ikke at du skal slutte å spise karbohydrater, for kroppen trenger karbohydrater, men jeg ønsker bare å vise hvor ubetydelig vekta faktisk er.

Menstruasjon får hormonene i kroppen til å gå amok, mange føler seg kanskje ekstra «vannete» under perioden sin.

Stress og kortisolnivå i kroppen kan også føre til at vekta varierer, selv om man har vært kjempeflink med både mat og trening.

Dette er noen av hovedgrunnene til at vekta er en utrolig upresis måte å måle fremgang. Begynner du å se hvor jeg vil hen?

Ubetydelig tall

RETT I SØPLA: Blir du i dårlig humør av badevekta, synes jeg rett og slett du skal kaste den!
RETT I SØPLA: Blir du i dårlig humør av badevekta, synes jeg rett og slett du skal kaste den! Foto: Foto: Mats Sommer

Akkurat som at kroppen din ikke definerer hvem du er som person, så gjør ikke vekta det heller.

Tenk deg om, hvor mange av vennene dine er du sammen med fordi de veier så og så mye. Akkurat som vi snakket om når det gjaldt bikinikroppen, dropper du noen av vennene dine om de går opp i vekt? Ser du på vennene dine som mindre vellykkede eller dårlige mennesker om de legger på seg en kilo?

Hvis svaret er nei, hvorfor lar du da noen små tall definere hvem du er som person?

Vi damer har så mye rart for oss. Jeg har opplevd damer som går ned flere centimeter rundt magen, eller øker omkretsen på bicepsen, men allikevel mener de har gjort en dårlig jobb fordi VEKTA ikke viser det de skulle ønske.

Tenk deg om, du har minsket eller økt i omkrets og i størrelse, magen har blitt mindre eller rumpa tre centimeter større, men du er sur fordi vekta ikke er der du hadde sett for deg?

For å sette det på spissen, om du så ut slik som du ønsket, men vekta viste «et høyt tall», ville du brydd deg? Det ville i hvert fall ikke jeg!

Kast vekta - en gang for alle!

TRENINGSGLEDE: Fokuser på å trene, spise sunt, men variert og bevege deg, og ikke glem å gjøre ting som faktisk gjør deg glad!
TRENINGSGLEDE: Fokuser på å trene, spise sunt, men variert og bevege deg, og ikke glem å gjøre ting som faktisk gjør deg glad! Foto: Foto: Mats Sommer

Jeg har et tips til deg, KAST VEKTA! Om vekta faktisk fører til at du blir lei deg og umotivert så kast den vekk, og bruk heller målebånd. Ingen har dødd av å ikke gå på vekta, og du vil mest sannsynlig ha godt av å endre fokus.

Så gjør deg selv den tjenesten og kutt ut ting som ødelegger for motivasjonen din. Fokuser på å trene, spise sunt, men variert og bevege deg, og ikke glem å gjøre ting som faktisk gjør deg glad!

Ikke la et tall definere deg som person, du er så mye mer enn dette tallet. Ikke la vekta få diktere dagsformen og dagshumøret, og om du er god nok eller ikke!

Tren, spis sunt og beveg deg, men kos deg også med venner og familie, og ikke la vekta ta over hverdagen din. Om treningsglede, velvære og en sunn balanse er i fokus, så skal jeg love deg at du vil smile mer, uansett hva vekta måtte vise.

GOD NOK SOM DU ER: Lov meg at du ikke lar et idiotisk tall ødelegge selvtilliten din – det er du altfor verdifull for.
GOD NOK SOM DU ER: Lov meg at du ikke lar et idiotisk tall ødelegge selvtilliten din – det er du altfor verdifull for. Foto: Foto: Mats Sommer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning