Fet hodebunn

Slik forhindrer du fet hodebunn

Valg av riktig hårbørste er alfa omega.

KAN GI FET HODEBUNN: Visste du at den gale hårbørsten faktisk kan gi deg en fet hodebunn?
KAN GI FET HODEBUNN: Visste du at den gale hårbørsten faktisk kan gi deg en fet hodebunn? Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

OBS!

Når håret er vått spriker det ytterste skjellaget, og det er derfor viktig å ikke rive og slite i vått hår. Da knekker eller ryker hårstråene, og du får en mekanisk hårskade.

En hårbørste er ikke bare en hårbørste, og skal vi tro ekspertene er det ikke bare å kjøpe en vilkårlig børste når du trenger en ny.

Det finnes mange ulike typer børste, både når det gjelder bruksområde og kvalitet - og det er visstnok en god grunn til at du bør kjøpe en dyr børste.

- En god børste er viktig for å ivareta hårets styrke, glans og kvalitet, forteller Heidi Christensen, faglig leder hos På Håret-kjeden.

Innehaver av frisørsalongen Gevir, Agnes Gulbrandsen, er enig i at man bør investere i en børste av god kvalitet.

- Billige børster i hard plast med tykke tagger gjør ofte mest skade og slitasje, sier hun.

De går dessuten ofte fort i stykker, så det å kjøpe en litt dyrere hårbørste av høyere kvalitet kan være lønnsomt i lengden - en god børste kan du ha i flere år.

Nordisk hår tåler mindre

Når du skal kjøpe deg en ny hårbørste, er det viktig at du velger en som passer til din hårtype. Du må velge en børste ut ifra både tekstur og tykkelse på håret.

Har du et tykt og slitesterkt hår, kan du nesten børste med hva som helst. Har du derimot tynnere hår, tåler det mindre å bli revet og slitt i, og du bør derfor velge en hårbørste med omhu.

- Et typisk nordisk hår har oftere tynnere skjellag og tåler ikke like mye som for eksempel asiatisk eller søreuropeisk hår hvor hvert hårstrå er tykkere, forteller Gulbrandsen.

Hårbørster med svinebust eller villsvinhår er det beste for nordisk hår, altså fint til normalt hår.

- For tykkere hår er det en god børste dersom den har både svinebust og nylon, sier Christensen.

På krøllete hår velger de profesjonelle gjerne en kam i stedet for en børste for å unngå å skape brusete hår. De anbefaler derfor å gre håret i våt tilstand og velge et redskap med store tenner som hjelper til med å samle krøllene.

Forhindrer fet hodebunn

Ved føning:

Når du føner håret anbefaler Christensen at du bruker en børste som har metall i bunnen fordi denne vil lettere fordele varmen og glatte ut skjellaget,

Dette vil gjøre at du skaper form, bevegelse og krøller, samtidig som hårets overflate blir glatt og blankt.

- Vi sier at håret er positivt ladet, og derfor vil børster med negative ioner tørke håret raskere, forklarer hun.

Disse børstene tørker håret cirka 25 prosent fortere, i tillegg til at håret blir glattere.

- Skal du ha en føn-børste, anbefales en ionisk børste fra Moroccanoil eller Denman.

I tillegg til at hårbørsten skal hjelpe deg med å bli kvitt floker i håret og gjøre det blankt og smidig, er også en av børstens egenskaper at den masserer hodebunnen - noe som virker som peeling på huden.

Dette gjør at blodsirkulasjonen i hodebunnen styrkes, og det naturlige sebum som finnes i hodebunnen fraktes utover hårstrået med børsten og gir en god smøring til håret.

- Børste med svinebust eller villsvinhår trekker til seg oljen, og ved gjennombørsting blir oljen fordelt utover lengden i håret. Det kan forhindre at hodebunnen blir fet, samtidig som det gir håret naturlig glans, forteller Christensen.

En børste med naturbust er dessuten best å bruke når håret og skjellaget blir slitt av sol, farging og for lite kuring. Naturbusten river og sliter ikke flokene fra hverandre slik annen type børste kan gjøre, men løsner i stedet opp floken.

- Det er ofte veldig uvant å gå over til naturbust fordi det tar lengre tid å gre seg, men over tid vil så og si alle se at vi får mindre "glorie", "brus" og "flygende hår", sier Gulbrandsen.

Hun anbefaler at man bruker en børste med naturbust for å gre løs flokene, og en annen når du føner for å få ønsket resultat.

God børste vs. dårlig børste

EKSKLUSIV: Denne børsten fra Mason Pearson heter BN1 Popular, og koster kr 1150. Hårbørsten har en kombinasjon av villsvinhår og nylon.
EKSKLUSIV: Denne børsten fra Mason Pearson heter BN1 Popular, og koster kr 1150. Hårbørsten har en kombinasjon av villsvinhår og nylon. Foto: FOTO: Produsenten

Kjennetegnet på en virkelig god børste er for det første selve busten - både lengden, tetthet og at den er festet på en pute for god bevegelighet.

Når du grer deg:

Når frisøren grer deg, begynner de alltid bak og nederst i nakken. Det løsner flokene lettere.

Begynner du å gre håret på toppen, kan du ende opp med å kreere flere floker enn du i utgangspunktet hadde!

Gulbrandsen sier derfor at du ALLTID må begynne å gre deg nederst i nakken.

For det andre skal den ha et godt grep å holde i. I tillegg skal den være lett å rengjøre.

- En god børste gjør håret smidig og blankt, det minsker statisk hår og den sliter ikke på håret. En dårlig børste kan irritere hodebunnen, rive av flokene i håret og etterlate det statisk, sier Gulbrandsen.

God kvalitet på børsten gjør dessuten stylingen gjerne raskere og enklere, de er også laget mer ergonomisk slik at det er lettere å få til et ønsket resultat.

- Unngå børster som er av typen "spiker"-børster, spesielt hvis taggene er myke. Har børsten skade på taggene eller busten, hører den hjemme i søppelet, påpeker Christensen.

Velg en børste laget av tre fremfor plast eller metall da disse kan skade håret under føn når de blir overopphetet, og dermed føre til mer slitasje.

De beste hårbørstene

Finnes det en Rolls-Royce innen hårbørster?

FRA VENSTRE: Cloud Nine Dressing Brush/Nelly.com med gummipute og villsvinblanding, kr 499. Shu Uemura Small Round Brush med villsvinbust, kr 275. Denman Large Paddle Cushion Brush Ball-Tip Nylon Pins, kr 89. Kent Medium Sized Pure Soft White med naturbust, kr 156. Denman Medium Cushion Brush med naturlig villsvinbust, kr 370. GHD Natural Bristle Radial Brush/Nelly.com, kr 299. Kicks Detangeling Comb Handle, kr 49
FRA VENSTRE: Cloud Nine Dressing Brush/Nelly.com med gummipute og villsvinblanding, kr 499. Shu Uemura Small Round Brush med villsvinbust, kr 275. Denman Large Paddle Cushion Brush Ball-Tip Nylon Pins, kr 89. Kent Medium Sized Pure Soft White med naturbust, kr 156. Denman Medium Cushion Brush med naturlig villsvinbust, kr 370. GHD Natural Bristle Radial Brush/Nelly.com, kr 299. Kicks Detangeling Comb Handle, kr 49 Foto: Foto: produsenten

- Mason Pearson! Definitivt, sier Christensen.

Rengjøring

Visste du at du bør rengjøre hårbørsten din cirka en gang i måneden?

Frisørene anbefaler dette for å ta vare på børsten, og for å bli kvitt gamle produktrester.

- Rengjør med varmt vann og sjampo om den er av naturbust for å holde den ren. Er det tette tagger kan du bruke en kam for å lettere rense den, tipser Gulbrandsen.

Gulbrandsen er helt enig:

- En av de mest populære på markedet er Mason Pearson, som har håndlagede børster i svinebust og nylon. De er de mest populære internasjonalt, sier hun.

Disse børstene er kanskje dyre, de koster mellom kroner 790 og 1150, men det er de verdt skal vi tro kjennere. De er nemlig kjent for å vare livet ut, så du trenger aldri å kjøpe en ny børste igjen.

Gulbrandsen trekker også frem børstene til Shu Uemura som hun mener er veldig bra og har en bra pris. I tillegg forteller hun at Kent også er et populært merke internasjonalt.

- Mange av disse leverandørene har børster som er mer hygieniske enn andre, samt at de er laget av keramisk metall som gir et blankere resultat og mye mindre slitasje på håret, sier hun.

Les også:

Slik børster du håret riktig

Disse fem frisyrene kler alle

Derfor liker gutta denne hårlengden best

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning