Tips for reduksjon av cellulitter

Tipsene som redder rumpa di

Det finnes håp for deg med appelsinhud. Men det krever litt innsats.

APPELSINHUD: Her får du gode råd for å redusere smilehullene på rumpa.
APPELSINHUD: Her får du gode råd for å redusere smilehullene på rumpa. Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
FETT: Cellulitter dannes av fett i det innerste hudlaget.
FETT: Cellulitter dannes av fett i det innerste hudlaget. Foto: FOTO: crestock.com

Sladrebladene elsker å slå opp bilder av kjendiser og supermodeller som har appelsinhud. Ja, for til og med trente, slanke mennesker har appelsinhud. Appelsinhud, eller cellulitt om du vil, er nemlig i stor grad arvelig, og det er estimert at et sted mellom 80-90 % av kvinner har appelsinhud i en eller annen grad.

Share

Omstridte produkter

Ingen tør reklamere med at du kan fjerne appelsinhud for godt. Men mange produsenter av anti-cellulittkremer og apparater hevder bestemt at det går an å redusere dem. Noen leger mener også at kremer mot cellulitter er det reneste humbug.

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor forklarer dette med at forskere og leger vil helst ha randomiserte kliniske studier før de godtar resultater.

- Produkttester gjort av leverandører blir ikke alltid godtatt av denne gruppen. Men effektene kan være reelle selv om de ikke er bekreftet av vitenskapelige studier, sier hun.

Johansen forteller videre at det finnes vitenskapelig dokumentasjon på at theophylliner som koffein og andre ingredienser i hudpleieprodukter har effekter mot appelsinhud, og viser blant annet til to uavhengige studier som du finner her og her.

Hudlege Bjørn Bondevik er i utgangspunktet skeptisk til at kosmetiske produkter kan hjelpe kvinner med cellulittplager.

- Det kan ha en viss effekt i den tiden du bruker produktene, men jeg tror det kommer tilbake med en gang du slutter med dem, sier han.

Han poengterer at trening og et sunt kosthold er viktig for å få vekk cellulittene. Samtidig er ofte cellulitter genetisk, og til og med de største idrettsstjernene har det.

- Det er viktig å få frem at en blir ikke helt kvitt cellulitter, men at det går an å redusere dem, avslutter Bondevik.

Slik reduserer du appelsinhuden

Slanke kvinner kan faktisk få mer synlig appelsinhud dersom de går ned i vekt, mens overvektige kan redusere appelsinhud ved å gå ned i vekt. Dette er avhengig av type appelsinhud, forteller Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor. Les mer om de tre typene appelsinhud i faktaboksen ved siden av.

Tre typer appelsinhud

Adipøs/myk appelsinhud

Kjennetegnet ved overvekt eller lokale fettansamlinger. Grunnen til adipøs appelsinhud er hovedsakelig forstørrede fettceller som klemmer på lymfe- og blodårer. Slik reduseres sirkulasjonen noe som igjen fører til fibroser (bindevevsnedbrytning) og til slutt appelsinhud.

Hovedbehandling: vektreduksjon og ellers som annen appelsinhud. Produkter som øker fettforbrenningen og har slankende effekt.

Ødipøs/myk appelsinhud

Kjennetegnet med vannansamlinger/ødem. Her er det dårlig sirkulasjon av blod og lymfe som forårsaker problemet.

Hovedbehandling: lymfedrenasje og ellers som annen appelsinhud. Produkter som øker sirkulasjonen og som virker drenerende (gjerne med koffein). Best lymfedrenasje vil man få med apparater.

Fibrøs/hard appelsinhud

Her er det fibrosene som dominerer. Fettcellene blir kapslet inn på grunn av fibrosedannelse som stort sett skyldes dårlig sirkulasjon. Denne typen er vanligst hos slanke kvinner. Vektreduksjon vil ofte forverre appelsinhuden.

Hovedbehandling: ultralyd eller annen behandling av fibrosene, ellers som annen appelsinhud. Produkter som motvirker fibrosene, -det vanskeligste å få bukt med.

Kilde: Kjersti Johansen, fagsjef i Dermanor

Bortsett fra godt kosthold og jevnlig trening, er det særlig apparatbehandlinger og produkter som anbefales.

Fagsjef Johansen har et par triks oppi ermet for deg som ønsker å redusere smilehullene på rumpa før bikinisesongen begynner.

- Det mest effektive for å redusere appelsinhud er apparatbehandlinger i kombinasjon med hjemmeprodukter. En kombinasjon av lymfedrenasje, elektrostimulering, varmebehandling og ultralyd vil sammen gi veldig gode effekter mot de uønskede klumpene av fett under huden. Slike behandlinger er ganske tidkrevende og vil koste litt, men vil definitivt gi de beste resultatene. Oppfølging hjemme vil forsterke effekten ytterligere, råder Johansen.

Ann-Kristin Stokke, fagsjef i hudpleiefirmaet Tekon anbefaler også profesjonelle behandlinger sammen med hjemmeprodukter for å få de beste resultatene.

- Helt ærlig vil jeg si at jeg ennå har til gode å se bra resultater med hjemmeprodukter alene. Cellulitter er et såpass dypt sittende og systemisk problem at det skal mer til enn å smøre på seg en krem og tro at huden blir jevn og glatt, sier hun til klikk.no.

Stokke anbefaler jevnlig eksfoliering og god gjennomfukting av huden, sammen med behandlinger slik som lymfedrenasje for de raskeste resultatene.

Krever hardt arbeid

Julie Botnen, skjønnhetsansvarlig i Det Nye, forteller at hun har gode erfaringer med hjemmeprodukter fra Matis. Men det tar tid, og du må være dedikert til oppgaven og investere tid til påsmøring morgen og kveld. Hun testet Ice Cold Slimming Duo fra Matis i fjor vår.

- Jeg var veldig flink og ivrig, og smurte rikelig på hver eneste morgen og kveld i seks uker. Men da så jeg også forskjell. Så jeg har troen på hjemmeprodukter, men det krever at du har dedikasjon og at du følger opp hele tiden, sier hun til klikk.no.

Unngå hard massasje

Massasje, som tidligere har vært anbefalt i behandling mot appelsinhud, kan sannsynligvis gjøre mer skade enn gagn.

- Dersom man utfører hard og knaende type massasje mot cellulitt, kan du faktisk stimulere til enda større væskeopphopning i vevet, sier Dr. Diana Howard, visepresident av forskning og utvikling hos International Dermal Institute .

HJEMMEPRODUKTER: Fra venstre: Matis Smoothing Cellulite Cream (kr 565), Carita Refining Veil (kr 800), Lancôme Slimissime (kr 440), Dermalogica Hydro Active Mineral Salts (kr 495), Priori Coffeeberry  Slimming Complex (kr 879).
HJEMMEPRODUKTER: Fra venstre: Matis Smoothing Cellulite Cream (kr 565), Carita Refining Veil (kr 800), Lancôme Slimissime (kr 440), Dermalogica Hydro Active Mineral Salts (kr 495), Priori Coffeeberry Slimming Complex (kr 879). Foto: Foto: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning