Ikke gjør dette

Dette gjør vi feil når vi sminker oss

Makeupartistene avslører hvilke brølere vi gjør når vi legger makeup.

SMINKEFEIL: Her er tipsene som hjelper deg med å unngå å se ut som en klovn når du sminker deg.
SMINKEFEIL: Her er tipsene som hjelper deg med å unngå å se ut som en klovn når du sminker deg. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert
MAKEUPARTIST: Karim Sattar er The Body Shop sin makeupartist i Europa, Midtøsten og Afrika.
MAKEUPARTIST: Karim Sattar er The Body Shop sin makeupartist i Europa, Midtøsten og Afrika. Foto: Foto: The Body Shop

Silje Julie Golf

Artikkelforfatteren er mote- og skjønnhetsreporter i Det Nye, og har fem års erfaring fra mote- og mediebransjen.

Hun har tidligere vært ansvarlig for moteseksjonen på Klikk.no, i tillegg til å jobbe som motejournalist og allroundjournalist for nettstedet. Før den tid jobbet hun som journalist i [mag].

Har du noen gang stått på badet, sett deg inn i speilet og oppdaget at du ser helt rar ut etter at du har sminket deg? Fortvil ikke, det er mange som har hatt samme opplevelsen!

Det å legge perfekt sminke kan nemlig være veldig vanskelig, og det er mange jenter som begår klassiske bommerter som gjør at resultatet ikke blir like fint som man kunne ønske.

Vi har derfor snakket med tre internasjonale makeupartister og bedt dem fortelle oss hva «alle» jenter gjør feil når de sminker seg, og hvordan vi kan unngå disse feilene.

Del

Feil farge på produktene

- Den klassiske feilen mange gjør når det gjelder sminke, er at de velger feil produkter, som for eksempel en foundation med helt feil tone. Det er veldig viktig å velge en foundation med en farge som passer akkurat deg, sier makeupartist hos The Body Shop, Karim Sattar.

Han understreker også at det å bruke en lipliner som er mørkere enn leppestiften er veldig 1980-tallet, og at dette nå ikke er noe man bruker.

I tillegg syner han at man bør unngå å bruke en eyeliner under øyet siden dette bare vil få deg til å se trøtt å lei deg ut. Legger du eyeliner under øyet, må du i hvert fall huske på å også legge eyeliner over øyet.

- Alt du gjør under øyet, må du også gjøre over øyet, sier Karim.

Velg kontrastfarger

- Du må heller aldri begynne å nappe øyenbrynene fra oversiden, napp dem alltid fra undersiden.

Overplukkede øyenbryn er også veldig utdatert, sier Karim.

En annen feil vi jenter gjør er at vi har en tendens til å bruke altfor mye rouge. Han påpeker at du alltid skal kunne kjenne igjen deg selv i speilet - det skal bare være en vakrere versjon av deg selv.

Begynn med å legge litt rouge på eplekinnene, så kan du heller bygge på med mer hvis det blir for lite.

- Man bør heller ikke bruke samme farge på øyenskyggen som man har på øyene - da blir det til at man hverken ser bildet eller rammen. Kontrastfarger får frem øynene dine, sier makeupartisten.

Test ut nye ting

IKKE BRUK FOR MYE: Til og med Michael Douglas ser misfornøyd ut med solpudderet til Catherine Zeta-Jones.
IKKE BRUK FOR MYE: Til og med Michael Douglas ser misfornøyd ut med solpudderet til Catherine Zeta-Jones. Foto: Foto: Ap

- Den største feilen kvinner gjør er at de er redde for å bruke sminke. De er nervøse eller redde for å teste ut nye stiler på seg selv, og de er redd for å eksperimentere og slippe seg litt løs, sier kreativ leder hos Mac, Gregory Arlt.

MAKEUPARTIST: Gregory Arlt er Mac sin kreative leder.
MAKEUPARTIST: Gregory Arlt er Mac sin kreative leder. Foto: Foto: Mac

Han synes det er synd at folk setter grenser for seg selv, og tenker på sminke som om det er en tatovering - men det er det ikke. Gjør du noe feil, så er det bare å vaske det av igjen.

- Man skal alltid ha det gøy med sminke, og man skal aldri være redd for å teste ut nye ting. Det er min filosofi når det gjelder til sminke, sier han.

Han mener det er viktig å huske på at det er mange ulike retninger man kan gå, så egentlig er alt lov.

Smink deg med øynene åpne

I tillegg mener han at det er mange jenter som legger øyenskygge på helt feil måte.

- Veldig mange jenter legger øyenskygge med øynene lukket. Mitt beste tips er å se rett inn i speilet, tilt hodet litt bakover og hev øyenbrynene når du legger øyenskygge, råder Gregory.

På denne måten ser du umiddelbart hvordan resultatet blir, og du sminker deg dermed ikke i blinde.

Legger du øyenskygge med øyet lukket er det vanskelig å se utfallet, og når du da åpner øyet igjen kan sminken se helt rar ut.

Skal ligne på deg selv

- Den største sminkefeilen jenter gjør er når de prøver å se ut som noen andre enn seg selv, sier makeupartist Bobbi Brown.

PUDDER: Husk at enkelte sminkeprodukter reflekterer lyset og kan gjøre at du ser ut som Nicole Kidmannår blitslyset hagler.
PUDDER: Husk at enkelte sminkeprodukter reflekterer lyset og kan gjøre at du ser ut som Nicole Kidmannår blitslyset hagler. Foto: Foto: Stella

Hun mener at uansett om man går ut uten noe sminke i det hele tatt eller full krigssminke, så blir en kvinnes skjønnhet reflektert i hvordan hun ser på seg selv.

MAKEUPGURU: Bobbi Brown er en velkjent makeupatist med sitt eget sminkemerke.
MAKEUPGURU: Bobbi Brown er en velkjent makeupatist med sitt eget sminkemerke. Foto: Foto: Stella

- Hvis du føler deg selvsikker så vil dette lyse ut av deg, og som et resultat vil du alltid se vakker ut, mener hun.

Bobbi Brown forteller at hun som makeupartist alltid har vist kvinner hva som er vakkert ved dem i stedet for å vise dem deres små skavanker.

Unngå klumpete vipper

I hennes bok «Bobbi Brown Makeup» skriver hun at en vanlig feil jenter gjør er å kun legge eyelineren langs den ytterste halvdelen av øyet. Dette har en minimerende effekt, så du bør derfor legge farge langs hele vippekanten - fra innerst til ytterst på øyet.

Klumpete maskara er også veldig utdatert. Dette var en stor trend på 1960-tallet, men Bobbi mener at dette ikke fungere i dag.

Den beste måten å oppnå tykke vipper på er å legge flere tynne lag med maskara. hvis du opplever at maskaraen klumper seg, kan du tørke av overflødig produkt fra børsten på litt papir.

I tillegg til disse eksperttipsene, er det viktig å vite at sminke er ferskvare og derfor går ut på dato. Sjekk alltid utløpsdato på sminken din, og kast produkter som begynner å lukte vondt.

I tillegg er det viktig å huske at det kan være farlig å oppbevare sminke på badet.

Les også:

Sminketips for dummies

Hollywoods seks beste sminketips

TENK BALANSE: Platinablont hår, knallrøde lepper, orange hud og glitrende øyenskygge = tabbe.
TENK BALANSE: Platinablont hår, knallrøde lepper, orange hud og glitrende øyenskygge = tabbe. Foto: Foto: AP

Disse sminkeredskapene må du ha

Så enkelt får du en trendy leilighet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning