Ettervekst

Slik får du til en fin ettervekst

Enkelt, naturlig og minimalt med arbeid. Ombre er fremdeles en vinner.

NEI OG JA: Ciara har prøvd seg på ombre flere ganger. Stilen til venstre fungerer ikke fordi tuppene blir for lyse. Til høyre ser ombren mer harmonisk ut. Få flere tips til den perfekte obre-frisyren under. Ja, for du kan faktisk få den til helt selv.
NEI OG JA: Ciara har prøvd seg på ombre flere ganger. Stilen til venstre fungerer ikke fordi tuppene blir for lyse. Til høyre ser ombren mer harmonisk ut. Få flere tips til den perfekte obre-frisyren under. Ja, for du kan faktisk få den til helt selv. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Hva er ombre?

Ombre betyr skygge på fransk, og er blitt betegnelsen på mørk ettervekst og lyse tupper innenfor hårmote. Ombre har lenge vært svært populært i modellverdenen, og har de siste årene også blitt en vinner for dem utenfor catwalken. En tommelfingerregel er å gjøre tuppene tre toner lysere enn din egen farge.

Ombre kan gjøres i naturlige farger, men mer spesielle farger, som rosa og blått, brukes også. Dip dyes forbindes gjerne med ombre-stilen.

Det naturlige håret har lenge vært populært, og ettervekst er blitt sexy. Modeller og kjendiser over hele verden sverger til ombre, med Victoria Secret-modellene Cara Delevingne og Rosie Huntington-Whiteley i spissen.

Det siste året har stilen eksplodert også i Norge.

- Jeg har alltid slått et slag for ettervekst, forteller Stefan Berg.

Han eier og driver frisørsalongen Køttdkræpp i Oslo, og synes det er flott at norske jenter endelig har forstått at ettervekst ikke er farlig.

- Ettervekst gir dybde og får håret til å se fyldigere ut, sier han.

Alternativ til vanlige striper

Han har fått inntrykk av at endel jenter, særlig i norden, føler at de har en kjedelig hårfarge.

- Striper har vært redningen for mange, sier Berg.

Det er lett å gå lei av stripingen derimot, samtidig som det kan være vanskelig å finne et like godt alternativ. Med ombre-stilen kan du bruke din egen hårfarge som kontrast, og oppnå mer volum.

- I stedet for å stresse med å få stripene helt inn til hårroten, får man en mer naturlig overgang, sier Berg.

- Dessuten blir det ikke nødvendig å fylle inn etterveksten hele tiden. Det er rett og slett en veldig enkel stil å opprettholde.

Han understreker også at uttrykket ikke trenger å se likt ut for hver gang. Ombre kan gjøres i flere nyanser, og flere farger, avhengig av hva man ønsker seg.

- Det er overgangene som er viktige. Hvis du ønsker et naturlig uttrykk, bør du gå for en glidende overgang, og omvendt, forteller han.

MODELLHÅR: Victoria Secrets-modellene har lenge gått for ombre, og har vært med på å gjøre stilen sexy. Her representert ved Cara Delevingne (t.v) og Rosie Huntington-Whiteley.
MODELLHÅR: Victoria Secrets-modellene har lenge gått for ombre, og har vært med på å gjøre stilen sexy. Her representert ved Cara Delevingne (t.v) og Rosie Huntington-Whiteley. Foto: FOTO: Stella Pictures

Mykt og naturlig

- Det er først og fremst de myke overgangene som er fremtredende nå, sier Berg.

Eier og daglig leder ved frisørsalongen Gevir, Agnes Gulbrandsen, er enig i at kontrastene er på vei bort.

- Vi har sett såkalte dip dyes, eller ombres, med sterke farger en stund, men nå vil mange ha mykere og jevnere overganger.

Hun synes ombre-stilen fungerer best når etterveksten ser naturlig ut, med to til fire forskjellige nyanser nedover i håret.

- Det skal gradvis bli lysere jo lenger ned du kommer, sier Gulbrandsen og fortsetter:

- Men man må passe på at det ikke blir for lyst. Det kan se unaturlig og rart ut.

Hennes beste tips er å sette opp håret i en grorudpalme, og børste på bleking øverst.

- Det gir ofte en naturlig look, og gjør at håret ser sunt, friskt og levende ut, forteller Gulbrandsen.

Hjemmebleking

FARGERIKT: Hvis du vil ta den helt ut, kan den fargerike ombren være noe for deg. Chloe Nørgaard har lenge vært en ivrig ambassadør for fargerike nyanser.
FARGERIKT: Hvis du vil ta den helt ut, kan den fargerike ombren være noe for deg. Chloe Nørgaard har lenge vært en ivrig ambassadør for fargerike nyanser. Foto: FOTO: cupcakesandvinyl.wordpress.com

Både Berg og Gulbrandsen har opplevd økt etterspørsel etter ombre-stilen, og forteller at folk i alle aldre kommer for å gradere håret. Gulbrandsen anbefaler at man drar til frisør den første gangen, for å være sikker på at man bruker de rette fargene, men at det deretter skal gå fint å gjøre det hjemme.

Slik gjør du:

Stefan Berg fra frisørsalongen Køttdkræpp gir deg sine beste ombre-tips.

  • Start alltid der du vil ha det lysest.
  • Del skillen din der den er i utgangspunktet.
  • Gre alt håret slik at det er så rett som mulig. Del håret fra kronen og ned til nakken. Gre hver del mot hver av skuldrene. Du kan enten gre inn blekingen nedenfra og opp, eller sette håret i en grorudpalme og gre inn blekingen på den måten.
  • Jobb inn blekingen med hansker og hender.
  • Hvis du jobber inn blekingen i en grorudpalme så får du en fin lysning rundt ansiktet. Hvis du ikke ønsker bleking nær ansiktet, så kan du feste strikken lenger bak på hodet, eller bare jobbe nedenfra og opp.
  • Sitt aldri for lenge med bleking, og gjør den i flere omganger.
  • Bruk plast rundt skuldrene.
  • Hvis du jobber nedenfra og opp: stopp ved ørene. Det gir best resultat.

-Hvis du har farget håret tidligere, er det spesielt lurt å ta en time hos frisøren først, sier Gulbrandsen.

- Slik unngår du å ende opp med rosa eller oransje gradering.

Berg forteller at de mest naturlige ombrene er de man får av å være i solen over tid.

- Men vi bor jo tross alt i Norge, så det kan fort bli et langvarig prosjekt, ler han.

Berg mener det er fullt mulig å gjøre sin egen ombre, men han minner om at hjemmebleking kan være vanskelig.

-De fleste som kommer til meg på grunn av misfarget hår, kommer fordi de har prøvd seg på hjemmebleking, sier han.

Unngå tabbene

Både Berg og Gulbrandsen har gjort utallige ombres gjennom årenes løp, og vet at det krever trening for å få til et godt resultat.

- Det er ikke bare å sette inn bleking og håpe på det beste. Den må jobbes med hele tiden for at den skal bli fin, sier Berg.

- Dessuten må man aldri ha blekingen i for lenge, men heller jobbe den inn i flere omganger.

Det er viktig å finne ut av hvilke farger du kler, og hvorvidt fargene du velger passer til din egen ettervekst. Du kan også farge etterveksten, slik at hele uttrykket blir annerledes, selv om det ser ut som en naturlig ombre.

De vanligste tabbene er å gjøre tuppene for lyse eller å ikke jobbe inn nyansene godt nok, slik at resultatet blir hardt og lite flatterende. Berg mener man må ha en god del tålmodighet for å få til en god ombre.

- Bruk tid og vær nøye, sier han.

Les også:

Feilen "alle" gjør når de føner håret

MISLYKKET: Rooney Mara (t.v) ser vanligvis fantastisk ut, men denne ombren kler ikke hudfargen hennes, og dessuten er den rusten i fargen. Den lilla ombren til høyre er også lite flatterende og rotete i sin fremtoning.
MISLYKKET: Rooney Mara (t.v) ser vanligvis fantastisk ut, men denne ombren kler ikke hudfargen hennes, og dessuten er den rusten i fargen. Den lilla ombren til høyre er også lite flatterende og rotete i sin fremtoning. Foto: FOTO: Stella Pictures

Kan du bleke håret med sitronsaft?

Derfor er uvasket hår best

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning