Neglepleie:

Slik får du sterke negler

Enkle råd til pleie av flisete negler.

JEVNLIG PLEIE: Neglene trenger jevnlig pleie for å unngå at de fliser seg og knekker.
JEVNLIG PLEIE: Neglene trenger jevnlig pleie for å unngå at de fliser seg og knekker. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert
RUTINER: Sett av en time i uka til neglpleie. Filte og lakkerte negler knekker ikke like fort som ustelte negler.
RUTINER: Sett av en time i uka til neglpleie. Filte og lakkerte negler knekker ikke like fort som ustelte negler. Foto: FOTO: Crestock

Velstelte negler er alltid vakkert og ettertraktet. Derfor kan det ofte være frustrerende når de hele tiden knekker og fliser seg opp.

Huden blir tørrere om vinteren, og det samme blir neglene. De blir ofte tørrere og mer sprø på vinterstid siden hendene da utsettes for veldig lave temeraturer.

På sommeren er vi dessuten langt mer påpasselig med å tilføre fuktighet, men har du skjøre negler er det viktig å pleie de jevnlig - også om vinteren.

Bruk vanter

Negler som utsettes for kjemikalier, vann eller bitende vinterkulde kan fort bli tørre og flisete.

Ifølge negledesigner Janne Leirvik er det derfor viktig at man setter av litt tid til å pleie hender og negler.

- Alt som påvirker hårveksten, påvirker også negler og hud. På vinteren er det derfor lurt å bruke vanter for å unngå at hendene blir veldig kalde. I tillegg kan det være lurt å smøre ofte med en håndkrem, forteller hun.

Dette er enkle grep som kan minske risikoen for at neglene fliser seg.

Pleiende olje

Leirvik mener at det ofte er gamle kjerringråd som fungerer best i lengden, og anbefaler derfor å mykgjøre negler og neglebånd ved hjelp av olje.

- Hell oljen i en bolle, og sitt med hendene oppi i ti til femten minutter. En kickstart-behandling, som fungerer fint når du har forsømt neglene en stund, sier hun.

Om du ikke har negl-olje tilgjengelig, forteller Lervik at det ikke er noe i veien for å bruke vanlig matolje.

Selv om du merker forbedringer etter en slik behandling, kan det være greit å vedlikeholde. Ved å smøre en dråpe olje på fingrene hver dag holder du neglebåndene myke og smidige, og neglene sterke.

Varmvoks og manikyr

Om du skulle ønske å gå grundigere til verks, vil negledesigneren også anbefale deg en tur i hudpleie- eller neglepleiesalong.

- I flere salonger tilbyr de varmvoks-behandling som virker pleiende på tørre og sprukne hender og negler, forteller Leirvik.

Når du først er i salongen kan du også spandere på deg en manikyr, slik at neglene blir ordentlig filt og lakkert.

Å støpe på negler er derimot ikke så lurt når du har svake negler, da det kan gjøre neglene ennå skjørere.

Kosthold og vitaminer

Enkelte vitaminer sies å ha en innvirkning på neglenes tilstand, men ifølge kursansvarlig ved Neglakademiet, Anja Solhaug, kan det ikke regnes som en vidunderkur.

- Kosttilskudd har ingen dokumentert effekt. Derimot burde man heller fokusere på å få i seg et normalt og sunt kosthold, slik at man opprettholder den naturlige veksten og sunnheten, forteller Solhaug.

Hun legger også vekt på at det er de genetiske faktorene som spiller størst rolle, men at det likevel kan forekomme variasjoner i løpet av livet, gjerne påvirket av vekstfase, syklus eller sykdommer.

Solhaug anbefaler også å lakkere neglene med underlakk, som beskytter neglene mot misfarging.

Les også:

Beskytt huden mot kulda

10 tips når skjønnhetskrisen rammer

Spar penger - kjøp skjønnhet på nett

Dette bør du vite om barn og kulde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning