Hvordan bruke Instagram

Instagram - slik gjør du

Enten Instagram er nytt for deg, eller du har vært der en stund; her er alt du trenger å vite.

Hvordan bruke Instagram: Det er ikke vanskelig å like og dele bilder på Instagram, og du kan følge både kjentfolk og kjendiser. Her er et lite utvalg av våre bilder!
Hvordan bruke Instagram: Det er ikke vanskelig å like og dele bilder på Instagram, og du kan følge både kjentfolk og kjendiser. Her er et lite utvalg av våre bilder! Foto: Foto: @kamillenorge
Publisert Oppdatert

Hvordan komme i gang

 • Last ned appen via app-butikken på smarttelefonen din.
 • Ta et bilde, enten direkte via appen eller hent et fra bildebiblioteket ditt.
 • Valget scale & crop dukker nå opp, her skalerer du bildet slik du ønsker og kutter det til.
 • Velg hvilket filter du ønsker å ha på bildet. Her kan du også velge om du vil ha ramme rundt og om du vil duse ut visse områder. Klikk så next.
 • Skriv en tekst til bildet, enten en beskrivelse eller en artig kommentar. Her kan du også skrive inn hashtags som passer til bildet.
 • Hvis du ønsker å tagge bildet med hvor du befinner deg i verden, kan du velge det under name this location.
 • Hvis du ønsker å dele bildet på Facebook eller Twitter samtidig som du publiserer det på Instagram, kan du velge det nå, ved å klikke på logoene.
 • Klikk share. Nå er bildet ditt delt, og andre kan kommentere og like bildet ditt ved å klikke comment eller like.

Over 100 millioner mennesker deler bilder via sin smarttelefon på mobilappen Instagram.

Har du ikke allerede lastet ned appen bør du gjøre det nå.

Mer enn en bildeapp

Det er helt opp til deg selv hvordan du ønsker å bruke Instagram, men husk det er mer enn bare en bildeapp, Instagram er en del av de sosiale mediene hvor du kan få et innblikk i andre mennesker liv, over hele verden. Og de i ditt.

Du velger selvfølgelig selv hvor mye du ønsker å dele. Du kan velge å holde deg til de obligatoriske «tær i sand»-­bildene fra ferien, eller den nydelige middagen du spiste i går. Eller du kan holde deg til et bestemt tema. Motebilder, hundebilder, naturbilder - her er det kun fantasien som setter grenser.

På et knips ­(unnskyld, trykk) laster du opp bildet du ønsker å dele med verden.

Hvorfor skal du være på Instagram?

Fordi det er enkelt å kommunisere med bilder. Det går raskt og viktigst av alt; det er kjempegøy!

At et bilde sier mer enn tusen ord er ingen overdrivelse. Stemningen blir satt umiddelbart.

Du kan vise morsomme plakater du ser på din vei, en rar situasjon på bussholdeplassen en tidlig mandag morgen, en utrolig vakker solnedgang som ikke kan beskrives med ord, katten din sitt merkelige ansiktsuttrykk, en kjapp stemningsrapport eller kanskje ser du bare noe fint du ville dele med dine følgere, uten å legge til ord eller egne tolkninger.

Kjendiser

Det er selvfølgelig også lov å snoke på bilder av kjendiser. Så å si hele kjendisuniverset er på Instagram, og deler villig med sine fans.

Men selv om det er stas å få et innblikk i hva kjendisene holder på med, er det vel så moro å følge vanlige folk. Enten du vil følge venner og familie, eller leter fram bilder fra folk med samme interesser som deg, eller folk som tar humoristiske bilder, vakre naturbilder, fristene matbilder med oppskrifter eller de seneste motene. Kanskje finner du en instagrammer i Japan som har like dilla på interiør som deg?

Hashtags

For å finne fram i jungelen av bilder, er såkalte hashtags viktig å bruke.

En hashtag er symbolet # som brukes inntil et eller flere ord, som du kan skrive under Instagram-bildet ditt. Dette for å identifisere emner, samt å kunne lete frem lignende bilder.

Eksempel: Bladet Kamilles hashtag er #KamilleNorge

Skriver du denne hashtaggen under bildet ditt, blir det til en link etter at bildet er publisert. Klikker du på den linken finner du hundrevis av andre Kamille-bilder. Da kan du gå inn og klikke «liker» på dem, og så får du sannsynligvis en «liker» i retur.

Dersom du for eksempel laster opp et bilde fra kaféturen på Grünerløkka med venninner, kan du skrive: «Koselig på kafé. #kaffe, #venner, #Grünerløkka».

Hashtags finnes på alle språk. Det er rett og slett et hvilket som helst ord du velger selv, med en # inntil.

Hashtags benyttes også på Twitter.

GRØNN: Her velger du om bildene skal vises i stort format eller flere små ved siden av hverandre. ROSA: Her finner du din egen oversikt over hvor mange bilder du har lagt ut, hvor mange følgere du har og hvor mange du følger. BLÅ: Klikk på snakkeboblen for å se likes, kommentarer og nye følgere. ORANGE: Slik ser det ut når noen liker et av dine bilder og når du har fått en ny følger. GUL: Klikk på stjernen nederst først, så skriver du inn navnet på noen du ønsker å følge. LILLA: Velg fra listen under. Inne på vedkommendes profil klikker du ""Follow"".
GRØNN: Her velger du om bildene skal vises i stort format eller flere små ved siden av hverandre. ROSA: Her finner du din egen oversikt over hvor mange bilder du har lagt ut, hvor mange følgere du har og hvor mange du følger. BLÅ: Klikk på snakkeboblen for å se likes, kommentarer og nye følgere. ORANGE: Slik ser det ut når noen liker et av dine bilder og når du har fått en ny følger. GUL: Klikk på stjernen nederst først, så skriver du inn navnet på noen du ønsker å følge. LILLA: Velg fra listen under. Inne på vedkommendes profil klikker du ""Follow"".

Følgere

Ofte stilte spørsmål

 • Hva er Instagram? Instagram er en applikasjon som gjør det enkelt å dele bilder med andre via smarttelefonen din.
 • Hvor får jeg tak i Instagram? Last ned applikasjonen i Apple App Store eller Google play. Foreløpig finnes Instagram for iPhone og Android.
 • Hva er hashtags? Hashtags er symbolet # som brukes inntil et eller flere ord, som du kan skrive under Instagram-bildet ditt. Dette for å identifisere emner, samt å kunne lete frem lignende bilder.
 • Hvordan ser jeg hvem som har likt eller kommentert bildene mine? Klikk på snakkeboblen neders i appen.
 • Hvordan svarer jeg noen som har kommentert på bildet mitt? Klikk på comment. Skriv nicket (navnet) til den du vil svare med en @ inntil foran, for eksempel '@heddabjeren', og skriv beskjeden din etter det. Eventuelt kan du sveipe fingeren din over kommentaren du ønsker å svare på, og så klikke på pilen. Hvis du ikke har en @ inntil navnet får ikke vedkommende noen beskjed om at du har snakket til dem.
 • Hvordan skriver jeg inn symboler og smileys under bildet mitt eller i kommentarer? Da må du ha en smiley/emoticon-app innstallert på smarttelefonen din. Så er det bare å skrive det inn i kommentarfeltet, på samme måte som når du skriver en sms.
 • Hvordan sletter jeg kommentarer? Klikk på comment under ditt eget bilde, sveip fingeren din over den kommentaren du ønsker fjernet og klikk på søplebøtten.
 • Hvordan sletter jeg bilder? Klikk på de tre prikkene under bildet ditt og velg delete.
 • Hvordan deler jeg bildet på Facebook og Twitter? Enten kan du gjøre det ved å klikke på logoene rett før du deler bildet, eller du kan gjøre det senere ved å klikke på de tre prikkene under bildet ditt og velge share photo.
 • Kan jeg skjule bildene mine på Instagram slik at ikke alle ser dem? Ja, du kan velge å ha en lukket profil. Dette fungerer best for deg som kun ønsker familie og nærmeste venner som følgere.

Du kan søke etter profiler å følge ved å klikke på stjernen du ser nederst i appen.

Start først med for eksempel venner eller en kjendis du er nysgjerrig på. Skriv inn navnet i søkefeltet, klikk på navnet som kommer opp i listen under og velg Follow.

Klikker du på hjem-symbolet nederst til venstre på appen din finner du feeden din. Der kommer bildene til de du følger fram, etter hvert som de legger ut bilder.

Hvordan få flere følgere

Det er gøy å ha følgere på Instagram. De liker og kommenterer bildene dine.

Her er tips til hvordan øke følgerantallet:

Bruk hashtags. Men velg relevante hashtags og ikke altfor mange.

 • Klikk på hashtagen du selv har lagt til på bildet ditt. Har du for eksempel lagt til et bilde av katten din, kan du legge til hashtaggen #cats og finne tusenvis av andre kattebilder fra hele verden - lagt ut av folk som er like opptatt av katter som deg. Liker du deres bilder oppdager de din profil og liker tilbake. Er du heldig liker de bildene dine så godt at de velger å følge deg.
 • Lik andres bilder. Både bildene til de du følger og nye profiler du oppdager etterhvert. Dette gir deg raskt følgere tilbake.
 • Følg andre instagrammere. Mange følger de som følger dem.
 • Vær aktiv. Legg ut bilder jevnlig. Gjerne hver dag.
 • Ikke spam. Ikke glem appen i flere dager, for så å slenge ut 17 bilder i løpet av 10 minutter. Dette oppfattes som spam.
 • Ikke tigg. Hold deg for god til å skrive ting som «Follow me, please» under andres bilder, det er bare usjarmerende.
 • Si fra at du er der! Ved å dele bildene dine på andre sosiale medier får flere med seg at du er på Instagram.

Hvordan få bildet ditt publisert på Kamille.no

For at bildet ditt skal vises i Kamilles Instagram-galleri på Kamille.no, må bildet ditt tagges med #KamilleNorge.

Alle bilder merket med #KamilleNorge blir publisert på nettsiden. Noen av bildene blir også plukket ut til å komme med i bladet. De det gjelder vil bli kontaktet av redaksjonen.

Kule Instagram-tips:

 • Last ned appen Collage. Med den kan du lage fine kollasjer av bildene dine og legge de ut som et samlet instagrambilde.
 • Sjekk ut Printstagram. Her kan du bestille store plakater av instagrambildene dine, eventuelt små klistremerker, fine bøker og kalendere.
 • Last ned Photoshop-appen hvis du ønsker å freshe opp bildene dine før du legger dem ut på Instagram.
 • På nettsiden Followgram kan du se instagrambilder via datamaskinen din.
 • Screenstagram lager skrivebordsbakgrunn til datamaskinen din av bilder fra Instagram.
 • Appen Gramgrab viser info om Instagrambildene, for eksempel hvilke filtre som er brukt, antall likes, med mer. Les mer her.

Er det noe mer du lurer på om Instagram?

Kommenter i feltet under!

Les også:

Delta i Kamilles julekalender

Vinterskoene du trenger nå

Skyll håret med iskaldt vann når du dusjer!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen