Motetabber

Fem motetabber du kommer til å angre på

Det er ikke sexy å vise for mye hud, og tights er fy-fy!

TITT-TEI: Når man går for altfor avslørende antrekk er det lett for at brystene faller ut, slik som på Rita Ora her under en konsert.
TITT-TEI: Når man går for altfor avslørende antrekk er det lett for at brystene faller ut, slik som på Rita Ora her under en konsert. Foto: FOTO: Stella Pictures.
Publisert Oppdatert

Det sies at når det kommer til mote og klær finnes det få regler, men noen motetabber er rett og slett hakket verre enn andre - og lett å både gremme og angre seg over i etterkant.

Visse antrekk finnes ikke flatterende for kroppen, mens andre er for oppslukende slik at personen under blir helt borte.

Og så må vi ikke glemme at det er stor forskjell på å antrekk som er sensuelle og de som viser mer enn hva som er tillatt på et Instagram-bilde.

Vi har tatt for oss fem klassiske motetabber som du definitivt bør styre unna. Les og lær!

Motetabbe 1: Vise for mye hud

Det å vise altfor mye hud er noe artisten Rihanna vet alt om! I disse dager fikk hun Instagram-kontoen sin, @badgirlriri, suspendert inntil hun fjernet et redaksjonelt bilde tatt av motefotografen Mario Sorrenti.

Den barbadiske skjønnheten er generelt glad i å dele private bilder av seg selv i så lite klær som mulig, men det profesjonelle bildet som publiseres på forsiden av det franske magasinet Lui ble altså for stor kost for bildedelings-appen. De nakne brystene hennes vises nemlig i sin fullhet på bildet.

Ok, så er det ikke så mange som har for vane å sprade ned Karl Johan uten noen form for overdel, men at flere - både unge og voksne jenter - viser mer og mer hud er det liten tvil om.

- Man vil så gjerne teste ut ting, og gjerne alt på en gang. Hold deg til én bar del av gangen - en magetopp er finest når den ikke er utringet, eller når man i tillegg har en hotpants. Da går du fra kul til bimbo på én-to-tre, tipser makeup-artist og stylist Trude Mokkelbost.

Stylist og makeupartist Isabella Leikanger Mork er helt enig med Mokkelbost og har gode råd til hvordan være sexy uten å bli for vulgær.

- For mye hud kan fort bli tacky i mine øyne. Om du er glad i å kle deg sexy og forførende, så gå for blonder hvor man lett kan skimte huden gjennom, eller materialer som silke og fløyel med sexy undertøy under. Ellers er en langermet kjole som viser ryggen og går helt ned til bakken, eller til knærne, også supersexy!

AKKURAT PASSE: Skuespillerinnene Emma Watson, Shailene Woodley  og Jessica Alba vet å vise akkurat nok hud for en sensuell look - uten å virke vulgære.
AKKURAT PASSE: Skuespillerinnene Emma Watson, Shailene Woodley og Jessica Alba vet å vise akkurat nok hud for en sensuell look - uten å virke vulgære. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Motetabbe 2: Feil form og størrelse

En klassisk motetabbe, eller klestabbe som det også kan kalles, er å gå for klær som enten er for store eller for små, eller bare ikke passer til kroppen.

Den populære Twilight-skuespillerinnen, Kristin Stewart viste et godt eksempel på dette under MTV Movie Awards i 2009, og angrer nok i dag på at hun gikk for en kjole som minnet mer om en tvangstrøye.

Kjolen var stiv, formløs og presset den spede kroppen hennes på en merkelig måte. Et raskt blikk på bilde nedenfor viser hvor ukomfortabel Stewart virket.

Det er viktig å finne klær som passer den kroppsfasongen man har.

- Jeg synes det er så rart at det skal være så vanskelig å finne riktig størrelse. Klærne må gjerne sitte inntil kroppen og det er superhot å vise formene på en sofistikert måte. Men de må for all del ikke være for små - da virker det mot sin hensikt, råder Mokkelbost.

Men å ty til altfor store og baggy klær er også noe du kan komme til å angre på senere, forteller stylist, makeupartist og foredragsholder Erlend Elias Bragstad, som mange kjenner fra DBTV-serien "Erlend Elias søker lykken".

- Man går hele tiden og ønsker seg en bedre kropp, men sannheten er at tiden går sabla fort og du har antagelig nå den fineste kroppen du kommer til å ha. Så ikke gjem deg bort i baggy klær mens du venter på at figuren skal komme flytende på en fjøl. Det er nå du er på topp, så fremhev formene dine på best mulig måte, så slipper du å angre når du blir gammel.

Mork har selv allerede opplevd det samme.

- Jeg ikke kjempefornøyd med magepartiet mitt så jeg ender ofte opp med en stor genser eller T-skjorte for å skjule det. I etterkant ser jeg på bilder at jeg som oftest ser større ut ved å gjøre dette. Det samme gjelder for svært tynne jenter bare med omvendt resultat. Med en stor genser vil man bare virke enda tynnere, så riktig fitting er virkelig alfa omega.

Motetabbe 3: Overdrevent selvbruning

FEIL FORM OG STØRRELSE: Kristin Stewart ser regelrett ukomfortabel ut i kjolen med helt feil form, den britiske artisten Myleene Klass får korte ben og en serdeles lang overkropp i den merkelige jumpsuiten og Amber Rose har tydelig for liten størrelse på både skjørt og jakke.
FEIL FORM OG STØRRELSE: Kristin Stewart ser regelrett ukomfortabel ut i kjolen med helt feil form, den britiske artisten Myleene Klass får korte ben og en serdeles lang overkropp i den merkelige jumpsuiten og Amber Rose har tydelig for liten størrelse på både skjørt og jakke. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Overdreven bruk av selvbruning har nesten blitt så vanlig at vi ikke reagerer når venninner har striper oppetter armene og skjoldete hals lenger.

Men hvor fornøyde kommer vi til å være om 10-15 år når vi ser tilbake på bilder og huden er oransje?

- Jeg liker det naturlige og synes at selvbruning kan være fint om det er gjort ordentlig og forbeholdt spesielle anledninger. Men så har vi de som går helt over styr og ender opp med å se ut som en gulrot, sier Mork.

Mange virker nesten som om de er redde for å bli oppfattet som bleke, istedenfor å la solen naturlig gjøre jobben sin når den tid kommer.

- Man må ikke bo i solariet, eller kaste seg over selvbruningskremen når gradestokken bikker 15 grader. Det ser bare helt unaturlig og rart ut. Man skal ikke tenke over hudfargen til folk - så naturlig skal den være. Huden skal stemme overens med årstid og resten av kroppen, råder Mokkelbost.

Hvis du allikevel ønsker å friske opp huden med litt selvbruningskrem har Mork en god fremgangsmåte:

- Husk å peele og smøre inn tørre områder med krem, og la selvbruningen tørke skikkelig før du legger deg eller hvis du skal skifte klær. Og viktigst av alt, ikke bruk selvbruning for ofte - alt med måte og husk at det finnes tan-remover om uhellet skulle være ute.

Motetabbe 4: Altfor tematisk antrekk

Kanskje virket det som et spennende antrekk da Paris Hilton valgte seg ut knestrømpe-lignende tights, et kort a-formet skjørt og en bluse med slips- og krave-print.

I virkeligheten så det derimot ut som hun var på vei til kostymefest utkledd som en japansk skolepike med blondt hår.

- Et godt antrekk krever en viss spontanitet og originalitet. Overplanlagte antrekk blir ofte litt stive og rare i uttrykket. Kontraster når det kommer til styling generelt er et viktig stikkord, mener stylist og faglærer ved School of Fashion Industry, Eirik Mogseth.

Men som ved alle motetabber, så finnes det løsninger for dem som ønsker å holde på disse antrekkene.

- Altfor tematisk antrekk kan bli litt komisk og litt nerdete. Er du derimot en litt nerdete type, som jeg for all del er fan av, og du eier antrekket og er bevisst på at det ser litt kostymeaktig ut så sier jeg bare kjør på. Men det krever sin kvinne, tipser Mokkelbost.

Bragstad mener også at de tematiske antrekkene burde spares til passende anledninger.

- Jeg elsker temafester og står det cocktail på invitasjonen så kjør på - overdriv gjerne litt ekstra om du tør. Er det galla så er det galla. Men skal du på et jobbintervju, ikke kle deg ut som en sekretær, og skal du møte svigermor for første gang, trenger du ikke få flinkpike-syndromet med forkle og sløyfe i håret. Vær deg selv og ikke kle deg ut - alle ser at det er det du prøver på.

Motetabbe 5: Joggebukse og tights

Vi har alle gjort det; brukt tights som bukse og joggegenser til jeans. Vi vet det er feil, og føler at det ikke helt funker, men det er jo bare så enkle plagg å tre på seg i farta.

ALTFOR TEMATISK: Hayden Panettiere er nydelig men, antrekket som minner litt om Helga fra den gamle tv-serien "'Allo 'allo!" overskygger både personligheten og utseendet hennes da alt fokus faller på klærne. Den tidligere Pussy Cat Dolls sangeren, Melody Thornton, har også falt i den tematiske fella og kjørt en 100 prosent marine-stil, mens Paris Hilton ser ut som hun skal på kostymefest som japansk skolepike med blondt hår.
ALTFOR TEMATISK: Hayden Panettiere er nydelig men, antrekket som minner litt om Helga fra den gamle tv-serien "'Allo 'allo!" overskygger både personligheten og utseendet hennes da alt fokus faller på klærne. Den tidligere Pussy Cat Dolls sangeren, Melody Thornton, har også falt i den tematiske fella og kjørt en 100 prosent marine-stil, mens Paris Hilton ser ut som hun skal på kostymefest som japansk skolepike med blondt hår. Foto: FOTO: Stella Pictures.

- Jeg er allergisk mot tights. Det er litt som crocks for meg. Jeg synes ikke det er kult personlig, og synes derfor de må vike for strømpebukser eller enda bedre - faktiske bukser, sier Mokkelbost.

Mogseth er heller ikke fan, men sier det går med sort til nød.

- Tights har jeg ikke sansen for. Disse med print gjør at man ser større ut enn man er. Svarte blanke tights går til nød om man har kule plagg som blondetoppen, denimjakken eller noe casual til. Svart er alltid "riktig".

Men hva med den sporty trenden som raver så høyt denne sesongen? Faller ikke joggegenser innenfor den?

- Uff, joggegenser ja. Sportstrenden skal man ikke ta for bokstavelig. Her er man fort ute på dypt vann. Lek deg heller med andre sportslige detaljer i antrekket. Sneakers kan for eksempel gjøre et pyntet antrekk mer casual, tipser Mogseth.

Bragstad har en enda mer direkte tilnærming til joggegenseren.

- Collegegensere, som er i trendbildet akkurat nå, kan se ut som en joggegenser - men det er det altså ikke. Kommer du med en vanlig hettegenser til et skjørt, ler jeg godt. Det er fullstendig skivebom i mine øyne, uansett hva det måtte stå i moteblader. Joggegensere skal KUN brukes til trening. Ferdig snakket.

Les også:

Guttas aller verste motetabber

Skjønnhetstabbene som kan koste deg jobben

FY-FY: Tights og joggegenser kan virke som enkle plagg å slenge på seg, men i virkeligheten kan de ødelegge et hvert antrekk
FY-FY: Tights og joggegenser kan virke som enkle plagg å slenge på seg, men i virkeligheten kan de ødelegge et hvert antrekk Foto: FOTO: Stella Pictures.

Så mye bruker norske jenter på utseendet sitt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning