Oppbevaring av sminke:

Du setter vel ikke sminken her?

Kan gjøre at innholdet i sminkepungen blir skikkelig ekkelt.

BAKTERIEBOMBE: Selv om det er mest vanlig, burde sminke aldri oppbevares på bad, da fuktigheten og varmen skaper et bakterieparadis i produktene.
BAKTERIEBOMBE: Selv om det er mest vanlig, burde sminke aldri oppbevares på bad, da fuktigheten og varmen skaper et bakterieparadis i produktene. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Uansett om du er typen som kjøper en ny maskara én gang i året, eller som hamstrer inn nye skjønnhetsprodukter støtt og stadig, har oppbevaring mye å si.

For de aller færreste tenker egentlig over hvor de plasserer kremene sine, eller hvorvidt pudderet fint kan stå på badet.

Er det så nøye da? - tenker du kanskje nå.

Og svaret er tja; hvis du ønsker at skjønnhetsproduktene dine skal holde seg så lenge som mulig, at deres aktive ingredienser skal fortsette å være aktive og unngå at bakterier befester seg - så er det absolutt nøye.

Penger spart, mindre produkter sløst, samt tryggere hudpleie- og sminkeprodukter er alltid lurt.

Badet - en bakteriebombe

Opp med hånda de som oppbevarer mesteparten av sminken og hudpleien sin på badet! Jepp - det er helt vanlig, og forståelig nok veldig praktisk å kunne slenge på seg sine faste skjønnhetsprodukter etter dusjen.

Men dette er det absolutt verste stedet for oppbevaring av hudpleie og sminke, og bortsett fra hårpleieprodukter er det anbefalt å styre unna.

Én ting er at temperaturen, som ofte er veldig varm på baderom, kan bryte ned ingredienssammensetningen i spesielt hudpleie og sminke.

Men i tillegg kan fukten fra dusj og bad snike seg inn i beholderne, og skape et ideelt sted for bakterier å formere seg.

Dette bekrefter også de amerikanske kosmetiske kjemikerne Ni’Kita Wilson og Kristina Holey til Vogue.com.

Har du merket at tørre produkter som pudder, rouge eller øyeskygger ofte blir harde, vanskelige å bruke og ofte får en tynn, mørkere hinne på overflaten?

Dette er da fukt og bakterier som har befestet seg. Selv sminkekoster og sminkesvamper blir raskt en bakterieflora på fuktige og varme baderom.

IKKE PÅ BADET: Oppbevarer du sminke og hudpleieprodukter på badet er sjansen stor for at de blir ødelagte lenge før sin utløpsdato.
IKKE PÅ BADET: Oppbevarer du sminke og hudpleieprodukter på badet er sjansen stor for at de blir ødelagte lenge før sin utløpsdato. Foto: FOTO: Colourbox
BAKTERIEBOMBE: Selv om det er mest vanlig, burde sminke aldri oppbevares på bad, da fuktigheten og varmen skaper et bakterieparadis i produktene.
BAKTERIEBOMBE: Selv om det er mest vanlig, burde sminke aldri oppbevares på bad, da fuktigheten og varmen skaper et bakterieparadis i produktene. Foto: FOTO: Colourbox

Egner seg i kjøleskapsdøra

Ok, så hvis skjønnhetsproduktene ikke burde oppbevares på varme og fuktige steder, så burde vel kjøleskapet være det perfekte stedet?

Vel - for enkelte produkter, ja - men slettes ikke alle.

Hudpleie og sminke som inneholder naturlige og økologiske ingredienser, kan med hell oppbevares kjølig.

Både fordi ingrediensene er ansett som ferskvare, og fordi de ikke inneholder kjemiske konserveringsmidler.

Spesielt hudpleiekremer som inneholder retinol eller c-vitaminer kan gjerne oppbevares i kjøleskapsdøra.

Og for en ekstra oppvekkende effekt, kan du godt plassere øyekremen der også.

Neglelakker trenger du derimot ikke oppbevare i kjøleskapet - selv om du kanskje har blitt rådet til nettopp dette.

Lakken blir absolutt ikke ødelagt av å stå så kjølig, men du kommer til å måtte riste flasken oftere for å blande pigmentene som skiller seg raskere.

TRENGER IKKE STÅ I KJØLESKAPET: At neglelakker trives best i kjøleskapsdøra, er en myte. Lakken blir ikke ødelagt, men du vil åtte riste flasken oftere for å blande pigmentene som skiller seg raskere.
TRENGER IKKE STÅ I KJØLESKAPET: At neglelakker trives best i kjøleskapsdøra, er en myte. Lakken blir ikke ødelagt, men du vil åtte riste flasken oftere for å blande pigmentene som skiller seg raskere. Foto: FOTO: Colourbox

Soverommet er topp

Tro det eller ei - soverommet er ofte det aller beste stedet å oppbevare skjønnhetsproduktene dine, med mindre du liker å sove med varmeovnene på fult.

Soverom er som oftest lett avkjølte, mørke og med en tørr luft som ikke forstyrrer produktenes ingredienser eller formula.

Pass bare på å ikke plassere produktene et sted som får direkte sollys på seg i løpet av dagen.

Har du derfor plass til et sminkebord i tillegg, har produktene dine kommet til oppbevaringshimmelen!

 

PERFEKT: Soverommet er som oftest det aller beste stedet å oppbevare skjønnhetsproduktene dine.
PERFEKT: Soverommet er som oftest det aller beste stedet å oppbevare skjønnhetsproduktene dine. Foto: FOTO: Colourbox

Alternative rom

Mange liker å stelle seg på soverommet, siden det ofte er så svalt og behagelig der.

Men synes du fortsatt badet er det beste stedet for ditt komplette morgenstell, kan du alltids oppbevare dine daglige produkter i en toalettmappe på soverommet og ta denne med deg på vei til badet.

Har du et varmt soverom, eller av andre grunner ikke kan oppbevare skjønnhetsproduktene her, burde du finne et annet sted i huset som fyller samme krav.

Kontoret, bokhyllen, gangen eller kjøkkenet passer derfor også ypperlig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning