Selvtillit

Ærlighet varer lengst

Sara overbeviser seg selv om at hun kan vinne over usikkerhetene, og føler at hun på den måten overprøver noen av kravene samfunnet stiller til oss jenter.

FORAN SPEILET: Vi har snakket med Ida, Chioma og Sara om selvtillit og komplekser. Og om hva de egentlig driver med på badet.
FORAN SPEILET: Vi har snakket med Ida, Chioma og Sara om selvtillit og komplekser. Og om hva de egentlig driver med på badet. Foto: FOTO: Renate Torseth/Pudder Agency
Publisert Oppdatert
SUNN TANKEGANG: - Det er viktig å ha en sunn tankegang når det gjelder kroppen og det utseendet man har, men det er vanskelig når vi hele tiden får beskjeder som sier «gjør sånn og sånn for å bli perfekt», mener Sara Rytterager.
SUNN TANKEGANG: - Det er viktig å ha en sunn tankegang når det gjelder kroppen og det utseendet man har, men det er vanskelig når vi hele tiden får beskjeder som sier «gjør sånn og sånn for å bli perfekt», mener Sara Rytterager. Foto: FOTO: Renate Torseth/Pudder Agency

SARA RYTTERAGER (22)

Jobber på Mango, finalist i Det Nye-jenta 2013, blogger på sarainstyles.femelle.no.

Etter å ha gått fra å ikke kunne gå ut av huset uten sminke og ikke føle seg vel i sin egen kropp, ser Sara nå ut til å ha funnet en balanse.

- Det er så viktig å ha en sunn tankegang når det gjelder den kroppen og det utseendet man har, men det er vanskelig når vi hele tiden får så mange beskjeder som sier «gjør sånn og sånn for å bli perfekt.» Jeg prøver å holde hodet kaldt og tenke over hva som gjør meg lykkelig og hva som faktisk funker for min kropp. Det handler om hvordan jeg velger å tenke på det.

Sara har alltid vært opptatt av kroppen sin, hvordan hun har sett ut og hvordan omverdenen oppfatter henne.

- Jeg har alltid vært normalvektig og aktiv, men jeg kan huske hvordan jeg begynte og vurdere om magen min var tynn eller lubben allerede på barneskolen.

- Etter jeg sluttet med fotball og andre aktiviteter i ungdomsårene gikk jeg en periode uten å trene, og kjente plutselig jeg at jeg ikke lenger følte meg vel med kroppen min. Jeg ble besatt av å komme tilbake i form, la om kostholdet, jogget flere mil i uken og var hard på styrketrening.

Sara forteller at selv om utseendet er viktig for henne, er det aller viktigste at hun føler seg frisk og sterk.

- Selv om motivasjonen for å begynne å trene var utseendebasert, var jeg bevisst på at det skulle være sunt. Da jeg så resultater ga det meg utrolig mye motivasjon og glede.

Skjønn selvtillit

Sara elsker at hår og sminke kan forme ansiktet og fremheve øynene hennes, og gjøre henne litt mer polert.

- Da jeg var tenåring var jeg plaget med kviseutbrudd og så øm i huden at det kunne være vondt å fjerne sminken om kvelden, og jeg brukte utrolig mye penger på dyre produkter. Det var da jeg oppdaget sminke. Selv om jeg syntes det var kjempegøy å eksperimentere, var det også trist at jeg følte at jeg ikke kunne gå ut av døren uten å ha sminket meg først.

Nå som huden hennes er bedre har hun har pushet seg selv til å bli vant til å gå sminkefri.

- Jeg har alltid sett opp til det hos andre, så jeg bare bestemte meg for at jeg hadde lyst til å være en person som tør å gå ut av døra så bar, naken og ærlig. Det viser på en måte at man ikke har noe å skjule og at man tør å være den man er. Nå kan jeg føle meg vel uten sminke, men det har tatt mye tid og øvelse.

Selv om Sara alltid har vært litt sjenert synes hun ikke det har noen sammenheng med dårlig selvbilde.

- Selvtilliten min kan variere fra dag til dag, men jeg føler virkelig at hele livet blir bedre når jeg tør å ha troen på meg selv. Da åpner jeg meg på en annen måte og tillater at folk kan bli bedre kjent med meg, og jeg lar også meg selv bli bedre kjent med andre.

SARAS FAVORITTER (f.v.): Redken All Soft Shampoo, kr 229. Redken All Soft Conditioner, kr 249. Redken All Soft heavy Cream, kr 349. Max Factor Colour Elixir Lipstick i fargen Bewitching Coral, kr 135. Make Up Store Easy Cover, kr 165. No7 Eyelash Curler, kr 99. Eos Lip Balm, kr 79. IsaDora Glossy Eyeliner i fargen Black, kr 115.
SARAS FAVORITTER (f.v.): Redken All Soft Shampoo, kr 229. Redken All Soft Conditioner, kr 249. Redken All Soft heavy Cream, kr 349. Max Factor Colour Elixir Lipstick i fargen Bewitching Coral, kr 135. Make Up Store Easy Cover, kr 165. No7 Eyelash Curler, kr 99. Eos Lip Balm, kr 79. IsaDora Glossy Eyeliner i fargen Black, kr 115. Foto: FOTO: produsenten

Opptatt av utseendet

- Det kan ikke være sånn at hverdagssminken gjemmer bort fjeset mitt.

Fokus på utseendet er en del av henne, sier Sara.

- Det at jeg er opptatt av hvordan jeg ser ut er på en måte den overfladiske delen av meg. Men jeg vil ikke ha for stor kontrast mellom hvordan jeg ser ut med sminke og den naturlige meg. Det kan ikke være sånn at hverdagssminken gjemmer bort fjeset mitt. Men jeg synes faktisk også det er viktig å tørre å bruke sminke. Da jeg flyttet til Oslo begynte jeg å bruke sterk rød leppestift på en helt vanlig hverdag. Selv om folk kanskje kunne tenke at det var rart at jeg hadde røde lepper når jeg bare skulle på lesesalen, så var det min lille oppmuntring i hverdagen.

Sara føler at det også ligger forventninger i sminkeritualene hennes, spesielt når hun skal på fest og møte venner.

- Tiden på badet blir en indikasjon på at jeg skal kose meg og gjøre noe morsomt. Det gir en god følelse å ha brukt tid på meg selv og fremhevet de trekkene jeg liker best.

Når hun prioriterer egenpleie kan Sara føle seg minst like fresh også uten å male ansiktet, som faren hennes pleier å kalle det.

- Selv om jeg ikke sminker meg kan litt parfyme og glød i huden gjøre at jeg føler meg utrolig bra. Jeg synes også det åpner blikket skikkelig med en liten runde med vippetang og litt øyenbrynsgelé - om jeg i tillegg har en bra hårdag trenger jeg egentlig ikke noe mer.

Uregjerlige lokker

Håret er nemlig noe av det Sara føler har mest å si for hvordan hun ser ut.

- Måten håret mitt ligger og faller spiller inn på hvordan jeg synes ansiktet mitt ser ut. Når det blir riktig kan håret fremheve de beste trekkene mine.

Som barn ble Sara kalt gullhår og hadde lange korketrekkere, men etter tenårene har det aldri vært det samme.

- Det ble helt vanlig i venninnegjengen å farge og bleke håret, og stadig prøve noe nytt. Etter å ha bleket det over en lengre periode var håret mitt blitt helt ødelagt og frisøren min kalte det en katastrofe da jeg kom for å redde det som var igjen av det.

Etter å ha klippet vekk det mest skadde håret, og endt opp med kort skulderlengde har Sara i mange år prøvd å få håret til å se sunt og glansfullt ut igjen.

- Jeg angrer utrolig på at jeg ødela håret mitt på den måten. Jeg synes det er et viktig skjønnhetstegn å ha sunt hår med friske tupper.

Når det gjelder skjønnhetsprodukter er det derfor håret som tar det meste av oppmerksomheten til Sara.

- Jeg bruker absolutt mest produkter i håret. Jeg digger å eksperimentere og oppdage nye ting, se hvordan de virker og hvor lenge de varer. Jeg er alltid på jakt etter følelsen av at noe virkelig funker og holder det det lover. Et mirakelprodukt!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning