makeup artist Tove Eggen

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Første gang man bruker fargekorrigerende sminke, kan det nærmest virke som magi på flaske.

Rosacea-områdene får normal hudfarge igjen - uten at man ser det minste spor av sminke på huden, og kviser blir tryllet helt bort.

En gusten hud får plutselig en glødende tone som ser ut til å komme innenfra, og brune pigmentflekker blir endelig dempet.

Sjekk videoen over for å se hvordan du skjuler kviser, rosascea og gusten hud på sekunder!

Sminkerevolusjon

Fargekorrigerende sminke i form av concealere, primere og pudder har eksistert på det profesjonelle markedet lenge. Men vi skal ikke legge skjul på at det skal litt trening og spesifikke instruksjoner til før man virkelig mestrer produktene som kommer i grønne, oransje, rosa, lilla og gule toner.

Man kan nemlig lett ende opp med å se både grønn og lilla ut dersom man ikke bruker sminketeknikken riktig.

Derfor har den nye stjernen på sminkehimmelen, CC-creamen, blitt superpopulær på kort tid fordi den forenkler fargekorrigeringsprosessen, og gjør teknikken tilgjengelig for hvermannsen.

Ikke det samme

Men det er klart; CC-cream gjør ikke fargekorrigering enklere og fjerner fargeforstyrrelser i huden like godt som en faktisk fargekorrigerende eller nøytraliserende primer med rene pigmenter.

Det er først ved bruke en grønn primer eller concealer som er fri for dekkende elementer i forskjellige hudtoner, at man faktisk kan eliminere enhver rød flekk på huden - uten at resultatet ser sminket ut.

En CC-cream vil ofte være basert på en dekkende hudtone, ispedd litt fargekorrigerende pigment, som vil dempe og forbedre hudfargen generelt.

Den vil derfor sjeldent kunne korrigere fargeforstyrrelser i huden 100 prosent, men vil til gjengjeld både raskt og enkelt gi et tilfredsstillende resultat.

cc cream fargekorrigerende

FØR OG ETTER: Med fargekorrigerende primer blir det røde og irriterte området på kinnet borte - uten at huden ser sminket ut. © FOTO: Tove Eggen

Hva er CC-cream?

 • Fargekorrigerende hudkrem.
 • Naturlig dekk som skal tilpasse seg huden din.
 • Basert på fargeteori og komplementærfarger.
 • Kan korrigere gusten, gul, brun, grå og rødlig hud.
 • Brukes alene eller under foundation.
 • Virker lett pleiende for huden, og er ofte tilført solfaktor (SPF).

Forskjell på BB- og CC-cream

Den største forskjellen mellom en BB-cream og en CC-cream er at sistnevnte er mye lettere og litt mindre dekkende, men til gjengjeld korrigerer den hudtonen, og man trenger dermed ikke like mye dekk.

De første variantene av CC-cream som kom, var som de fleste nye produkter, ikke de aller beste. Men i år ser vi en stor utvikling hvor produktene faktisk både korrigerer hudtoner og har en pleiende effekt.

Spesielt kosmetikkmerket MAC har satset stort og lansert en komplett CC-kolleksjon med både krem, kompakt pudder og løst pudder.

CC-pudder er supert å bruke enten rett på huden, eller over foundation for å forbedre hudfargen din ytterligere.

Tunga rett i munnen

For å forstå hvordan fargekorrigerende sminke (og dermed også CC-produkter) fungerer, trenger vi bare å kjenne til litt enkel fargelære.

De fleste av oss lærte dette allerede på barne- og ungdomsskolen, men en liten oppfriskning av hvordan det hele egentlig var igjen er på sin plass for et perfekt resultat.

Fargekorrigering baserer seg nemlig på at såkalte komplementærfarger kansellere, eller nøytraliseres, når de brukes oppå hverandre.

Her har du en liten jukseliste:

 • Grønn nøytraliserer rødt.
 • Oransje nøytraliserer blått.
 • Lilla nøytraliserer gult.
 • Rosa nøytraliserer brunt.
 • Fersken nøytraliserer grått.
cc cream fargekorrigerende

FOR MYE: Kjører man på med et tykt lag grønn fargekorrigerende sminke, vil man ende opp men en grønn hud. Påføringsmengden er derfor alfa omega. © FOTO: Tove Eggen

Ikke bruk for mye

Selve påføringen og fargevalgene er relativt enkle, som du kan se i videoen over, men det er mengden produkt som er avgjørende for et godt resultat.

Det mange gjør feil, er å bruke altfor mye av den korrigerende fargen, som da blir for dominerende, og man ender opp med å faktisk bli grønn i ansiktet istedenfor å bare dempe det røde.

Derfor er det viktig å legge litt og litt produkt av gangen, forsiktig, og nærmest viske ut fargeforstyrrelsen. I det man ser et hint av grønt, har man brukt for mye produkt.

Spesielt når man korrigerer en rød hudtone, må man være forsiktig med å legge produktet kun der hvor man faktisk er rød.

Når man dekker en kvise for eksempel, bruker man en grønn concealer rett på området - uten å treffe den kvisefrie huden rundt, da vil den naturligvis fremstå som grønn.

Da CC-cream inneholder langt svakere fargepigmenter, behøver man ikke være like forsiktig med produktene, men den vil aldri kunne skjule en kvise eller veldig rød rosascea.

Når brukes hva?

Jeg anbefaler å bruke et CC-produkt når du ønsker å friske lett opp hudtonen - enten for et naturlig resultat, eller før du legger foundation. De er supre til å jevne ut hudtonen og tilføre en fin glød.

Vil man skjule tydelige områder i ansiktet, som for eksempel en pigmentflekk, kvise eller rosascea, må man ty til fargekorrigerende sminke og følge påføringsmetoden nøye.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!