Er du klar for en ny sveis?

Her er trenden som får stadig flere tilhengere

Vi har funnet frem til kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om.

HÅR ELLER IKKE HÅR: Jo, det er samme mannen. UFC-slåsskjempe Dave Herman vet å leke seg med kroppshårtrendene. Hvilken look går du for - huleboer eller glattbarbert?
HÅR ELLER IKKE HÅR: Jo, det er samme mannen. UFC-slåsskjempe Dave Herman vet å leke seg med kroppshårtrendene. Hvilken look går du for - huleboer eller glattbarbert? Foto: FOTO: Faksimile MMA Weekly
Publisert Oppdatert
Jeg liker å ta vare på utseende mitt, og en hårete rygg, eller verre, ser bare ikke bra ut. Vi menn forventer at damene skal være stelt, og per dags dato bør de kunne forvente det samme av oss

Saken er fra i fjor, og hentet opp og frem igjen til glede for nye (og gamle) lesere.

«Bro-zilian». «Crack, back and sack». «Bare down there». Kjært barn har mange navn, og guttas mange og stadig flere kroppshårtrender er intet unntak.

Nå skal nemlig det meste trimmes eller fjernes av hår på mannekroppen. Også nedentil. Ikke i din omgangskrets, sier du? Det skal du ikke være for sikker på!

- For mange menn er dette et skikkelig tabubelagt tema. Gutta forteller heller kameratgjengen om en tarmskylling de har gjort, fremfor å si at de fjerner håret nedentil. Men det betyr ikke at de ikke gjør det, sier Kinga Grimestad, daglig leder ved hudpleiesalongen Sanz i Oslo.

En økende trend

Ifølge en undersøkelse utført av organisasjonen for dermatologisk forskning, Skin Health Alliance, fjerner mer enn en av tre menn i dag intimhårene.

Undersøkelsen er omtalt i Daily Mail, og viser at 31,7 prosent av de spurte barberer eller vokser sine edle deler som en del av morgenstellet. Flere og flere tyr nå også til profesjonell hjelp.

- Vi har tilbudt intimvoksing, eller brasiliansk voksing, til menn i snart tre år, og ser stadig en økende trend. Vi får besøk av alt fra skiløpere og svømmere til familiefedre. I begynnelsen trodde vi at vi ville få flest yngre kunder, men det er alle aldre fra 17 til 60 år. Kanskje flest fra 45 år og oppover, sier Guro Høgås, hudpleier og daglig leder ved hudpleiesalongen Bare Clinic.

Hun innrømmer at hun ikke ble det minste overrasket over resultatet som kom frem i undersøkelsen.

- Flertallet som er innom oss er selvfølgelig kvinner. På en måned vil vi ha omtrent 20 menn og 1000 kvinner som ønsker å fjerne kroppshår, men antall gutter øker altså sakte, men sikkert, sier Høgås.

MENN TAR SKRITTET: Gutta fjerner kroppshår som aldri før.
MENN TAR SKRITTET: Gutta fjerner kroppshår som aldri før. Foto: FOTO: Stella Pictures

Lar skjegget være

Det er ikke bare rundt de edle delene gutta fjerner uønskede hårstrå.

- De fleste som kommer innom oss for å vokse seg vil gjerne beholde litt hår på oversiden av utstyret, men tar gjerne alt på ballene, det som er mot rumpa og på penis. De fjerner stort sett alt som er plagsomt. Andre ønsker å fjerne håret på legger, lår, bryst, armer, armhuler, ja, egentlig alt bortsett fra skjegget i ansiktet og håret på hodet, sier Høgås.

Ifølge avisen Daily Mail innrømmer ti prosent av de spurte mennene at de også fjerner hårene på ryggen. Videre kom det frem blant respondentene at:

  • 41 % fjerner øre- og nesehår
  • 20 % fjerner hårene på brystet
  • 28 % stusser øyenbrynene

En av undersøkelsens utspurte, 28 år gamle James Stalley, forklarer hvorfor han velger å fjerne håret visse steder på kroppen.

- Jeg liker å ta vare på utseende mitt, og en hårete rygg, eller verre, ser bare ikke bra ut. Vi menn forventer at damene skal være stelt, og per dags dato bør de kunne forvente det samme av oss, sier Stalley.

- Ikke en typisk jentegreie

Til tross for den økende hårfjerningstrenden blant menn, er det fortsatt kvinnene som ligger fremst på skalaen over antallet som intimbarberer.

Bare noen få prosent av unge kvinner lar nemlig kjønnshårene få være i fred, viser en undersøkelse utført av RFSU. Åtte av ti kvinner barberer seg flere ganger i måneden.

Det tar nok litt tid før de skjønner at hårfjerning ikke er en typisk jentegreie

At gutta velger å holde tyst om at de fjerner kroppshår, mener Grimestad kommer av at mange synes det er noe veldig metroseksuelt over det hele.

- Det tar nok litt tid før de skjønner at hårfjerning ikke er en typisk jentegreie, sier hun.

Høgås forteller at de aller fleste kundene som kommer innom salongen, bestiller voksetime over nettet.

- På den måten unngår de det de kanskje synes er pinligst, sier Høgås, før hun avslører den største myten som florerer rundt intimvoksing blant gutta.

- De fleste tror det er ballene som er verst å vokse, men det er det faktisk ikke. Det er verre nederst på penis.

Velger kviser fremfor hår

En utbredt reaksjon blant herrene som vokser mage, bryst og rygg, er kviser, som ofte kommer som et resultat av behandlingen. Men gutta lar seg ikke stoppe av den grunn.

- De velger heller kviser fremfor uønsket hårvekst, sier Høgås.

Hun tror grunnen til at gutta nå virkelig har kastet seg over hårfjerningstrenden, er mange av de samme grunnene som jenter lenge har hatt.

- De føler seg renere og mer sexy. Jeg liker det best når det ikke er så mye hår, og det ikke stikker når det vokser ut igjen - så jeg foretrekker brasiliansk på min mann, sier Høgås.

Skal, skal ikke?

Hvorvidt man bør barbere seg nedentil eller ikke av helsemessige årsaker, har lenge vært en omstridt diskusjon blant de lærde.

Hudlege Kjetil Guldbakken ved Oslo Hudlegesenter mener imidlertid at det ikke skal være noe problem.

- Den eneste risikoen er at man kan få hårrotsbetennelse eller inngrodde hår i etterkant som varer noen dager. Vi har et stort antall kvinner og menn som kommer for permanent hårfjerning med laser. Av våre pasienter vil hårfjerningslaser utgjør cirka 30 prosent menn. De vanligste stedene for hårfjerning er legger, armhuler og bikinilinje hos kvinner. Hos menn ønsker de fleste å fjerne hår på rygg eller underliv, sier Guldbakken.

Han mener at å fjerne hår er et personlig valg der både «å gjøre eller ikke gjøre» er helt okay.

- Fra et evolusjonært ståsted er hårets viktigste funksjonen å holde på varmen. Hos mennesker er dette mindre viktig, med unntak av hårene på hodet. Øyenbryn og øyelokk er også viktige for å beskytte øynene mot svette, fuktighet og urenheter. Hår formidler også nervesignaler ved berøring, sier Guldbakken.

Ifølge undersøkelsen var det mindre enn 28 prosent av de spurte som sa de foretrakk en naturlig look, og derfor aldri trimmet eller vokset hårene på kroppen i det hele tatt.

Hva mener du?

Vi vil veldig gjerne høre fra deg.

Hva synes du om de mannlige kroppshårtrendene?

Bruk kommentarfeltet under og si oss din mening!

Les også:

Slik får du en smertefri voksing

Er det så ille med litt hår under armene, da?

Guide til hårfjerning: barbering, voks og epilator

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning