Sminketips

Slik velger du riktig eyeliner

Kajal eller våtliner? Vi forteller deg hva som er forskjellen.

SVARTE STREKER: Nicole Richie har kajal både over og under øyet, mens Dita Von Teese viser den klassiske eyelineren. Kajal (kr 55), og våtliner (kr 95), begge fra NYX.
SVARTE STREKER: Nicole Richie har kajal både over og under øyet, mens Dita Von Teese viser den klassiske eyelineren. Kajal (kr 55), og våtliner (kr 95), begge fra NYX. Foto: Foto: Stella, Nelly.com
Publisert Oppdatert
DUSE LINJER: Med en myk kajal kan du lett duse ut linjene, og skape et mer hverdagslig uttrykk. Svart blyant fra NYX (kr 55), bløtere kajal fra Max Factor (kr 85).
DUSE LINJER: Med en myk kajal kan du lett duse ut linjene, og skape et mer hverdagslig uttrykk. Svart blyant fra NYX (kr 55), bløtere kajal fra Max Factor (kr 85). Foto: Foto: Nelly.com, Crestock

Eyeliner, kajal, dipliner eller våtliner. Kjært barn har mange navn, og det er ikke alltid like lett å vite forskjellen.

For et godt sminkeresultat er det en fordel å vite hvilken eyeliner du skal bruke til hvilken look.

Vi har spurt makeup-artistene Cathrine Formoe og Sølvi Strifeldt.

Share

Bløt eller hard kajal

Kajal er en blyant som finnes i to varianter. Den som skrus opp og ikke trenger å spisses, og den gode, gamle blyanten.

Disse finnes både i myk, og hard konsistens.

Ifølge Sølvi Strifeldt gir disse bløthetsgradene ulikt resultat, og det er derfor en fordel å vite hvilken look du ønsker.

- Den bløte gir en bredere strek og er lett og duse ut - og passer derfor perfekt til hverdagssminke. Den kan også brukes som en smal øyenskygge. Den harde gir derimot en tynnere, og tydeligere strek, men er fortsatt ikke fullt så skarp som en våtliner, forteller hun.

Olje eller vann

Kajaler kan være oljebaserte eller vannbaserte, så her må du gjøre et nytt valg. Cathrine Formoe forteller at begge typene har sine fordeler.

-Siden huden også har olje i seg, sitter den oljebaserte som støpt på øyelokket, mens den vannbaserte sitter best på våtkanten. Kajalen kan altså brukes på både øvre og nedre vippekant, samt i våtkanten, forteller hun.

Sotete øyne

En kajal kan være perfekt til å lage "smokey eyes". Denne looken får du ved å legge en tykk strek både over og under øynene, og duse ut kantene ved hjelp av en q-tip.

Så fortsetter du med en øyenskygge i eksempelvis brun eller sort, som legges på øyelokket og langs kajalstreken for å gjøre streken mindre hard. Avslutt med å legge sort kajal på våtkanten, både oppe og nede.

Våtliner krever en stødig hånd

- Våtliner og dipliner er lik i konsistens, og skilles ofte bare av design. Dette blir altså en smakssak som man velger etter hva man selv synes er lettest, forteller Formoe.

SKARPE LINJER: Med en flytende eyeliner kan du skape en mer dramatisk effekt. Dipliner fra HM (39,50), eyeliner i tusjform fra NYX (kr 95), Mineral eyeliner fra Moyana Corigan (kr 185).
SKARPE LINJER: Med en flytende eyeliner kan du skape en mer dramatisk effekt. Dipliner fra HM (39,50), eyeliner i tusjform fra NYX (kr 95), Mineral eyeliner fra Moyana Corigan (kr 185). Foto: Foto: Stella, Nelly.com, produsenten

Våtlinere påføres ved hjelp av en tynn spiss som kan være kort, lang, stiv eller bøyelig. Alt avhengig av merke.

Den gir en tydelig strek, og ujevnheter avsløres derfor lett.

- Våtlineren er absolutt best å bruke på øvre vippekant siden den gir en skarpere, og mer intens strek enn en kajal. Den er derimot vanskeligere å påføre, og krever en stødig hånd. Prøving og feiling er noen ganger nødvendig for et godt resultat, sier Formoe.

Selve påføringstuppen sitter ofte fast i lokket, og kan for noen derfor føles vrien å bruke. Løsningen kan da være å kjøpe en egen eyelinerpensel, slik at du selv kan bestemme tykkelse og fasong.

Klassisk uttrykk

Våtlineren gir et markert og glamorøst blikk, og forbindes ofte med filmstjerner som Audrey Hepburn og Marilyn Monroe.

Om man ønsker en tykk eller en tynn strek er helt opp til en selv. Det beste er likevel å la streken være smalest innerst ved øyekroken, og gjøre den gradvis tykkere jo lenger ut på siden du kommer.

RETRO: Megan Fox i klassisk filmstjernestil, kraftig eyeliner og røde lepper.
RETRO: Megan Fox i klassisk filmstjernestil, kraftig eyeliner og røde lepper. Foto: Foto: Stella, Nebinger Frederic

For sensuelle katteøyne kan du avslutte streken i ytterkanten med å vippe den litt opp, som skaper et løft. Sølvi Strifeldt mener derfor at våtlineren er et must til den sofistikerte pinup-stilen.

- Denne klassiske øyesminken passer perfekt til den trendy røde eller mørke leppestiften, à la Dita Von Teese. Vi kommer garantert til å se mer av de våte eyelinere fremover, sier Strifeldt.

Les også:

Sommerens tre hotteste hårtrender

Slik blir du kvitt mørke ringer

Sminken du trenger i sommer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning