Skjønnhet og høyde

Så mye har høyden å si for utseendet ditt

I virkeligheten ville du sett ned på kjendisene du ser opp til.

DETTE BILDET FORTELLER SANNHETEN: Kim Kardashian (til høyre) blir sjelden oppfattet som lav på den røde løperen. Ved siden av søsteren Khloé (177 cm) er det derimot lett å se at Kim faktisk ikke rekker mer enn 157 centimeter over bakken. Ja, for det er nemlig sånn at de du vanligvis ser opp til av Hollywood-kjendiser, egentlig ville sett ned på i virkeligheten... Hvorfor? Svaret får du nedenfor.
DETTE BILDET FORTELLER SANNHETEN: Kim Kardashian (til høyre) blir sjelden oppfattet som lav på den røde løperen. Ved siden av søsteren Khloé (177 cm) er det derimot lett å se at Kim faktisk ikke rekker mer enn 157 centimeter over bakken. Ja, for det er nemlig sånn at de du vanligvis ser opp til av Hollywood-kjendiser, egentlig ville sett ned på i virkeligheten... Hvorfor? Svaret får du nedenfor. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Noen ting kan man dessverre ikke gjøre stort med, som været - og ja, som høyde. For uansett hvor hardt man prøver, enten med en stille bønn eller store mengder leverpostei, skjer det sjelden eller aldri endringer.

For det er jo ikke som vi ikke prøver, siden man som oftest vil ha det man ikke kan få, som evig solskinn, kritthvite tenner, lange lokker, tynne midjer og massevis av centimeter.

Ja, sånn som de har på catwalken og i Hollywood. Eller?

Kallenavn erstattet av komplimenter

Da undertegnede (som måler snaue 1.85 i sokkelesten) gikk på barne- og ungdomsskolen, handlet alt om å passe inn.

Å måtte sitte foran på klassebildet eller å få kommentarer som "hvordan er været der oppe?", kunne ødelegge en helt uke - med god hjelp fra hormoner, da.

Men plutselig, etter grunnskolen var ferdig, begynte kallenavnene å bli erstattet av komplimenter. Plutselig var man ikke "stolpen" eller "pålen" lenger, men heldig i stedet.

Heldig, til tross for at det fremdeles er like vanskelig å finne bukser som er lange nok og sko som er store nok. Hva skjedde egentlig der?

LURER DEG: Til venstre: Det er kanskje ikke et mysterium, hvorfor vi trodde Lady Gaga var høyere enn 1.55 m. Hun er jo tross alt "gaga" etter høye hæler! I midten: Er du 1.57, sånn som skuespiller Rachel Bilson, kan du med fordel velge korte skjørt. De gir illusjonen av lengre bein! Til høyre: Forleng hals og nakke ved å bruke en dyp v-utringing. Bare se på Vanessa Hudgens, som er 1.55!
LURER DEG: Til venstre: Det er kanskje ikke et mysterium, hvorfor vi trodde Lady Gaga var høyere enn 1.55 m. Hun er jo tross alt "gaga" etter høye hæler! I midten: Er du 1.57, sånn som skuespiller Rachel Bilson, kan du med fordel velge korte skjørt. De gir illusjonen av lengre bein! Til høyre: Forleng hals og nakke ved å bruke en dyp v-utringing. Bare se på Vanessa Hudgens, som er 1.55! Foto: FOTO: Stella Pictures

Derfor vil vi være høyere

- Damene som jeg snakker med på jobb, ønsker oftest å være høyere av tre ulike årsaker, sier Espen Hilton, stylist og tv-medarbeider, og fortsetter:

- Enten så er det fordi de vet at høye kvinner kler det meste, at høyden hadde gjort så kiloene hadde fordelt seg annerledes på kroppen, eller at de ekstra centimeterne muligens ville ha gitt de mer respekt på jobben.

Kvinnene er tydelig påvirket av det de ser i moteverdenen og i media - hvor kvinner helst er lange, smale og sporty. Ja, som på catwalken til Victorias Secret, der hvor de er rundt 1.75 høye.

- Jeg anslår at 95 prosent av de jeg snakker om det med, helst skulle ha vært litt høyere, tilføyer Hilton.

Ifølge Healthyisthenewskinny.com var Paul Poiret (1879-1944) en av de første motedesignerne som gjorde centimeter synonymt med mote, siden han foretrakk høye og slanke modeller, allerede på begynnelsen av 1900-tallet.

Dette, fordi de var mer synlige, også fra bakerste rad i rommet, fordi han fikk vist mer av stoffene og fordi høye og slanke kropper var de beste "kleshengerne".

At høye jenter kler "alt", er fremdeles en av grunnene til at vi vil være lenger - også på livets catwalk.

- Ikke et sunt ideal å streve etter

PUMPS: Mange av kjendisene er flinke til å bruke høye sko. Og nude (hudfargede) pumps gjør at man ser enda høyere ut. De forlenger bena siden skoene går i ett med huden, i stedet for å "kutte" benet nederst. For hvem hadde trodd at Kim Kardashian (til venstre), Reese Witherspoon (i midten) og Hayden Panettiere (til høyre) er 1.57, 1.55 og 1.52?
PUMPS: Mange av kjendisene er flinke til å bruke høye sko. Og nude (hudfargede) pumps gjør at man ser enda høyere ut. De forlenger bena siden skoene går i ett med huden, i stedet for å "kutte" benet nederst. For hvem hadde trodd at Kim Kardashian (til venstre), Reese Witherspoon (i midten) og Hayden Panettiere (til høyre) er 1.57, 1.55 og 1.52? Foto: FOTO: Stella Pictures

Hos modellbyråer som Team Modeller i Oslo, ser de etter jenter fra 14-årsalderen som helst skal være mellom 1.77 og 1.80 høye og som passer inn i størrelse 36, eller en liten 38.

Dette er fordi det er denne størrelsen som prøvekolleksjonene og designernes kolleksjoner kommer i, ifølge PR-ansvarlig Alexander Norheim hos Team Modeller.

- Modellen må passe klærne og ikke omvendt - dessverre. Det er kun noen få jenter som har de "riktige" målene. Med andre ord er ikke det et sunt ideal for alle å streve etter, sier han.

Team Modeller skulle gjerne ha sett en forandring i modellstørrelsene, men som oftest er det kundene og designerne som bestemmer.

Sammenligner oss med attraktive mennesker

Det anslås at kun tre til fem prosent passer inn i det kvinnelige skjønnhetsidealet. Dette innebærer at de aller fleste av oss ikke vil "holde mål", står det blant annet på Universitetet i Oslo sine nettsider.

I dag handler det med andre ord om å både være tynnere og høyere enn normalen - et umulig ideal. Men hvorfor stiller vi såpass urimelige krav til oss selv, som kun en brøkdel av befolkningen kan leve opp til?

Ifølge forsker og forfatter Thomas F. Cash handler det om at vi blant annet sammenligner oss med mennesker som er mer attraktive. Det vil si, blant annet modeller og kjendiser.

Hollywood-kjendiser. De vi sjelden innrømmer å være særlig opptatte av, bortsett fra hvis vi skulle komme til å snuble over et sladreblad på det lokale tannlegekontoret.

Likevel er det utrolig hvor oppdaterte de fleste er på de rike og berømte, "Har du sett hvor tynn Victoria Beckham har blitt?", selv om det er evigheter siden sist gang vi fjernet tannstein.

Det er nemlig noe så innmari fascinerende ved å lese om og se bilder av langbeinte luksusdyr. Men visste du at flesteparten av norske kvinner egentlig ville ha sett ned på de som vi ser opp til?

Du hadde vært høy i Hollywood

Med de gjennomsnittlige norske 168 centimeterne, hadde du nemlig vært høy i Hollywood.

TRIKSENE: Til venstre: Loddrette striper på plaggene gjør at man ser slankere og lengre ut. Et triks som Glee-stjernen Lea Michele tydeligvis kan, med sine 157 cm. I midten: Sleng deg på slengbuksetrenden, hvis du ønsker deg lengre bein! Helst i kombinasjon med høye hæler, selvfølgelig! Kristen Bell er nemlig egentlig litt over 1.54! Til høyre: Velger du et høyt liv, som du gjerne kan markere ekstra med et belte, ser det ut til at beina dine er lengre enn det de egentlig er - som på Natalie Portman (1.60 m). Og du, fotside skjørt er også en god idé!
TRIKSENE: Til venstre: Loddrette striper på plaggene gjør at man ser slankere og lengre ut. Et triks som Glee-stjernen Lea Michele tydeligvis kan, med sine 157 cm. I midten: Sleng deg på slengbuksetrenden, hvis du ønsker deg lengre bein! Helst i kombinasjon med høye hæler, selvfølgelig! Kristen Bell er nemlig egentlig litt over 1.54! Til høyre: Velger du et høyt liv, som du gjerne kan markere ekstra med et belte, ser det ut til at beina dine er lengre enn det de egentlig er - som på Natalie Portman (1.60 m). Og du, fotside skjørt er også en god idé! Foto: FOTO: Stella Pictures

For har du noen gang sett en av paparazzienes yndlinger i virkeligheten, vet du nok at de vi i utgangspunktet trodde var gaseller, kanskje heller er som dachshunder - i mangel på et annet, kort dyr.

Poenget er i alle fall at uten stylister, sminkører, fotografer, froskeperspektiv og Photoshop, er ikke kjendisene stort annet enn muligens litt høye i hatten eller høye på seg selv. Visste du for eksempel at Lady Gaga er 155 cm høy (eller lav)?

Kjendistriksene som lurer deg

Platå, høye hæler, vertikale striper, slengbukser og høyt hår er nemlig blant virkemidlene kvinner har tatt i bruk og vrikket ankler i, for å se høyere ut enn det de egentlig er.

Men det er slett ikke bare "hvermannsen" som trenger (eller kanskje heller føler at de trenger) både shopping og photoshopping for å se og føle seg bedre ut.

Kjendisene er nemlig mestere i å kle seg både slankere og høyere. Så selv om modellkravene er uoppnåelige for de fleste av oss, går det faktisk an å se ut som en Hollywood-kjendis - 1.68, eller ei.

Bare sjekk de mange kjendistriksene vi har samlet nedenfor (og i hver og en av bildetekstene i denne saken)!

Her avslører Henriette Dybdahl ved pr-agenturet This is Pr et par av de vanligste stylingtriksene som blir utført blant Hollywood-kjendisene når det kommer til høyde...

Sexy under 1.60

1. Det er kanskje ikke et mysterium, hvorfor vi trodde Lady Gaga var høyere enn 1.55 m. Hun er jo tross alt "gaga" etter høye hæler!

2. Er du 1.57 m, sånn som skuespiller Rachel Bilson, kan du med fordel velge korte skjørt. De gir illusjonen av lengre bein!

HOLLYWOOD-TRIKSENE: Til venstre: Smale og mørke jeans vil også være med på å gi en illusjon av at man er høyere (og slankere) enn det man er, som Nicole Richie (154,96 cm). I motsetning til store og baggy jeans. Til høyre: Å få håret vekk fra ansiktet, i en litt høy hestehale eller i en dott på toppen av hodet, gjør så man ser høyere ut - siden håret fungerer som en slags forlengelse av kroppen. Mary-Kate Olsen er for eksempel 152,5 med håret ned.
HOLLYWOOD-TRIKSENE: Til venstre: Smale og mørke jeans vil også være med på å gi en illusjon av at man er høyere (og slankere) enn det man er, som Nicole Richie (154,96 cm). I motsetning til store og baggy jeans. Til høyre: Å få håret vekk fra ansiktet, i en litt høy hestehale eller i en dott på toppen av hodet, gjør så man ser høyere ut - siden håret fungerer som en slags forlengelse av kroppen. Mary-Kate Olsen er for eksempel 152,5 med håret ned. Foto: FOTO: Stella Pictures

3. Mange av kjendisene er flinke til å bruke høye sko. Og nude (hudfargede) pumps gjør at man ser enda høyere ut. De forlenger bena siden skoene går i ett med huden, i stedet for å "kutte" benet nederst. For hvem hadde trodd at Reese Witherspoon, Hayden Panettiere og Kim Kardashian er 1.55, 1.52 og 1.57?

4. Forleng hals og nakke ved å bruke en dyp v-utringing. Bare se på Vanessa Hudgens, som er 1.55!

5. Loddrette striper på plaggene gjør at man ser slankere og lengre ut. Et triks som Glee-stjernen Lea Michele tydeligvis kan, med sine 157 cm.

6. Sleng deg på slengbuksetrenden, hvis du ønsker deg lengre bein! Helst i kombinasjon med høye hæler, selvfølgelig! Kristen Bell er nemlig egentlig litt over 1.54!

7. Velger du et høyt liv, som du gjerne kan markere ekstra med et belte, ser det ut til at beina dine er lengre enn det de egentlig er - som på Natalie Portman (160 cm). Og du, fotside skjørt er også en god idé!

8. Smale og mørke jeans vil også være med på å gi en illusjon av at man er høyere (og slankere) enn det man er, som Nicole Richie (154,96 cm). I motsetning til store og baggy jeans.

9. Å få håret vekk fra ansiktet, i en litt høy hestehale eller i en dott på toppen av hodet, gjør så man ser høyere ut - siden håret fungerer som en slags forlengelse av kroppen. Mary-Kate Olsen er for eksempel 152,5 - med håret ned.

Kilde: Henriette Dybdahl ved This is PR.

Les også:

Du er penere enn du tror

Derfor ser du rar ut på bilder

Begrepet ølbriller har endelig blitt bevist

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning