Barnevennlig hjem

Lekestue

Tre barn, mange farger og gamle møbler som tåler en trøkk. Hjemme hos familien Hansen i Trondheim er det absolutt lov til å hoppe i sofaen.

Veggpryd: Anja-Patrice har dekorert gangen med nydelige svaler som hun har laget selv av tapetrester. FOTO: Bård Jørgensen
Veggpryd: Anja-Patrice har dekorert gangen med nydelige svaler som hun har laget selv av tapetrester. FOTO: Bård Jørgensen Foto: Bård Jørensen
Publisert Oppdatert
Tallerkenhylle: De to fatene 
øverst til høyre er fra Figgjo og er gaver fra Anja-Patrices mor. Fatet bak 
&-tegnet er et mellaminfat fra Rice. FOTO: Bård Jørgensen
Tallerkenhylle: De to fatene øverst til høyre er fra Figgjo og er gaver fra Anja-Patrices mor. Fatet bak &-tegnet er et mellaminfat fra Rice. FOTO: Bård Jørgensen Foto: bård jørensen
Kreativ stue: Skapet er fra Jysk. Det er malt med hvit maling og dekorert med en tapet i lillatoner fra Retro Villa (retrovilla.dk) på skapdørene. Lysestakene er malt med bengalakk. FOTO: Bård Jørgensen
Kreativ stue: Skapet er fra Jysk. Det er malt med hvit maling og dekorert med en tapet i lillatoner fra Retro Villa (retrovilla.dk) på skapdørene. Lysestakene er malt med bengalakk. FOTO: Bård Jørgensen Foto: bård jørensen

Gradestokken viser 16 minusgrader, men inne hos Anja-Patrice Hansen (36) er det godt og varmt.

Hun bor i en rekkehusleilighet over tre plan i Trondheim, sammen med ektemannen og de tre barna Emil (4), Sara (2) og lille Leon på fem måneder.

Interiøret er lekent og fargerikt, og retroskatter og loppisfunn er fint fordelt over etasjene.

Anja-Patrice er godt over gjennomsnittet interessert i interiør, og i april i fjor startet hun bloggen Shinedesign. Her beskriver hun seg selv som et visuelt tenkende menneske med stadig nye prosjekter på gang.

Fargerike rom

- Jeg har samlet på både norske og utenlandske interiørblader i mange år. Når batteriene er tomme, henter jeg masse inspirasjon fra disse. Også leser jeg selvfølgelig mange fine blogger, forteller hun og fortsetter:

- Mannen min og jeg reiste mye før vi fikk de tre barna våre. På disse reisene samlet jeg bilder, små notater og skisser med ideer som jeg ofte tar fram. Inspirasjon er noe man må lete fram, men det kan også komme som lynnedslag når jeg er på kafé, leser en bok, ser en film, går en tur i skogen eller leker med ungene, forklarer hun.

Hun beskriver hjemmet som personlig, modig og uhøytidelig. Basen er hvit med et anslag av det stramme grafiske og det fargerike retroinspirerte.

Kanskje forvirrende for mange, men en nødvendig balanse for Anja-Patrice. Mye av interiøret er funnet brukt og pusset opp, og farger er viktig i alle rom.

- Jeg liker alt som kan få hverdagen til å skinne litt, og jeg synes farger hører med i det småbarnslivet vi lever akkurat nå. Ungene elsker farger, de synes det er gøy og de blir glade av det, sier Anja-Patrice.

- Men det er ikke alltid vi har like mye farger rundt oss, og det hender at jeg får et akutt ønske om å roe det ned. Jeg tilpasser meg også litt i forhold til sesongene. Det er absolutt mer farge her i sommerhalvåret enn på vinteren. Det burde kanskje vært motsatt?, spør hun.

En fri oase

Emil og Sara er foreløpig så små at de ikke har noen ønsker om å være verken Spiderman eller Disneyprinsesse. Da de skulle begynne å dele rom, ble det viktig å finne løsninger som gjorde at begge følte seg hjemme.

Sara sin del av rommet. FOTO: Bård Jørgensen
Sara sin del av rommet. FOTO: Bård Jørgensen Foto: Bård Jørensen
Emil sin del av rommet. FOTO: Bård Jørgensen
Emil sin del av rommet. FOTO: Bård Jørgensen Foto: Bård Jørensen
Søta: Hjertet er klippet ut og sydd sammen av et morsomt stoff. Det ble fylt med vatt og bokstavene ble malt på ved hjelp av sjablonger og litt hvit tekstilfarge. FOTO: Bård Jørgensen
Søta: Hjertet er klippet ut og sydd sammen av et morsomt stoff. Det ble fylt med vatt og bokstavene ble malt på ved hjelp av sjablonger og litt hvit tekstilfarge. FOTO: Bård Jørgensen Foto: Bård Jørensen

- Emil hadde allerede lime og turkis som hovedfarge på rommet sitt, og disse fargene valgte jeg å beholde. Sara sin halvdel er i hovedsak lilla, men med små innslag av gult, turkis og oransje. Turkis blir altså fellelsen, og jeg synes alle disse fargene harmonerer godt sammen, forklarer Anja-Patrice.

- Jeg er ikke så himla god på planlegging. Mye av det jeg gjør er spontant og intuitivt. Huset er min frie oase og mitt lekerom. Jeg tror mannen min har gitt opp håpet om at jeg noen gang kommer til å bli «ferdig». Jeg blir nervøs av det ordet og jeg liker ideen om at interiøret forandrer seg i takt med det livet vi lever her og nå, sier hun.

Glad i redesign

Mens mange får angst ved tanken på å male om gamle møbler og arvestykker, ser Anja-Patrice helt motsatt på det. Hun vil heller gi gamle møbler liv enn å føle at de egentlig er litt i veien.

- Jeg synes det er en fin ting å gi et gammelt og bortglemt møbel et nytt liv ved å male det eller redesigne det. Heller det enn at man hele tiden føler på at bestemors gamle kommode står litt i «veien». Jeg er veldig glad i gjenbruk og redesign, både fordi det er et miljøvennlig alternativ, men også fordi det er kreativt og inspirerende å vekke et gammelt møbel til live igjen. Jeg synes i bunn og grunn at hjem med gjenstander som har levd lenger enn meg, er spennende, forteller hun.

Tre barn i huset til tross, Anja-Patrice er ikke redd for at møblene skal bli ødelagte. Hjemme i Blomsterenga er det absolutt lov til å hoppe i sofaen.

- Huset vårt må tåle litt røff bruk. Jeg synes dessuten de fleste møbler blir finere etter at det er brukt en stund. Her i huset er det definitivt lov å hoppe i sofaen. Men en toåring kan ikke leke med alt, så det jeg er redd for setter jeg på hyller høyt over ungene, sier hun.

Bommer iblant

Mange interiørbloggere ser ut til å bo i feilfrie drømmeboliger, og det kan virke som at samtlige har evnen til å gjøre gråstein om til gull. Alltid. Anja-Patrice gjør heldigvis noen blemmer, hun også.

- Det var for eksempel ikke så smart å hoppe over grunninga da jeg malte om TripTrapstolen til sønnen min, innrømmer hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning