Få håret til å vokse

Derfor vil ikke håret ditt vokse

Her får du fem knallråd for økt hårvekst.

MÅ DU KLIPPE?: Ja. Selv om det er lite fristende å klippe håret, er det nøyaktig det du bør gjøre for å unngå at håret fliser seg opp. ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
MÅ DU KLIPPE?: Ja. Selv om det er lite fristende å klippe håret, er det nøyaktig det du bør gjøre for å unngå at håret fliser seg opp. ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Er ønsket om langt og sterkt hår, en fjern drøm?

Det kan være mange årsaker til at håret ditt vokser sakte eller ikke i det hele tatt.

Fortvil ikke; vi har selvsagt noen triks i ermet som kan hjelpe deg på veien mot Rapunzel-hår.

- Hvor fort håret vokser og hvor lang levetid håret ditt har, er avgjørende for hvor langt hår du kan få, forteller frisør ved Headmasters Byporten, Gunn Torill Talset.

Hårets tre faser

Hårets vekst består av tre faser; vekstfasen, overgangsfasen og hvilefasen.

- Når håret befinner seg i vekstfasen vokser altså håret. Vekstfasen varer i mellom to-tre år, og 90 prosent av håret på hodet befinner seg til enhver tid i vekstfasen, forklarer Talset.

Videre sier hun at i overgangsvasen vil håret slutte å gro, og hårsekkene blir inaktive.

- Etter vekstperioden vil håret gå i hvile i cirka to-seks måneder, før det så faller av, forteller frisør ved Frisørkjelleren i Molde.

- I hvilefasen beveger håret seg mot overflaten og vil til slutt falle ut. Denne fasen varer i et par måneder, og hvert hårstrå og hårsekk har hver sin syklus. Derfor mister vi ikke alt håret på en gang, men cirka 100 hårstrå per dag, forteller Talset.

Det er dermed ikke så rart om du legger merke til at håret rett og slett ikke vokser i perioder; selv om hvert hårstrå har sin egen syklus, kan det "stoppe opp" litt, før håret begynner å vokse bedre igjen.

Slitt hår vokser dårligere

Når du sparer til langt hår, er det ekstra viktig å ta vare på det håret som endelig vokser ut.

- Følg rådene fra frisøren din. Han eller hun kan tilpasse de riktige produktene til hver enkelt kunde, slik at du får nøyaktig det ditt hår trenger. For å minske slitasjen og dermed beholde et sunnere hår, er det viktig å unngå å gre håret i våt tilstand, og å frisere det med håndduk. Husk også å variere plasseringen av hårstrikk og lignende, ettersom også det vil gnisse og lage slitasje, råder frisør for Frisørkjelleren i Molde, Maria Gudmundsen.

Når det er et langt og lekkert Rapunzel-hår som står på ønskelisten, er det lite fristende å klippe det etterhvert som det vokser. Likevel er det nøyaktig det du bør gjøre for å unngå at håret fliser seg opp, og dermed brekker av.

- Hvis tuppene dine er slitte og du ikke klipper dem, vil det heller ikke vokse seg lenger ettersom tuppene rett og slett brekker av. Det er derfor viktig å klippe håret regelmessig, cirka hver 6-8 uke, sier Talset.

Pass på kostholdet ditt

Det er ikke bare ytre faktorer som vil påvirke håret ditt. Også måten du behandler kroppen din på fra innsiden, vil ha stor innvirkning på både vekst og kvalitet.

- Kosthold påvirker håret veldig. Ettersom håret kun tar til seg den næringen som er til overs fra resten av kroppen, kan man for eksempel se et betydelig større hårtap hos de som er på langvarige og strenge slankekurer, forteller Gudmundsen.

Videre forteller hun at det er viktig å tilføre rikelig med vitamin A, B, Sink, Selen og Omega 3 for at håret skal ha nok av de næringsstoffene det trenger for å vokse seg sunt og sterkt.

- Man kan også tilføre kroppen kosttilskudd som er spesielt laget for hårvekst. Det finnes mange av det på markedet, for eksempel Kollagen. Kollagen finnes naturlig i kroppen, men produksjonen av det avtar med årene, sier hun.

Så, om du slurver med kostholdet er det med andre ord ikke rart om håret reagerer ved å vise sin "sinte" side, med flisete tupper og treg hårvekst.

Fem råd for bedre hårvekst

  • Plei håret ditt. Gode produkter tilpasset ditt hår er essensielt for at håret ditt skal kunne vokse seg sunt og sterkt.
  • Gi næring til håret fra innsiden. Å ta vare på kroppen, er det samme som å ta vare på håret ditt. Spis sunt og variert, og sørg for å få i deg de vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Slik får du et sunt og sterkt hår - fra innerst til ytterst.
  • Unngå bruk av varmeverktøy så godt det lar seg gjøre. Om du likevel "må" bruke dette, sørg for at du pleier håret godt med varmebeskyttende spray eller krem på forhånd. Det ikke mange tenker over er at ved å bruke for eksempel rettetang, så påfører vi håret opp mot den samme varmen som vi bruker til å steke en pizza.
  • Du kan også benytte deg av et serum som stimulerer hårsekken til økt hårvekst, og som også gir beskyttelse for håret. Eksempler på slike serum er Alterna sitt Repair Lenghtening Hair & Scalp Elixir.
  • Vær forsiktig med bruk av strikk og klemmer. Også dette sliter på håret ditt, så sørg for å variere plasseringen innimellom.

Kilde: Frisør Maria Gudmundsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning