Forhold

- Sexy at mannen kan forsørge

Alle vil ha drømmemannen, men vet vi egentlig hva vi vil ha? Vi tok en real jenteprat.

GODE EGENSKAPER: Forvalter Anette Hatlevik (f.v.), skribent og sykepleier Kine Hoel Nymo og daglig leder Sandra Magnussen mener en god mann er omtenksom, vier deg tid, samtidig som han kan lære deg noe.

GODE EGENSKAPER: Forvalter Anette Hatlevik (f.v.), skribent og sykepleier Kine Hoel Nymo og daglig leder Sandra Magnussen mener en god mann er omtenksom, vier deg tid, samtidig som han kan lære deg noe. Foto: Foto: Julie Krøvel

Publisert Oppdatert

En eventyrer med tatoveringer og skjegg eller en romantiker med mild pappastemme? En mann som tar hånd om ­økonomien, eller en mann du med glede er fattig med.

En karrierebevisst Birken-entusiast eller en hengslete musiker? Striglede eller rufsete menn, barske eller myke menn, ansvarlige eller smarte menn?  

De fleste tror de vet hva de vil ha i en partner, samtidig viser ofte Mr. Big seg å ikke være Mr. Right. Derfor har vi samlet et knippe damer og rett og slett spurt hva de definerer som en god mann.

- Bør være litt motstand

En snill mann er naturligvis viktig for enhver kvinne, men kan han bli for hengiven?  

- Ja, absolutt. Særlig i begynnelsen, når det er et spill, bør det være litt motstand. Du vil helst ikke ha 30 sms-er og telefoner døgnet rundt, sier Tanja.   

- Samtidig er dette spillet ganske forvirrende for begge parter. Pose og sekk får du ikke, så hvorfor ikke «settle down» med en litt for snill mann, sier Anette, før Sandra tar ordet:  

- Mange kvinner vil nok ha en snill mann som også utfordrer deg. Altså en som sier deg imot, får deg til å tenke og jobbe for forholdet.  

- Utfordrer, ja ... Tanja drar litt på ordet, før hun sier:  

- Det høres så fint ut, men når jeg tenker meg om … vel, når var sist gang han gjorde det, egentlig?  

Selskapet bryter ut i latter. Etter 13 år sammen står ikke spenning øverst på prioriteringslista, men etter litt ­betenkningstid: – Ja, det savner jeg faktisk litt. Han kan gjerne overraske meg litt oftere, men det er nok ikke det viktigste i forholdet mitt, heller det at vi kan ha det gøy sammen. 

Latter vs. redelighet

Og da er vi over på neste punkt på lista. Humor og selvironi står høyt i kurs hos de fleste kvinner. Har du noensinne sett kontaktannonsen: «Kvinne søker gravalvorlig mann til å bli seriøs med»? Ikke det, nei? Akkurat. Livet er alvorlig nok fra før. Med sine oppturer og nedturer trenger vi desperat noen å le med.  

- Humor er alfa og omega for meg. Å kunne le sammen hver dag, sier Tanja, før Sandra tilføyer: 

- Kanskje ikke daglig, men det at vi kan knekke sammen i latter, det elsker jeg. Faktisk er det da jeg tenker: «Det er selvfølgelig oss to. Always».  

- Men man vil jo ikke ha en klovn. De morsomste guttene tar ofte ikke ting så seriøst, har Anette erfart. 

Gøyal på fest, men når hverdagen kommer med regninger og krav, så holder det ikke med en «ær’e så nøye – holdning». Enkelte kvaliteter regnes som tidløse og absolutt ikke forhandlingsbare, og en trofast, ærlig og redelig mann står høyt i kurs hos damene.

Dog, innen rimelighetens grenser – en traust, ­regelrytter vil for mange være en turn-off. Eller kan en mann være trygg og spennende på samme tid?  

- Ja, selvfølgelig. Spenning handler ikke om at han muligens forlater deg i neste uke. Det blir i overkant spennende, ler Tanja.

- Men jeg liker at mannen min har andre interesser enn bare meg.  

Enten man drømmer om en idealist som bærer ansvaret for verdens sult og nød på sine brede skuldre, eller om det holder at han tar ut søpla fra tid til annen – en viss grad av ansvarsfølelse er alltid hot, og danner et bilde på hva slags rolle­modell han vil være.  

- En ekstremt viktig egenskap hos en mann er å være en god far, og det syns jeg er absolutt best med min. At han gjerne tar gutta med på skøyter en fredagskveld … Og da slipper jo jeg, ironiserer Sandra. 

Facebooks drømmemann  

Hva mer gjør en mann til en bra mann? Det kommer vel an på hva du skal bruke ham til, svarte vår tids orakel og medium: Facebook.  

«En mann er ikke en mann om ikke han er flinkere enn meg til å fikse ting. Det var godt jeg traff en handyman ... for jeg er ganske så god», skriver en.  

Ikke minst er det viktig hvem som skal bruke ham. 

«Jeg har en bra mann – i mine øyne! Han er lojal, har rettferdighetssans, stiller opp for alle, har egne meninger, er utrolig sær (men jeg liker jo sær), er praktisk anlagt, og lytter til så å si alt jeg sier», skriver en annen. 

Oppmerksomhet er nok like viktig for begge kjønn, som en fb-kamerat vektla:  

«Det der med å ha en kjæreste som gjør at du føler deg interessant og verdifull er superviktig, og i hvert fall noe jeg setter pris på fra en kvinne».  

Psykolog, forfatter og spaltist Peder Kjøs tok del i et panel under forskningsdagene som skulle dissekere «den norske idealmannen». Selv om de ifølge ham ikke kom fram til noen konklusjon, fins det noen kjerneverdier kvinner søker:

- Fra kvinners perspektiv er en bra mann oftest en som kan tilby trygghet og oppmerksomhet. Å få mannens oppmerksomhet er viktig for de fleste kvinner; for noen er det ekstra viktig å være den ene som blir sett spesielt og valgt ut av en mann med høy status, for andre er det viktig med en mann som kan lytte, forstå og støtte. Det er selvfølgelig veldig forskjellig hvor mye disse kvalitetene betyr, men nå snakker vi om de brede tendensene. Det sier vel sitt at nesten alle kvinner foretrekker en mann som tjener mer enn dem selv. 

Så selv om færre innrømmer det, drømmer altså mange kvinner ennå om å gifte seg oppover.

Gullgraverne

Økonomisk status kan virke overflatisk, men dypest sett handler det om trygghet. Er penger viktig ved valget av mann? Tanja tar ordet først:  

- Nei, egentlig ikke. Vi var uansett ­studenter, så det var ikke så mye å hente der.  

Hun ler litt, før hun tilføyer:

- Og jeg har vel aldri likt tanken på å bli forsørget heller.  

For Sandra er dette annerledes.  

- Helt ærlig, så synes jeg det er sexy at mannen kan forsørge. Vi ble sammen unge, og fikk barn like etterpå, så han gikk rett inn i forsørgerrollen – skulle bygge hus og rede – bokstavelig talt, han er jo snekker, ler Sandra.  

Kjøs poengterer at den vestlige velstanden har utviklet mannsrollen til det bedre.  

- Etter hvert som kvinner ikke lenger trenger å bekymre seg for farer, og som oftest tjener nok penger til å klare seg, har nok dette med emosjonell tilstedeværelse blitt viktigere.  

Moderne menn

Samtidig ryktes det om en misfornøyd moderne mann. 

Da den maskuline, rødskjeggede Game of Thrones-skuespilleren ­Kristofer Hivju, rangert blant topp 10 mest sexy menn i Elles 2014-kåring, gjestet ­Skavlan nylig, ble han spurt:  

- Er det plass til en urmann som deg i det moderne samfunnet?

Hvorpå han raskt responderte:  

- Ja … I fengsler. 

Hele salen klappet og lo, alle var visstnok enige om at: «Stakkars moderne menn. Det er en forvirrende verden for dem der ute».

Forventer vi for mye av dagens mann?  

Kjøs har lite tålmodighet med alt krisepratet.  

- Etter min mening er mannskrisa noe enkelte menn sutrer over fordi de synes det stilles for store krav til dem. De forventes å være opptatt av kjæresten sin, prioritere familien og bry seg om barna, og da synes noen at det går for mye ut over ønsket om å drikke øl med gutta, jobbe så mye man vil og dra ut i skogen og skyte dyr.  

Drømmefrosken

Peder Kjøs tror de fleste menn har fått med seg omtrent hva kvinner vil ha, med noen unntak:  

- I veldig tradisjonelle og akter­utseilte miljøer er det fortsatt enkelte som tror at kvinner vil ha menn som er dominerende, lukter vondt og har veldig stor penis.  

Før du finner drømmeprinsen, må du kysse noen frosker, sier et ordtak, og en nysingel venninne er nærmest blitt amfibie-ekspert. Selv er hun krystallklar på hva en bra mann betyr for henne etter at siste forhold tok slutt.  

- Det er en som er på ditt lag, som du vet «passer ryggen din».

Så da, kjære mannfolk, vet dere det.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning