Selvbruningskrem: de beste tipsene

Slik lykkes du med selvbruning

Selvbruningskrem er den tryggeste og enkleste veien til solbrun hud.

BRUN OG BLID: Tone Damli bruker selvbruningskrem fra Dior for å holde ved like brunfargen.
BRUN OG BLID: Tone Damli bruker selvbruningskrem fra Dior for å holde ved like brunfargen. Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Om du ikke føler at den gustne, blåhvite vinterhuden er på sitt fineste akkurat nå, så er du nok ikke alene.

Og i så fall er den sunneste, rimeligste og enkleste måten å bli brun på, å bruke selvbruning.

Her er tipsene som gir et vellykket resultat.

Velg riktig selvbruningskrem

Variantene av selvbrunere begynner å bli mange, både i merker og konsistenser.

Man får kjøpt selvbrunere i alle typer, både krem, lotion, gelé, spray og skum. Tommelfingerregelen er at jo tynnere konsistensen er, jo fortere trekker den inn i huden.

Er du nybegynner kan det derfor være lurt å gå for en krem som man kan bruke tid på å massere jevnt inn for å unngå skjolder. Etter hvert kan du gå over til tynnere produkter.

De forskjellige merkene har gjerne også flere grader av brunfarge. Her bør du velge den som passer din hud best. Om du naturlig har en lys hudtype, bør du velge den lyseste varianten for å få et naturlig resultat.

FESTFIN: Cheryl Cole ser alltid fresh ut.
FESTFIN: Cheryl Cole ser alltid fresh ut. Foto: Stella Pictures

Få en holdbar farge

Men først er det viktig å gjøre gode forberedelser. Start med å skrubbe huden godt før du begynner, slik at du får bort de døde hudcellene. Så gjelder det å smøre huden med en fuktighetskrem etterpå, for at fargen skal fordele seg jevnt.

Om du har ekstra tørr hud på albuer og knær, bør du smøre ekstra godt her for å unngå at de terkker for mye farge. La kremen trekke godt inn i huden før du begynner med selvbruneren.

Unngå å bruke skrubb eller bodylotion som inneholder olje, da det kan etterlate en fet film på huden slik at selvbruneren ikke trekker inn. Skal du bruke selvbruning i ansiktet, bør du skrubbe huden her også.

Unngå skjoldene

Når du påfører selvbruneren, bør du begynne nederst, og sakte jobbe deg oppover. Ta ansiktet helt til slutt.

Masser kremen godt inn, og vær nøye med å jevne ut alle overganger for å unngå skjolder. Vær oppmerksom på at fargen kan sette seg uønskede steder. Spesielt i hårfestet og rundt brynene bør du unngå å få farge og være ekstra nøye med påføringen.

Vask hendene godt når du er ferdig, vær spesielt nøye med å vaske mellom fingrene og langs neglebåndene. Unngå å bruke lyse klær de første timene etter påføringen, da fargen kan smitte av.

På butikker som Vita selges også egne votter til påføring av selvbruningskrem - da er dette problemet løst av seg selv.

Forskjellige typer selvbruning

GLØD: Jessica Simpson er blant kjendisene som sverger til selvbruningskrem.
GLØD: Jessica Simpson er blant kjendisene som sverger til selvbruningskrem. Foto: Stella Pictures

Det er flere forskjellige produkter du kan bruke for å få en flott brunfarge uten å være i solen. Her er de fire vanligste.

Farget bodylotion: Dette er rett og slett bare en farget krem som vaskes rett av igjen. Gir en jevn og lett farge, uten at du risikerer skjolder og vond lukt.

Bodylotion med selvbruning: Dette er en mild variant av selvbruningskremene, som brukes daglig og gradvis bygger opp farge. Siden resultatet ikke er så ekstremt, er det lettere å unngå skjolder, men det tar altså litt tid før fargen faktisk kommer.

Selvbruningskrem: Gir et mye sterkere resultat, fint hvis du vil bli raskt brun, ikke fullt så fint dersom det blir skjolder. Selvbruningsservietter er også praktiske, de gjør det lett å smøre på fargen, og funker også fint som touch-ups dersom du har oversett noen kvadratcentimeter.

Airbrush: Spray fordeler fargen lettere, og mange har gode erfaringer med airbrushing hjemme. Men pass på å spraye nok, det holder ikke med et lite blaff. Spray på den avstanden som står oppgitt, og spray jevnt og mye, det gjør det lettere å få en jevn og naturlig farge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen