Så mye har kostholdet å si for huden:

Matvarene huden din ELSKER (og hater)...

Dette skjer når du får i deg smågodt, potetgull, kaffe, rødvin, frukt og grønnsaker.

ØDELEGGER HUDENS KOLLAGEN: - Sukker har flere negative effekter på hud og helse. I huden er disse relatert til AGEs (Advanced Glycation End Products) som binder seg til proteiner og fibre i huden, og setter i gang destruktive prosesser som øker inflammasjon, altså betennelse, og direkte ødeleggelse av kollagen, sier lege ved BeWell klinikken i Stavanger, og forfatteren bak boken Frisk Hud og Rokderm.com, Rolah O. Lønning, til Det Nye.
ØDELEGGER HUDENS KOLLAGEN: - Sukker har flere negative effekter på hud og helse. I huden er disse relatert til AGEs (Advanced Glycation End Products) som binder seg til proteiner og fibre i huden, og setter i gang destruktive prosesser som øker inflammasjon, altså betennelse, og direkte ødeleggelse av kollagen, sier lege ved BeWell klinikken i Stavanger, og forfatteren bak boken Frisk Hud og Rokderm.com, Rolah O. Lønning, til Det Nye. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Livsstilstips for strålende hud:

  • Bruk solfaktor hver dag. Selv på overskyete dager kan strålingen skade huden. Og husk hender og hals!
  • Bruk gjerne en solskjerm eller caps om sommeren.
  • Drikk lite alkohol, alkoholen trekker fuktighet ut av huden. Et glass rødvin av og til er likevel i orden.
  • Ikke spis svært fet mat slik som potetgull, frityrstekt mat og sjokolade. Du får mindre plass til den sunne maten som gjør huden ung, samtidig som du lett kan få kviser.
  • Ikke røyk! Unngå også å være passiv røyker, det skader huden.
  • Velg koffeinfrie drikker, koffein kan forstyrre væskebalansen og virke uttørrende i store doser.

Kilde: Gunn Helene Arsky.

Vi blir hva vi spiser er et utslitt ordtak, men at maten kan gjøre både positive og negative ting med kroppen vår - på innsiden og utsiden - er det liten tvil om.

- Det finnes flere studier som ser på positive effekter av et sunt kosthold i henhold til tidlige aldringstegn som rynker, samt forbedring av hudlidelser som psoriasis og akne, opplyser lege ved BeWell klinikken i Stavanger, og forfatteren bak boken Frisk Hud og Rokderm.com, Rolah O. Lønning.

- Endring av kostholdet er ikke ene og alene kuren til alt ondt, men vi vet at for eksempel flavinoider fra frukt og grønt kan forebygge skader fra UV-lys, redusere risikoen for hudkreft og redusere utbrudd av inflammatoriske hudtilstander, legger han til.

Fett er ikke alltid feil

Men hva er egentlig et sunt kosthold? Og hvilke matvarer kan vi anse som usunne for huden vår? Både spørsmålet og svaret er kompleks.

Én kostholdsendring mange begir seg ut på for å unngå akne spesielt, er å styre unna alt som er fett.

Men dette er ikke alltid så lurt, ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- Mange med fet hud prøver å kutte ned på det aller meste av fettet i kosten, men resultatet er gjerne enda fetere – eller mer betent – hud enn før, sier hun.

- Har du fet hud, er det spesielt viktig at du får tilstrekkelig med de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6. Disse fettsyrene inngår som viktige byggesteiner i huden – hver eneste hudcelle er avhengig av å få tilført omega-3 og omega-6.

Og det essensielle fettet er også med på å holde skadelige stoffer ute, på samme måte som det holder fuktigheten på plass i huden.

Arsky forklarer videre at huden er avhengig av god fukt for å se frisk ut. Og nettopp fordi det essensielle fettet også er med på å dempe betennelsesreaksjoner, vil huden din se bedre ut med omega-3 og omega-6 i kosten.

Fettsyrene finner du i fet fisk, tran, planteoljer, nøtter, frø, fullkorn og myke plantemargariner.

SPIS FISK: Fisk med umettet fett og omega-3 og omega-6 kan ha en heldig effekt på hudens utseende, ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
SPIS FISK: Fisk med umettet fett og omega-3 og omega-6 kan ha en heldig effekt på hudens utseende, ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: Getty Images

- Velg riktig type fett

At godteri, potetgull og bakevarer ikke er spesielt sunt, vet vi alle sammen.

Disse matvarene inneholder nemlig mye mettet fett som gir både kroppen og huden vår lite næring.

- Potetgull, sjokolade, wienerbrød og andre godsaker er ofte fulle av mettet fett. Det samme gjelder smør, fete meieriprodukter, pølsemat, salami, bacon og så videre, sier Arsky.

Vil du spise fett som huden din derimot har godt av? Vel, da bør du gå for riktig type fett.

- Har du mye mettet fett i kosten, bør du redusere mengden av dette og bytte ut med litt umettet fett. Denne typen mykt fett holder huden smidig og smurt innenfra, råder Arsky.

Lurt å droppe smågodt

Ønsker du å holde på hudens spenst så lenge som mulig, og unngå utbrudd?

Vel, da bør du ikke være så ivrig i smågodtavdelingen, ifølge Lønning.

- Sukker har flere negative effekter på hud og helse. I huden er disse relatert til AGEs (Advanced Glycation End Products), som binder seg til proteiner og fibre i huden, og setter i gang destruktive prosesser som øker inflammasjon, altså betennelse, og direkte ødeleggelse av kollagen, sier han.

Og det samme gjelder for raske karbohydrater som vi finner i hvitt brød, pasta og mel.

KAN ØDELEGGE SPENSTEN: - Sukker har flere negative effekter på hud og helse, sier lege Rolah O. Lønning.
KAN ØDELEGGE SPENSTEN: - Sukker har flere negative effekter på hud og helse, sier lege Rolah O. Lønning. Foto: Getty Images

Er kaffe dårlig for huden?

Du er kanskje flink til å tenke over når på dagen du drikker kaffe i forhold til søvn, men hvordan påvirker koffein huden vår?

- Kaffe er for de fleste hudtyper en sunn og hud-beskyttende drikk grunnet flere antioksidanter, forklarer Lønning.

- Koffein kan dog virke tørkende på huden, da koffein er vanndrivende, og gi dårlig søvn om den drikkes på kveldstid

Men det betyr ikke at det kun er de med tørr hud som burde revurdere morgenkaffen.

- Jeg anbefaler ikke akne-lidere å drikke kaffe da koffein øker nivået av kortisol i blodet, som kan være linket til økt akneutbrudd hos enkelte, forteller Lønning.

Rosacea, Atopisk dermatitt og Psoriasis er ifølge legen andre hudsykdommer som også kan ha godt av å holde seg borte fra kaffe.

Spis flere farger

Selv om vi dessverre overlesses av dårlige matvalg på daglig basis, finnes det heldigvis også en hel haug av gode, sunne og nyttige ingredienser du burde fylle kostholdet ditt med.

I det minste hvis du er ute etter en frisk og sterk hud.

- Alt som er naturlig og inneholder sterke farger, som grønnkål, rød salat, svart naturris, tomat, gulrøtter og blåbær er fulle av antioksidanter og er ypperlige for huden, råder Lønning.

Arsky er helt enig.

- For å holde huden din med et vell av antioksidanter, bør du spise frukt, bær og grønnsaker i alle slags fargenyanser, fra den mørkeste lilla salaten via den intense oransje papayaen til den fristende grønne spinaten.

GÅ FOR KNALLE FARGER: - For å holde huden din med et vell av antioksidanter, bør du spise frukt, bær og grønnsaker i alle slags fargenyanser, råder ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
GÅ FOR KNALLE FARGER: - For å holde huden din med et vell av antioksidanter, bør du spise frukt, bær og grønnsaker i alle slags fargenyanser, råder ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: Getty Images

Litt rødvin er topp!

Forskere kjenner i dag til en rekke antioksidanter, men mange er ifølge Arsky fortsatt ukjent.

Derfor er det viktig å velge bredt.

- Solbær, blåbær, jordbær, plommer, artisjokker og bønner er fulle av antioksidanter. Et lite glass rødvin i ny og ne gir også påfyll, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning