Fargeanalyse

Kler du deg i riktige farger?

Føler du deg bleik i den nye genseren din? Det kan hende du har kjøpt feil farge.

BLODÅRE-TESTEN: For å finne ut av hvilke farger du kler, trenger du ikke nødvendigvis å gå til en fargeanalytiker. Ty heller til den såkalte blodåre-testen. -  Det eneste du trenger å gjøre er å finne ut av hvilken farge blodårene dine har. Er de grønne, så er du varm. Er de blå, så er du kald, sier Gro Mikkelsen, personlig stylist.
BLODÅRE-TESTEN: For å finne ut av hvilke farger du kler, trenger du ikke nødvendigvis å gå til en fargeanalytiker. Ty heller til den såkalte blodåre-testen. - Det eneste du trenger å gjøre er å finne ut av hvilken farge blodårene dine har. Er de grønne, så er du varm. Er de blå, så er du kald, sier Gro Mikkelsen, personlig stylist. Foto: FOTO: Martine Jonsrud
Publisert Oppdatert

Disse fargene kler de fleste

Det finnes noe som heter universelle farger.

Disse har medium dybde, er nøytrale, verken lyse eller mørke, klare eller myke. Disse passer de fleste, selv om nyansene har noe å si her også. De universelle fargene er:

Soft white, stone, gråbrun, gråmelert, fiolett, lilla, mint, turkis, smaragdgrønn, teal, sjøgrønn, rødmende rosa og rød.

- Nordmenn går altfor lite i farger, sier Gro Mikkelsen.

Hun er personlig stylist, coach og grunnlegger av Bli-Ny-studioet Nytt Image, og mener nordmenn bør tørre å satse mer i klesveien.

- Brunt, grått, beige og svart blir fort kjedelig. Prøv nye farger, finn nye kombinasjoner, lek og lær, sier hun.

Fargeanalyse

Det kan være lettere sagt enn gjort, spesielt hvis man ikke vet hvilke farger man kler i utgangspunktet.

- Mange tror noen farger absolutt ikke kler dem, men det handler som oftest mer om nyanser enn selve fargen, forteller Mikkelsen.

Noen fargestylister og fargeanalytikere bruker årstidene som mål på hvilke farger man kler.

- Du kan være vår, sommer, høst eller vinter, og flere kombinasjoner innenfor der igjen, sier Mikkelsen, og understreker at noen kan være en blanding.

Andre tar utgangspunkt i fargetoner, som klar, dyp, kald, varm, lys eller mørk.

Veronique Henderson, daglig leder i det engelske konsulentfirmaet Colour Me Beautiful, forteller at fargeanalyse rett og slett handler om hvilke farger som gir deg glød, og hvilke som gir deg skygge.

- Når man ser fargen før personen, så er det som oftest noe feil. Det er du som skal skinne, ikke fargen, sier hun.

GUL TREND: Det er mye gult i butikkene denne våren, men gult kan være en vanskelig farge å style. Gå for en gulfarge med enten kalde eller varme undertoner. Ovenfor ser du noen som har funnet sin riktige tone.
GUL TREND: Det er mye gult i butikkene denne våren, men gult kan være en vanskelig farge å style. Gå for en gulfarge med enten kalde eller varme undertoner. Ovenfor ser du noen som har funnet sin riktige tone. Foto: FOTO: Stella Pictures

Kald eller varm hudtone?

For å finne ut av hvilke farger du kler, trenger du ikke nødvendigvis å gå til en fargeanalytiker.

Det er noen enkle triks du kan prøve ut hjemme, som i hvert fall gir deg en pekepinn på hvilken kategori du befinner deg i.

- Blodåre-testen er velkjent. Det ligger ingen konkret forskning bak denne testen, men den gir et godt utgangspunkt, om ikke et helhetlig inntrykk. Det eneste du trenger å gjøre er å finne ut av hvilken farge blodårene dine har. Er de grønne, så er du varm. Er de blå, så er du kald, forteller Mikkelsen.

Videre forklarer hun at varme hudtoner kler farger med gult i, mens kalde hudtoner kler farger med blått i.

- Du kan også teste deg selv med to forskjellige rosafarger foran speilet, en myk lakserosa og en kald babyrosa. Hvilken farge får ansiktet ditt til å lysne? Er det den kalde babyrosaen, så har du sannsynligvis kalde undertoner i huden, sier Mikkelsen.

Kan endre seg

LYS, KALD ELLER DYP? Det kan være vanskelig å finne ut hvilken hudtype man er. Cate Blanchett er en typisk lys, Kelly Osbourne en typisk kald og Kim Kardashian en typisk dyp.
LYS, KALD ELLER DYP? Det kan være vanskelig å finne ut hvilken hudtype man er. Cate Blanchett er en typisk lys, Kelly Osbourne en typisk kald og Kim Kardashian en typisk dyp. Foto: FOTO: Stella Pictures

Både Henderson og Mikkelsen er opptatt av at hudtone bare er én av flere aspekter ved fargenalyse.

ROSA: Rosa og pastell er populært denne våren, men det er ikke alle som kan få det til å se fint ut. Pass på hva du matcher rosa med, og finn ut av hvilken rosanyanse du kler.
ROSA: Rosa og pastell er populært denne våren, men det er ikke alle som kan få det til å se fint ut. Pass på hva du matcher rosa med, og finn ut av hvilken rosanyanse du kler. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Vi ser også på hårfarge, øyefarge og øyebryn, sier Henderson, som nettopp ga ut en ny utgave av boken Colour Me Beautiful.

Der skriver hun blant annet om hvordan man finner sin fargepalett og hvordan man kan kombinere de ulike fargene.

- Alle typer, enten de er varme, kalde, klare, dype, lyse mørke, kler en hel rekke farger og nyanser, det er ikke bare snakk om lilla eller blått. Det er som oftest rundt 30 ulike farger som kler deg, opplyser hun, men forteller også at hva vi kler kan endres over tid.

- Håret og huden endrer seg gjennom et langt livsløp, og selv om man fremdeles beholder mye av sin egen fargetone, så kan det være lurt å være bevisst på at den ikke er konstant, sier Henderson.

Da kan de være at noen farger du pleide å kle før ikke lenger kler deg, og at nye farger samtidig dukker opp i registeret.

- Vær også obs på at hudtonen din kan se annerledes ut hvis du farger håret ditt. Hvis du nå er platinablond, men egentlig har nøttebrunt hår, bør du revurdere fargepaletten din, sier hun.

Universelle farger

Selv om du har noen nøkkelfarger i din fargepalett, så er det noen farger du kan bruke uansett hudtone, hårfarge og pupiller.

KLAR, MYK ELLER VARM? Kan du kjenne igjen hutypen din? Rooney Mara er klar, Taylor Swift er myk og Eva Mendes er varm. Hvis du har fregner og rødt hår, så er det sannsynligvis også varm.
KLAR, MYK ELLER VARM? Kan du kjenne igjen hutypen din? Rooney Mara er klar, Taylor Swift er myk og Eva Mendes er varm. Hvis du har fregner og rødt hår, så er det sannsynligvis også varm. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Vi kaller disse for universelle farger. Jo mer nøytral fargen er, jo flere kan bruke den. Dess klarere og sterkere, dess vanskeligere. Koksgrå og marineblå er for eksempel farger mange kler, forklarer Mikkelsen.

Ifølge Henderson er det tolv hovedfarger som alle kan bruke.

- Disse er av medium dybde, verken lyse eller mørke, de er nøytrale i undertonen, og verken varme, kalde, klare eller myke, sier hun, og legger til at mange av disse fargene er gode investeringskjøp.

- Noen av disse fargene er supre til sko, vesker og annet tilbehør. Andre er gode innkjøp for ferie eller hverdagsgarderoben, siden de aldri går av moten, sier Henderson.

Mikkelsen mener også at akkurat som det finnes universelle farger, så har noen fått tildelt universelle hudtoner.

- Noen mennesker har en såpass god blanding av hudtoner, at de kler alt. Kim Kardashian er et godt eksempel på det. Hun kan bruke nesten hva som helst, sier Mikkelsen.

Pass deg for svart

For de fleste derimot, er det også noen farger som er vanskelige å style uansett hudtone. Svart krever for eksempel mye jobb, ifølge Henderson, som legger til at mange tror at svart får en til å se smalere ut.

- Det kommer helt an på stoff og form. Husk også at svart tar bort fargen i ansiktet ditt. Den eneste hudtypen som virkelig kler svart, er den dype, sier Henderson.

JA OG NEI: Ser du hvem som har fått det til her? Svart tar lett bort fargen i ansiktet, så det gjelder å matche det sorte plagget med smykker eller farger du kler. Sølvsmykker kan være med på å gi gløden i ansiktet tilbake. Kvinnen til høyre kler også sort bedre enn kvinnen til venstre, fodi hun har en dypere hudtone enn hun til venstre.
JA OG NEI: Ser du hvem som har fått det til her? Svart tar lett bort fargen i ansiktet, så det gjelder å matche det sorte plagget med smykker eller farger du kler. Sølvsmykker kan være med på å gi gløden i ansiktet tilbake. Kvinnen til høyre kler også sort bedre enn kvinnen til venstre, fodi hun har en dypere hudtone enn hun til venstre. Foto: FOTO: Stella Pictures

Dette trenger ikke å bety at du ikke kan gå med svart, derimot.

- Absolutt ikke, du kan fint gå med svart, så lenge du komplimenterer med et skjerf i en av dine farger, eller smykker. Sminken er også viktig. Unngå for dyp leppestift og begrense rouge og øyenskygge, sier Henderson.

Vær også obs på pasteller

Mikkelsen minner også om at man bør være forsiktig med pastellfarger.

- De kan lett gjøre deg bleik, sier hun, og trekker også frem gult og oransje som farger man må passe på.

- Alle kan kle gult og oransje, men her er det ekstra viktig med nyansene. Varme hudtoner kler som oftest sennepsgult, mens de med kalde hudtoner bør gå for sitrongult og vanilje, forteller Mikkelsen.

Til sist vil hun minne om at det ikke er noen krise hvis man går i feil farge.

- Det handler bare om hva som er optimalt for hudtonen din. Det er lov å gjøre feil, og kanskje finner du en farge du liker, som du i teorien ikke kler. Prøv deg frem og kjenn etter hva som passer for deg, avslutter hun.

Finn din farge: Slik gjør du det

Sitt foran speilet uten sminke. Det er viktig at du sitter et godt opplyst sted, gjerne i naturlig dagslys. Finn frem stoffer i ulike farger, alt ettersom hvilken hudtone du tror du har.

Lys? Finn frem en lys farge du liker, samt koksgrå og lysegrå. Prøv den lyse fargen mot ansiktet, deretter den koksgrå. Ta den lysegrå fargen mot ansiktet. Får den lysegrå bedre frem ansiktet ditt? Da er du lys. Du kler best å bruke lyse eller mellomlyse farger mot ansiktet. Du kan fint bruke mørke farger, men alltid i kombinasjon med en lys. Gammelrosa, lys aprikos, sitrongul, turkis, eplegrønn, mint, rosebrun, sage, lys grå, himmelblå og lilla er blant dine beste farger.

Dyp? Finn frem svart, samt en blek farge. Prøv først svart mot ansiktet, deretter den bleke fargen. Hvilken farge får ansiktet ditt best frem? Hvis du føler deg blek mot den bleke fargen, og føler du trenger mer leppestift, så er du sannsynligvis dyp. Du kler godt svart, og ser også bra ut I mørkebrun og aubergine. Unngå kun lyse farger, du trenger noen sterke, klare farger i tillegg. Lime, rødmende rosa, rød, lilla, burgunder, smaragdgrønn, sjokolade, svart, myk hvit og oliven er blant dine beste farger.

IKKE SUKSESS: Her ser du noen tabber som kan unngås ved å finne fargene som kler deg best.
IKKE SUKSESS: Her ser du noen tabber som kan unngås ved å finne fargene som kler deg best. Foto: FOTO: Stella Pictures

Varm? Finn frem lakserosa, samt fuchsia eller kald babyrosa. Prøv lakserosa mot ansiktet, deretter den kalde rosafargen. Hvis du føler deg best med lakserosa, så er du sannsynligvis varm. Du kler de fleste farger med varme undertoner, og ser best ut i farger med medium dybde. Style grå og marineblå med myke toner, som gul, laksrosa og fersken. Turkis, rød, amber, lilla, oatmeal, bronsje, oliven, grågrønn, sjokolade, lime og terracotta er blant dine beste farger.

Kald? Finn frem en kald grønn (for eksempel pine), samt mosegrønn. Prøv den dype, kalde grønne fargen mot ansiktet, deretter den mosegrønne. Hvilken farge får frem ansiktet ditt best? Hvis det er den kalde grønnfargen, så er du sannsynligvis kald. Du kler best kalde undertoner, med blått , gjerne også kontraster. Bruk medium til dype farger, ikke lyse. Babyrosa, isgrønn, sjokkrosa, blårød, blågrønn, mellomgrå, kongeblå, lilla, cassis, mørkeblå og beige er blant dine beste farger.

Klar? Finn frem smaragdgrønn, samt lys turkis og rusten brun. Prøv den smaragdgrønne fargen mot ansiktet, deretter den lyse turkise eller rustenbrune. Hvilken farge gir deg glød? Hvis den klare smaragdgrønne fargen kler deg best, så er du sannsynligvis klar. Det er viktig for deg at du kontrasterer det mørke håret ditt med huden, ved å bruke klare farger, gjerne flere på en gang. Du kan bruke svart, men med skinnende smykker. Mint, smaragdturkis, himmelblå, fiolett, lilla, turkis, shell, beige, kakao, teal og sort er blant dine beste farger.

Myk? Finn frem myk lysegrønn, samt smaragdgrønn. Prøv den lysegrønne fargen mot ansiktet, og deretter smaragdgrønn. Hvis den myke lysegrønne fargen ser best ut, så er du sannsynligvis myk. Du kler ton-i-ton farger, for eksempel koksblå og himmelblå sammen. Unngå sterke, klare farger som rødt. Gå for ull eller et mykt stoff, hvis du ønsker å bruke et sort antrekk. Himmelblå, shell, lilla, beige, hvit, mint, koksblå, koksgrå, rosebrun, kakao og rødmende rosa er blant dine beste farger.

Kilde: Colour Me Beautiful, Octopus Publishing House.

Les også:

Slik kler du deg i helhvitt

Kle deg riktig på jobbintervju

Sminketips for blondiner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning