Motivasjon til trening

Overvinn dørstokkmila

Personlig trener Helene Drage gir deg fem smarte tips!

OVERVINN DØRSTOKKMILA: Det er ikke alltid like enkelt å komme seg på trening i en hektisk hverdag. Helene gir deg fem smarte råd du må prøve!
OVERVINN DØRSTOKKMILA: Det er ikke alltid like enkelt å komme seg på trening i en hektisk hverdag. Helene gir deg fem smarte råd du må prøve! Foto: Foto: Mats Sommer
Publisert Oppdatert

Sommeren nærmer seg slutten, skolen starter opp igjen for mange, og for andre er det tilbake på jobb mens vi lengter tilbake til årets feriested.

Kanskje har det vært litt så som så med trening i sommer, men nå er du klar for å komme deg tilbake i sunne rutiner og vaner.

Mange opplever imidlertid at motivasjonen svikter litt, og at dørstokkmila kanskje er ekstra hard etter sommeren.

Her har du noen tips og råd til hvordan du kan overvinne dårlig motivasjon og dørstokkmila:

1. Pakk dagen før

Vi har alle vært der. Vi kommer hjem fra jobb, slitne etter en lang arbeidsdag og har mest lyst til å bli på sofaen.

Personlig foretrekker jeg å trene rett etter jobb, men det er jo ikke alltid man har mulighet til det.

Legg derfor frem dagens treningsantrekk, gjerne med friske farger, og bagen på senga. På den måten får du en påminnelse om treninga, og du kan bare slenge på deg favorittantrekket og komme deg ut døra.

Alt uten å måtte finne frem håndkle, rent undertøy, treningssko og deodoranten du alltid glemmer.

TRENINGSGLEDE: Fargerikt treningstøy gjør det litt mer fristende å dra på trening etter en lang dag.
TRENINGSGLEDE: Fargerikt treningstøy gjør det litt mer fristende å dra på trening etter en lang dag. Foto: Foto: Helene Drage

2. Lag en plan

Å ha en plan er alltid en god idé. Dersom du vet at i dag skal du trene styrke, og det skal du gjøre etter jobben klokken 16.00 så er det ikke noe å lure på. Hvorfor ikke lage seg et eget lite prosjekt?

Bestem deg for en gitt periode, og sett noen konkrete mål for denne perioden, som for eksempel å kun spise sukker i helga. Ved å ha noe konkret å jobbe mot blir det ofte mye lettere å komme seg av gårde.

Lag gjerne en avtale med en venninne i tillegg. Har man en avtale så skal det mer til at man dropper den på grunn av bagateller.

SETT DEG MÅL: Det er mye morsommere (og lettere) å dra på trening hvis du jobber mot et mål. Mestringsfølelsen når du når målet ditt er ubeskrivelig!
SETT DEG MÅL: Det er mye morsommere (og lettere) å dra på trening hvis du jobber mot et mål. Mestringsfølelsen når du når målet ditt er ubeskrivelig! Foto: Foto: Mats Sommer

3. Prøv noe nytt!

På høsten får de fleste treningsentere nye timeplaner og kanskje nye timer. Sjekk ut ditt senter og se hva de kan tilby, kanskje du får deg en ny favoritt?

Noen ganger trenger vi rett og slett å utfordre oss selv litt, og få litt nye impulser, og brått er ikke dørstokkmila så tung allikevel. Er ikke gruppetimer noe for deg? Kanskje en ny aktivitet kan være tingen?

SUNN SNACKS: Pitahaya-frukt fylt med melon, jordbær og granateple. Smaker himmelsk!
SUNN SNACKS: Pitahaya-frukt fylt med melon, jordbær og granateple. Smaker himmelsk! Foto: Foto: Helene Drage

4. Gjør små endringer og sett realistiske mål

Mange små endringer blir store til sist. Om ting virkelig sitter langt inne, så start lett. Kanskje en sykkeltur til jobb eller en lang tur etter middagen.

Kostholdet er også et sted hvor man kan starte med små endringer, som å spise mer grønnsaker, og sakte men sikkert kan man innføre flere og flere små endringer. Plutselig blir mange små endringer flere store!

I tillegg er det smart å sette seg realistiske mål med treninga. Man skal fremdeles ha noe å strekke seg etter, men setter du deg mål om å trene seks dager i uka kan det ofte føles som tvang.

Dessuten blir man litt deppa om det ikke går. Sett deg heller et mål om 3 dager i uka, så blir du kjempefornøyd den dagen du får trent 4 dager i stedet.

UMOTIVERT: Det er ikke alltid like lett å komme seg på trening, men da gjelder det å «lure seg selv».
UMOTIVERT: Det er ikke alltid like lett å komme seg på trening, men da gjelder det å «lure seg selv». Foto: Foto: Mats Sommer

5. Ha en nødløsning

«Jeg drar ditt og prøver i 20 minutter. Om det fremdeles er like pyton så drar jeg bare hjem!» Slike ting som dette sier jeg ofte til meg selv når dørstokkmila er tøff.

Litt er bedre enn ingenting tross alt, og dette gjør at jeg kommer meg av gårde. Når jeg først er det så blir det jo så å si alltid mer enn 20 minutter, og de gangene det ikke blir det? Vel, da har jeg prøvd!

Jeg har et eget, kjapt program som kun fokuserer på rumpe de dagene jeg overhodet ikke har lyst til å trene, og når jeg først er gjennom det så fortsetter jeg likeså greit!

Har du en løperunde? Lag deg en kortere en du kan kjøre på de dagene dørstokkmila er hard, da kommer du deg i hvert fall ut! Brått ble det den lange runden allikevel.

INSPIRASJON: Jeg anbefaler alle å følge @kamillepuls på Instagram for å bli motivert til en aktiv hverdag. Med spreke damer, herlige matbilder og kule slagord er de en del av min daglige inspirasjon.
INSPIRASJON: Jeg anbefaler alle å følge @kamillepuls på Instagram for å bli motivert til en aktiv hverdag. Med spreke damer, herlige matbilder og kule slagord er de en del av min daglige inspirasjon. Foto: Foto: Helene Drage

Dørstokkmila suger av og til, men det ligger noe i Nikes slagord – Just do it! Det viktigste tror jeg er å gi seg selv så gode forutsetninger som mulig for å kunne komme seg av gårde.

Om du vet at dørstokkmila er ekstra hard om tar på deg joggebuksa når du kommer hjem fra jobb, så prøv å ikke gjør det.

Prøv å fokuser på følelsen etter en treningsøkt, og det faktum at 1 time trening kun er 4 prosent av dagen din. Det er faktisk ikke mye når man tenker på det.

Med det ønsker jeg deg lykke til med treningen i høst, jeg heier på deg!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning