Berit Nordstrand: Bedre konsentrasjon

Spiser du riktig?

Hva du spiser har faktisk mer å si for konsentrasjonen enn du tror!

SPIS DEG SUNN: Noen enkle matgrep kan bidra til både bedre stressmestring, konsentrasjon og mer tilfredshet.
SPIS DEG SUNN: Noen enkle matgrep kan bidra til både bedre stressmestring, konsentrasjon og mer tilfredshet. Foto: Foto: Bulls
Publisert Oppdatert

Berit Nordstrand (49)

* Kamilles kostholdsekspert.

* Berit er overlege, kognitiv terapeut, blogger og forfatter.

* Mor til seks barn i alderen syv til 23 år.

* Berit ønsker å hjelpe deg å velge mat som gir mer energi og overskudd, godt humør, en kvikk hjerne, god nattesøvn og selvsagt optimal helse – uten at du må bruke mye tid på matlaging.

Har du også opplevd å lese en tekst, mens tankene vandrer på ville veier? Når øynene er ferdig med alle ordene, og du har lest ned hele siden, må du starte forfra tvinge deg selv til å samle tankene for å huske det som sto.

Eller du leser seteplasseringen din ved ombordstigning i flyet, for så å måtte sjekke lappen på nytt når du etter et par minutter kommer inn i flyet.

Vi har alle litt å gå på når det gjelder å optimalisere konsentrasjonen. Det er jo logisk at vi konsentrerer oss bedre etter en god natts søvn og at hjernen klarnes av trening.

Det er kanskje ikke like logisk at maten påvirker tankekraften. Men noen enkle matgrep kan bidra til både bedre stressmestring, konsentrasjon og mer tilfredshet.

God konsentrasjon og hukommelse

Hjernen er kroppens kommandosentral. Milliarder av hjerneceller samarbeider for å styre flere kompliserte prosesser enn verdens mest avanserte datamaskin.

Se for deg hver eneste hjernecelle som en liten fabrikk, der vitaminarbeidere jobber og bruker mineralverktøy i prosesser der fett, proteiner og karbohydrater som råvarer forvandles til avansert hjernekjemi.

Mens plantestoffer beskytter arbeidere, genoppskrifter og cellefabrikkbygninger mot skade fra frie radikaler eller gnister fra forbrenningen.

Koser du deg med råvarer proppfulle av byggeklosser, som hjernen din trenger når hjernecellefabrikkene skal vedlikeholde seg, lese av genoppskrifter, lage signalstoff, reseptorer og nye hjernekoblinger, så legger du det beste grunnlaget for god konsentrasjon og hukommelse.

Legger du til råvarer som styrker de hjelpsomme bakteriene i tarmen din, vil du i tillegg hente ut en effekt fra et robust bakteriesamfunn (mikrobiom) som produserer signalstoff og vitaminer for en optimal hjernefunksjon.

Sist, men ikke minst, bør du minimere inntaket av raffinerte kalorier som hvitt sukker, moderne hvetemel, hvit ris og pasta av moderne hvete.

Disse er fri for smarte byggeklosser og kommer med sterk stivelse som skaper krøll i både kroppen og toppen. Kommandosentralen sliter med ustabile blodsukkerleveranser, forstyrres av irriterende betennelsesstoffer (cytokiner) og mangler både arbeidslag, verktøy og råvarer for en optimal konsentrasjon og hukommelse.

Hva bør du så få i deg for at kropp og sinn skal fungere optimalt?

1. Omega-3

Hjernecellene dine trenger umettede sikksakk-fettsyrer som kalles omega-3-fettsyrer. De finnes i flere varianter. Mange tror de har sikret seg omega-3 ved å ta fiskeolje, men kroppen din trenger samtidig fettsyrer fra planter som raps, grønne bladgrønnsaker, valnøtter og linfrø.

2. Vitaminer

Sikre deg B- og D-vitaminrik mat med både B6-9 og B12. Sistnevnte kaller jeg B-gjengen, og de samarbeider om å lage signalstoffer for motivasjon, konsentrasjon og god hukommelse.

Bytt ut sukker mot honning og moderne hvetemel med urkorn som enkorn, emmer, landhvete eller spelt. Den hvite risen erstatter du med byggryn, bønner og linser, naturris og quinoa. Pasta av moderne hvetemel bytter du med pasta av urkorn.

B12 får du i deg fra animalske produkter som fisk, kjøtt, egg og meieriprodukter. Velg flere små feite fisk som sardiner, ansjos, sild og makrell. Velg rene kjøttstykker av god kvalitet og burgere og pølser med høyt kjøttinnhold.

Vitamin D produseres av kolesterol i huden når solen skinner på naken hud, men det krever at du tilbringer 30 minutter i kortermet og shorts ute hver eneste dag. Ikke rart vi nordmenn trenger vitamin D-tilskudd gjennom store deler av året. Du finner D-vitaminer i fet fisk, solgule eggeplommer og vitamin D-beriket mat.

3. Mineraler

Konsentrasjon, motivasjon og lagring av minner krever mange kjemiske prosesser i hjernecellefabrikkene. Prosessen trenger mineralverktøy som jern, sink og magnesium.

Sink er nest etter jern det mineralverktøyet det brukes mest av i hjernen. Jernrik mat er rødt kjøtt, leverpostei, linser, bønner, spinat og sesamfrø. Sink får du fra grønne bladgrønnsaker, cashewnøtter, frø og spirer, fisk og sjømat.

Magnesium får du i deg ved å spise grønne bladgrønnsaker, gresskarkjerner, mandler og cashewnøtter, hvetekim, quinoa, svarte bønner og mørk sjokolade.

Fellesnevneren er grønne bladgrønnsaker, nøtter og frø, belgfrukt, rent kjøtt og ren fisk.

4. Plantestoffer

Visste du at urter og krydder er de matvarene som er rikest på antioksidanter?

Antioksidanter slokker gnister fra forbrenningen inne i alle dine cellefabrikker, slik at gnistene ikke skader oppskrifter, vitaminarbeidere og celledeler eller svekker cellenes produksjon. Blant urter er oregano i særklasse med 40 ganger mer antioksidantkraft enn epler og fire ganger mer enn blåbær (Blomhoff 2008).

Mat for best mulig konsentrasjon og nytelse for minnet og sinnet lager du deg best av rene råvarer, fargerik mat og et større utvalg kryddersmaker.

Dette er mat som bidrar til at du kan nyte den beste utgaven av deg selv. Fordi du fortjener det!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning