DIY - Sminkevideo: Porer og linjer

Gjør porene usynlige

Hva er vel verre enn å ha lagt en nydelig sminke - og så ser man at porer og linjer plutselig kommer enda tydeligere frem?

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Porer og linjer eller rynker er noe vi alle har, eller vil få. Noen har større, andre har mindre - men vi har det alle mann.

I seg selv har jeg ikke noe i mot hverken porer eller livsrynker. Men det er når disse kommer frem på grunn av sminke at de blir irriterende. Spesielt porer som egentlig er arr fra kviser eller sorte ormer, og de linjene i huden som ikke er like sjarmerende som smilerynkene.

Dette trenger du

Selv har jeg ikke alt for mye av hverken porer eller rynker enda, men spesielt rundt kinn og hake har jeg et par små "hull" fra uren hud.

Rundt øyet har jeg også en "sove-rynke" fordi jeg alltid sover på høyre side og dytter hånda opp mot kinnet. Og jo eldre man blir, jo lengre varer denne rynken utover dagen.

Porer og linjer skaper skygger innover i huden, og blir derfor ekstra synlige når resten av huden har blitt jevnet ut og lysere med sminke - så det er nettopp dette vi skal gjøre om på!

Og da er det faktisk bare én ting som kan få bukt på problemet, og det er å bruke en veldig spesifikk sminketeknikk som heldigvis består av produkter de aller fleste har.

Alt du trenger er:

  1. En foundation eller concealer som er like, eller litt lysere farge enn huden din.
  2. En stippling foundationkost, eller en fluffy øyeskyggekost hvis du ikke har dette.
  3. Et mattende pudder, gjerne med litt farge på.
  4. En tynn og liten kost, gjerne en leppe- eller eyelinerkost.
  5. En pudderpute eller svamp

Det første laget

NY HUD: På venstre bilde har jeg bare et vanlig lag med foundation, mens på bildet til høyre har jeg også brukt sminketeknikkene for å dekke porer. Dette tilfører nærmest et nytt hudlag og gjør porene så usynelige som mulig.
NY HUD: På venstre bilde har jeg bare et vanlig lag med foundation, mens på bildet til høyre har jeg også brukt sminketeknikkene for å dekke porer. Dette tilfører nærmest et nytt hudlag og gjør porene så usynelige som mulig. Foto: FOTO: Tove Eggen.

For å begynne jobben med å dekke til og jevne ut porer og linjer, så kan du godt bruke en primer hvis du har - men dette er ikke et must.

Det viktigste er å jevne ut fargene lett, så vi ser hva vi har å jobbe med.

Bruk gjerne en stippling-foundationkost, som vist i videoen over, hvis du har - eller prøv en hard og kort pudder eller rougekost. Disse er ikke like gode til foundation, men hvis du kun legger foundation på tuppene og jobber lett over huden så er det mulig å teste teknikken med dem.

Hvilken type foundation du bruker er litt hipp som happ, men noen gir bedre resultat en andre selvfølgelig. Selv om man kanskje har lært at man skal styre unna lysreflekterende produkter når man har linjer og porer, så fungerer disse faktisk helt topp til denne teknikken.

Dette er fordi vi skal jobbe foundation godt ned og inn i porer og linjer, slik at lyset virkelig kan bli reflektert og "trekke gropene opp og frem" så de ser ut som om de er på samme høyde som resten av huden.

Jobb så foundation godt inn i huden som normalt, over hele eller kun på områder som du vil dekke. Hvis du ikke vil ha foundation i hele ansiktet, så kan du gå rett på neste steg.

Jobb deg inn i linjene

Det er nå vi virkelig skal begynne å se resultater.

FOUNDATION: 1. Liquid Mineral Foundation fra Youngblood (kr 535), 2. Un-Wrinkle Foundation fra Peter Thomas Roth (kr 445), 3. 24H Perfect Foundation fra Deborah (kr 149), 4. Le Teint Touche Éclat fra YSL (kr 410), 5. Everlasting Foundation fra Clarins (kr 395), 6. Dream Satin Liquid fra Maybelline  (kr 129), 7. Lifting Foundation fra Shiseido  (kr 369), 8. Face Finity All Day Flawless Foundation fra Max Factor (kr 165), 9. Liquid Minerals Foundation Natural fra Jane Iredale (kr 615), 10. Perfect Refining Foundation fra Shideido (kr 399), 11. Lumi Magique Foundation fra L'Oréal Paris (kr 169), 12. True Match Liquid fra L'Oréal Paris  (kr 159).
FOUNDATION: 1. Liquid Mineral Foundation fra Youngblood (kr 535), 2. Un-Wrinkle Foundation fra Peter Thomas Roth (kr 445), 3. 24H Perfect Foundation fra Deborah (kr 149), 4. Le Teint Touche Éclat fra YSL (kr 410), 5. Everlasting Foundation fra Clarins (kr 395), 6. Dream Satin Liquid fra Maybelline (kr 129), 7. Lifting Foundation fra Shiseido (kr 369), 8. Face Finity All Day Flawless Foundation fra Max Factor (kr 165), 9. Liquid Minerals Foundation Natural fra Jane Iredale (kr 615), 10. Perfect Refining Foundation fra Shideido (kr 399), 11. Lumi Magique Foundation fra L'Oréal Paris (kr 169), 12. True Match Liquid fra L'Oréal Paris (kr 159). Foto: FOTO: Produsentene, Nelly.no og Blivakker.no.

Bruk samme foundation, eller en concealer som har lik eller litt lysere farge enn hudtonen din. Hvis du har en mindre stippling-kost som jeg viser i videoen, bruker du denne. Hvis ikke kan du prøve en rund og litt fluffy øyeskyggekost og kun legge produkt ytterst på kosten. En øyeskygge kost vil ikke være like god, men for mange fungerer det ypperlig og er verdt å prøve. For å rense kosten etterpå så kan du bare vaske hårene forsiktig med litt varmt vann og zalo.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Gå så over området hvor du har porer eller rynker, og legg ekstra dekk med foundation eller concealer her. Jobb i sirkulære bevegelser både med og mot klokka, og dytt produktet inn i huden. Dette gjør vi for å være helt sikre på at foundation eller concealer virkelig kan reflektere lys helt innenifra og dermed få linjene til å virke opphøyd og jevnere med huden.

Når vi går inn og legger ekstra dekk i mindre områder, er det viktig at vi ikke etterlater noen synlige kanter eller linjer. Gå over med en finger eller jobb produkter godt utover i huden - men konsentrer fargen i problemområdet.

Gå grundig til verks

Nå som de fleste mindre porer og linjer har blitt dusere, kan vi gå inn på de litt større porene og linjene som fortsatt er synlige.

Vi må prøve å komme oss så detaljert inn i porer og linjer som mulig, slik at lyset fra concealer eller foundation virkelig kan ta over for skyggene som ligger der fra før av. Hvis vi ikke blir kvitt disse skyggene, så vil vi aldri kunne duse de ut. Det er derfor en pore og linje blir ekstra synelig ved bruk av en highlighter for eksempel, fordi vi ofte kun plasserer de over huden - og ikke ned i porene. Da blir huden rundt ekstra illuminert og trukket frem, og kontrastene til skyggene nede i porer og linjer blir ekstra synlige og virker dermed større.

PUDDER: 1. Ever Matte Powder Compact fra Clarins  (kr 390), 2. Dream Mat Powder fra Maybelline (kr 139), 3. Primed & Poreless Powder fra Too Faced (kr 339), 4. Stay Matte Powder Foundation fra Nyx (kr 165), 5. Matifying Compact Oil-free fra Shiseido (kr 309), 6. Studio Fix Powder Plus Foundation fra MAC  (kr 259), 7. gloMatte Finishing Powder fra glóMinerals (kr 440).
PUDDER: 1. Ever Matte Powder Compact fra Clarins (kr 390), 2. Dream Mat Powder fra Maybelline (kr 139), 3. Primed & Poreless Powder fra Too Faced (kr 339), 4. Stay Matte Powder Foundation fra Nyx (kr 165), 5. Matifying Compact Oil-free fra Shiseido (kr 309), 6. Studio Fix Powder Plus Foundation fra MAC (kr 259), 7. gloMatte Finishing Powder fra glóMinerals (kr 440). Foto: FOTO: Produsentene, Nelly.no og Blivakker.no

Bruk en liten og hard kost, gjerne en eyeliner- eller leppekost til dette. Plasser foundation eller concealer rett inn i poren eller langs linjen. Nå er det veldig viktig at vi kun treffer i området, og ikke for mye av huden rundt. Bruk gjerne en lysere concealer hvis poren er veldig dyp.

Når produktet er plassert, tar vi bare en finger og klapper lett over for å jevne ut kantene - men ikke dra i concealeren!

Fikserende slør

Når foundation og/eller concealer er på plass, mangler det kun et mattende pudder med litt dekk. Man ser ganske raskt når pudderet er plassert at porene og linjere ser nærmest helt borte ut. Bruk en pudderpute eller svamp til å klemme pudderet forsiktig på plass over hele området.

Unngå å bruke en pudderkost, da denne vil dytte på den detaljerte concealerjobber, og legge som for sporadisk til å hjelpe til ved porer og linjer.

Ved store porer kan man gjerne legge inn litt pudder med en liten kost først, direkte inn i området.

Bruk et matt pudder - selv om foundation gjerne kan være lysreflekterende, så vil et skimrende pudder i tillegg dra for mye fokus på området.

Fordi vi aldri kan gjøre en pore 100% usynelig, prøver vi å jevne ut og ikke sette fokus på området for å skape en illusjon av at den ikke finnes.

Ferdig!

Dette er en utrolig enkel teknikk når man først har fått dreisen på den, men er veldig fin å teste ut et par ganger før man bruker den in action. Test ut forskjellige koster, foundation, concealere og pudder du har hjemme først, så ser du om du trenger å investere i noen andre produkter.

Det fine med denne teknikken er at den faktisk kan brukes både til dag og til kveld. Hvis du vil, så kan du bruke litt mindre produkter på dagen - men husk at du må ikke bruke foundation i hele ansiktet hvis du ikke vil. Pass bare på at alle kanter er godt jevnet ut.

Håper dette var en teknikk dere har nytte av, det er en jeg selv bruker ukentlig og liker veldig godt. Man burde aldri tenke at man MÅ dekke porer og linjer, men det der kjekt å vite hvordan til de tilfellene man føler for å skjule de.

Husk at jeg svarer på alle spørsmål og kommentarer, og blir utrolig glad for feedbacken deres.

FØR/ETTER: Denne makeupteknikken demper ikke bare porer og linjer, men den ser fortsatt naturlig ut og kan brukes både til dag og til kveld!
FØR/ETTER: Denne makeupteknikken demper ikke bare porer og linjer, men den ser fortsatt naturlig ut og kan brukes både til dag og til kveld! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Jeg lager videoer her for KLIKK MOTE hver tirsdag og fredag, så håper vi sees neste gang også!

Les også:

5 kjappe tips mot kviser

Følg oss på Facebook!

Eyeliner, øyeskygge og rouge- de vanligste sminketabbene

Gir deg kviser og rynker

Her er våre maskara-favoritter

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen