TROMSØ:

Party og polarliv

Nordens Paris byr på storslått natur og heftig uteliv. Hva er vel bedre enn å starte byturen med røde roser i kinnene?

FESTFINE: Venninnene Kaia Charlotte Olsen (24) og Irene Bårdsen (23) vrikker på rumpa på dansegulvet på Strut: - Utelivet i Tromsø er mye bedre enn i Oslo, fastslår de.
FESTFINE: Venninnene Kaia Charlotte Olsen (24) og Irene Bårdsen (23) vrikker på rumpa på dansegulvet på Strut: - Utelivet i Tromsø er mye bedre enn i Oslo, fastslår de. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold
Publisert Oppdatert
SØTE OG STERKE: Nydelige firbeinte skapninger trekker hundesleden.
SØTE OG STERKE: Nydelige firbeinte skapninger trekker hundesleden. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Hundespannene slynger seg som en vilter elv mellom bjørketrærne på den snødekte prærien. Der snøen slutter, bølger havet fram, og rundt havet strekker Tromsdalstind og andre ruvende fjell seg opp mot himmelen. Dagens siste solstråler maler fjelltoppene gylne.Snart blir de rosa.

Løper som gale

- Det er jækla mye fin natur her. Også er det så deilig med stillheten. Dette er en spesiell og eksotisk naturopplevelse, sier Eline Lihagen.

25-åringen utdanner seg til friluftslivlærer i Tromsø, og har tatt seg bijobb ved TromsøVillmarkssenter på Kvaløya. Senteret ligger en kort busstur fra Tromsø sentrum, og her bor 240 løpelystne hunder som daglig tar turister med på tur.

Når bussen stopper utenfor senteret, skjønner hundene at det snart skal løpes - og spetakkelet er i gang. De firbeinte uler og bjeffer utålmodig, de kan simpelthen ikke komme seg fort nok av sted. Men før vi kan ta plass i sledene, må tynne ytterklær byttes ut med varme kjeledresser og boots. Hundene får sele på, og snart suser vi lydløst av gårde.

FRISKT: Å suse lydløst over snødekte sletter gir en magisk naturopplevlse.
FRISKT: Å suse lydløst over snødekte sletter gir en magisk naturopplevlse. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

- 90 prosent av hundene er tisper. De er smartere enn hannhundene og flotte lederhunder i spannet. Hannhundene står for muskelkraften og plasseres bakerst, og så har vi noen slåsskjemper i midten, forklarer sledefører Eline.

Reisefakta

Tromsø på nett:

Utelivsbyen.no

Visittromso.no

Reisepriser:

* Hurtigruten én vei fra Bodø til Tromsø med utvendig dobbeltlugar: kr 3026.

* SAS: Billigste tur-retur Oslo-Bodø og tur-retur Oslo-Tromsø: kr 1477.

* Norwegian: Billigste tur-retur Oslo-Bodø: kr 798, billigste tur-retur Oslo-Tromsø: kr 971.

De billigste billettene går først, men du kan være heldig i siste liten også: Ved større avbestillinger kan billige billetter legges ut kort tid før avreise. Følg også med på kampanjer.

Priseksempler fra januar.

Idet de firbeinte pløyer seg gjennom snøen, tar ulingen slutt. De løper på femtegiret og trekker det dobbelte av sin egen kroppsvekt, så ti hunder på 20 kilo drar imponerende 400 kilo. Befaler Eline «giiii» svinger ledertispene til høyre. Roper hun «haaaa» sklir vi mot venstre.

- Det er flott å kunne samarbeide med hundene! sier hun.

Med bare én fotograf og én journalist i sleden får vi kjapt opp farta, og det kiler i rumpa for hver liten hump vi dumper over. Å bevege seg så raskt i terrenget ved hjelp av ren muskelkraft - uten forstyrrende motordur - gir en helt ny opplevelse. Det er en fantastisk måte å oppleve naturen på.

- Det har vært mye drittvær i det siste, så vi har flaks i dag. Men det hadde ikke gjort noe om det blåste mindre, og snøen kunne vært hardere. Det er tungt for hundene å dra når det er så mye løssnø, sier Eline.

Vi klager ikke. Sikten er klar, og vi skimter sola som er i ferd med å gå ned bak fjellene. Vinden får imidlertid fart i de få minusgradene og det river godt i huden. Smiler man for lenge iser det i tennene. Dette er kaldt og rått.

Se video: De hotteste boblebuksene

- I Alaska synker gradestokken ned mot 44 kuldegrader. Da snakker vi, men det går bra det også, trøster Eline.

KOSE: Journalist Hanne Mette Walhovd gir hundene en klapp i pausen.
KOSE: Journalist Hanne Mette Walhovd gir hundene en klapp i pausen. Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Hun roper «ai-ai-ai» til de 14 hundene foran sleden, og tråkker bremsen hardt ned for å unngå at vi krasjer inn i hundespannet foran. På sleden bak oss sitter to knipsende, asiatiske jenter som har tatt turen fra Tokyo.

- Looki, looki. Beautiful landscape! Vi har ikke slike fjell hjemme, sier Yuko Sato (28).

Etter tre kvarter er vi tilbake på villmarkssenteret og kalde kropper søker ly og nykokt bålkaffe i lavvoen. På veien passerer vi buret med Rambo og Rocky, og smelter helt. De tre måneder gamle valpene er til å spise opp!

Rolig start

For å få maks ut av oppholdet i nord, valgte vi å ankomme Tromsø med Hurtigruten fra Bodø. Sjøveien koster noen hundrelapper ekstra, men når du ser de hvite fjellene gli forbi i sakte panoramafilm, er det verdt de ekstra pengene. Gjennomsnittsalderen om bord er høy og tempoet er rolig, men det er en fin måte å samle krefter på før man skal ta tempen på utelivet i Nordens Paris. Totalt tilbyr Tromsøs puber, barer og restauranter 22 000 sitteplasser - noe som holder til entredel av innbyggerne.

Les også: Ferie på havet

Mange av in-stedene i Tromsø er multifunksjonelle: De åpner ved lunsjtider og forvandles gradvis til bar- og vorspielsteder, før de ved midnatt tenner diskokula og lar gjestene svinge seg på dansegulvet.

Utestedene ligger på rekke og rad langs Storgata, og byen er såpass kompakt at man fint kan bruke beina.

- Ølhallen - Tromsøs eldste vannhull fra 1928 - er en god start på lysløypa. Det er ikke uvanlig med lang kø utenfor hallen tidlig mandag morgen. Du har ikke vært i Tromsø før du har besøkt Ølhallen, sier Knut Hansvold i Visit Tromsø.

Her serveres øl fra verdens nordligste bryggeri fra klokka ni om morgenen til sen ettermiddag, seks dager i uka. Før byturen kan det også være lurt å fylle opp magen med fast føde, og da er Blå Rock Cafe stedet å dra. Her serveres 45 ulike ølsorter og 500 grams hamburgere til rytmer fra garagerock. På veggen henger plakater signert av blant annet Johnny Cash, The Ramones, The Hives, R.E.M., Turboneger, Frank Zappa og Nirvana.

PUBGATA: De fleste utestedene i Tromsø finner du i Storgata.
PUBGATA: De fleste utestedene i Tromsø finner du i Storgata. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

- Dette er en rocka og typete kafé, konsertog spiseplass, sier servitør Mari Arnesen (26).

FRISTENDE: Er du fysen på en deilig drink er Abboteke baren for deg.
FRISTENDE: Er du fysen på en deilig drink er Abboteke baren for deg. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold
STRENG: - Jeg serverer ikke Vodka Battery her. Det er for folk uten smaksløker, sier Tom Arne Hermansen på Abboteke bar.
STRENG: - Jeg serverer ikke Vodka Battery her. Det er for folk uten smaksløker, sier Tom Arne Hermansen på Abboteke bar. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Kjekke gutter

For dem som er av det mer vindrikkende slaget kan Cirka Cafe og Bar og Le Mirage et steinkast unna Blå Rock falle i smak. Ryktet sier at dette er «vekttallssteder», og perfekte vorspiel-locations for dem som liker å skravle til rødt drikke. I etasjen over Le Mirage finner vi Abboteke bar - landskjent for sine fargerike drinker.

Bak bardisken står den stilfulle daglig lederen Tom Arne Hermansen.

- Jeg serverer ikke Vodka Battery her. Det er for folk uten smaksløker, sier Hermansen.

- Fyren bak baren ser ut som en Biker-Jens, men han kan sine saker, sier en småbrisen gjest.

Klokka nærmer seg 23 og Abboteke er i ferd med å fylles opp. Snart er det lille lokalet med rød «bordelltapet» og frodige pin-up-damer på veggen blitt til en 70-tallsdisko.

Vi fortsetter nordover Storgata til Verdensteateret. Dette er Nord-Europas eldste kino i bruk, som for tre år siden også ble en koselig kafé. Her finnes kulturinteresserte i alle aldere som liker å høre på musikk fra vinyl i historiske omgivelser.

- Vi har ikke Tromsøs største utvalg i drikkevarer, men det holder til en snurr, sier mannen som tapper øl. Klokka nærmer seg midnatt og folk begynner å finne formen. På utestedet Strut står godluktende gutter foran bardisken og skuer på jentene som ankommer lokalet. Blant dem er Kaia Charlotte Olsen (24) og venninnen Irene Bårdsen (23). De er klare for dansegulvet.

- Utelivet i Tromsø er mye bedre enn i Oslo. Og ja da, det er mange kjekke gutter her.

UTELIVSGUIDEN:

Le Mirage, Storgata 42

Tidligere et "intellektuelt" sted med akademikere og mediefolk som stamkunder, nå en koselig og folkelige plass med dype chesterfieldsofaer.

Abboteke bar, Storgata 42

HETT: Strut byr på høy sjekkefaktor.
HETT: Strut byr på høy sjekkefaktor. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold
BEST I BY'N: Venninne Marianne Næss, Yvonne Sortland og Guro heggtveit snakker varmt om Kaffebønna. - Her er Tromsøs beste kafe!
BEST I BY'N: Venninne Marianne Næss, Yvonne Sortland og Guro heggtveit snakker varmt om Kaffebønna. - Her er Tromsøs beste kafe! Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Coctailbar som er landskjent for drinkene sine. Her serveres friske mojitoer og fargerike daquiries i et lite lokale fra 1972 med heftig tapet, pin-up-damer på veggene, og diskokule i taket.

Les også: Alkohol + jordbær = sunt?

Strut, Grønnegata 81

70-tallsinspirert disko. Høy sjekkefaktor ved bardisken, i pianobaren og på dansegulvet.

Kaffebønna, Strandtorget 1

Koselig kaffebar som har fått pris for Nordens beste kaffe.

Verdensteatret kafe og bar, Storgata 93B

Stilfull og moderne kafé i Nord-Europas eldste kino, som fortsatt er i bruk. Her samles studenter og kulturinteresserte for å spise og drikke til sine vinylfavoritter.

Blå Rock Cafe, Strandgata 14

Rocka drikke-, spise- og konsertsted med rabattkort på øl og saftige hamburgere. kaller seg Nord Norges eneste ordentlige, gjennomførte rock'n'roll-sted.

Cirka Cafe og Bar, Storgata 36

Hipp, ungdommelig og sofistikert kafé med behagelig atmosfære. Perfekt hvis du vil skravle til enkle småretter og vin, og avslutte kvelden med en dans.

Aunegården, Sjøgata 29

Koselig kafé i et av Tromsøs eldste bygg. God mat og nyyydelige kaker på menyen.

Les også: Verdens kuleste barer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning