kaldbrygget kaffe:

Hørt om kaldbrygget kaffe?

Teknikken gjør kaffen både rundere og søtere, og trenden har tatt helt av i USA.

NY TREND - KALDBRYGGET KAFFE: Tim Wendelboe tror vi må tilbake i tid for å forklare hvorfor cold brew har blitt en så stor trend i USA. -I motsetning til Norge har de en tradisjon for å lage kaldbrygget kaffe fra gammelt av, sier han.
NY TREND - KALDBRYGGET KAFFE: Tim Wendelboe tror vi må tilbake i tid for å forklare hvorfor cold brew har blitt en så stor trend i USA. -I motsetning til Norge har de en tradisjon for å lage kaldbrygget kaffe fra gammelt av, sier han. Foto: Brendan Mulholland
Publisert Oppdatert
Takket være den naturlig friske og søte smaken, er det vanlig å drikke kaldbrygget kaffe uten tilsatt melk eller sukker.
Takket være den naturlig friske og søte smaken, er det vanlig å drikke kaldbrygget kaffe uten tilsatt melk eller sukker. Foto: Brendan Mulholland
Hell kaldt vann over den grovmalte kaffen og rør om. Vent 10 minutter, og rør om igjen før du setter på lokket og lar kaffen godgjøre seg over natta.
Hell kaldt vann over den grovmalte kaffen og rør om. Vent 10 minutter, og rør om igjen før du setter på lokket og lar kaffen godgjøre seg over natta. Foto: Brendan Mulholland

Hvis du har vært i New York eller San Francisco i det siste, har du sikkert hørt om cold brew coffee.

Dette er en av de mest populære kaffetrendene på den andre siden av dammen for tiden.

Kaldbrygget kaffe er noe helt annet enn iskaffe, og mange mener at den smaker hundre ganger bedre.

Den skal smake litt søtere, slik at du kan kutte ut sukkeret - samtidig som den, ifølge studier, er svært gunstig for fordøyelsen.

Kaldbrygget kaffe - hva er det?

Akkurat som navnet tilsier, er kaffen brygget med kaldt vann. Etter mange timer i romtemperatur er den klar til å filtreres og settes i kjøleskapet.

Iskaffe derimot, er brygget som vanlig varm kaffe, deretter avkjølt og tilsatt isbiter.

Resultatet av kaldbrygging er en mindre bitter kaffe, med rundere og søtere smak.

Og siden den oppbevares i kjøleskap og serveres iskald, er det ikke nødvendig med isbiter.

Da unngår du også problemet med utvannet kaffe når isbitene smelter!

Har et hint av sjokoladesmak

Tilhengere av kaldbrygget kaffe mener at denne metoden bringer frem kaffens friske og fruktige smaksegenskaper mye bedre enn vanlig kaffe.

Noen går så langt som å si at den har et naturlig hint av sjokoladesmak.

Bakeriet Sprø i Oppdal er et av stedene i Norge som tilbyr kaldbrygget kaffe. De beskriver den som fløyelsmyk og forklarer at kaldbrygget kaffe smaker litt søtere enn vanlig kaffe fordi prosessen utelater oljer og fettsyrer som ofte kan gjøre at varmbrygget kaffe blir bitter.

En amerikansk studie gjennomført av Toddy bekrefter dette. De fant at kaldbrygget kaffe er opptil 67% mindre syrlig enn vanlig varmbrygget kaffe, noe som kan redusere risikoen for halsbrann og andre fordøyelsesproblemer knyttet til kaffe.

Varmbrygget kaffe mer kompleks

Selv om kaldbrygget kaffe har blitt favoritten til mange, er det fremdeles delte meninger om denne tilberedningsmåten.

Regjerende norgesmester i baristakunst, Alexander Lenouvel Hansen, har testet kaldbrygget kaffe, men holder en knapp på varmbrygget kaffe som kjøles ned.

-Vi hos Java espressobar i Oslo brygger kaffen varm for å få riktig ekstraksjon. Deretter tilsetter vi noen få gram sukker for å dempe bitterheten, sier han.

- Ved kaldbrygget kaffe bruker man store mengder kaffe og tilsetter kaldt vann. Dette underekstraherer kaffen og konsentrerer enkelte smaker.

- Varmbrygget kaffe som kjøles ned i etterkant gir en mer kompleks smak, aroma og munnfølelse. Da er det enklere å smake forskjell på ulike opprinnelser og kvaliteter, forteller han.

BØNNENE DU VIL VELGE: Kaldbrygget kaffe blir best med kvalitetsbønner fra Latin-Amerika eller Afrika
BØNNENE DU VIL VELGE: Kaldbrygget kaffe blir best med kvalitetsbønner fra Latin-Amerika eller Afrika Foto: Brendan Mulholland

- Norge henger etter

Cold brew fikk sitt store gjennombrudd i USA sommeren 2015, da verdens største kaffekjede, Starbucks, satte drikken på sommermenyen.

Kaldbrygget kaffe som er ferdig filtrert kan oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke.
Kaldbrygget kaffe som er ferdig filtrert kan oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke. Foto: Brendan Mulholland

Andre kjeder var lynraske med å følge etter. I dag kan du gå inn i en hvilken som helst coffee shop i en amerikansk by og få deg en iskald cold brew.

Populariteten til kaldbrygget kaffe er ikke på langt nær den samme her hjemme – iallfall ikke foreløpig. De fleste kaffebarkjedene i Norge har så langt ikke satset på denne tilberedningsmåten.

Tim Wendelboe, som eier sitt eget kaffebrenneri på Grünerløkka og er tidligere norgesmester og verdensmester i baristakunst, sier han er usikker på i hvilken grad trenden kommer til å slå an her til lands.

-Vi har ikke merket så stor etterspørsel etter kaldbrygget kaffe, men jeg ser at det er flere som tilbyr det nå enn før, særlig om sommeren, sier han til Det Nye.

- Hos oss er det mer vanlig å servere varmbrygget kaffe som er kjølt ned og ofte tilsatt litt sukker, da dette for mange smaker bedre, forteller han.

Wendelboe tror det kan være historiske grunner til at kaldbrygget kaffe er mer populært på den andre siden av dammen.

-I USA har de en tradisjon for å lage kaldbrygget kaffe fra gammelt av. Det er mulig det er derfor det har tatt av der borte og blitt en trend, sier han.

Kaldbrygget kaffe fra ditt eget kjøkken

Til tross for delte meninger her hjemme, er det ingen tvil om at cold brew-trenden har tatt USA med storm.

Og det er ikke bare hos kaffebarene at kaffen brygges kald. Flere og flere amerikanere lager sitt eget cold brew hjemme.

Vil du imponere venninnegjengen eller kjæresten med cold brew fra ditt eget kjøkken?

Prosessen er kjempeenkel, og kaffen kan oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke!

Her lærer du hvordan det gjøres.

Du trenger:

2,5 dl grovmalt kaffe

1 liter kaldt vann

Stort glass med lokk

Tynt klede til filtrering

Slik gjør du:

Hell vannet over den grovmalte kaffen i et stort glass og rør om. La det stå i 10 minutter og rør om en gang til. Sett på lokket og la kaffen stå i romtemperatur i 12-18 timer.

Desto lenger du brygger den, jo sterkere blir kaffen. Bruk helst et klede som filter, da et papirfilter vil tette seg raskt.

Hell kaffen gjennom kledet to ganger for å få vekk alle kaffepartiklene. Oppbevar den ferdige kaffen i kjøleskapet.

NB! Vær obs på at kaldbrygget kaffe er som et kaffekonsentrat og inneholder mer koffein enn vanlig kaffe. Bland gjerne inn litt iskaldt vann før servering, så du får den akkurat så sterk du vil ha den. Isbiter er valgfritt.

Mange bruker sukker og melk i vanlig iskaffe, men kaldbrygget kaffe er så god og frisk at den fint kan drikkes svart. Hos Starbucks anbefaler de å drikke den som den er, for å nyte den naturlig søte og rene smaken.

Tim Wendelboe tror vi må tilbake i tid for å forklare hvorfor cold brew har blitt en så stor trend i USA. -I motsetning til Norge har de en tradisjon for å lage kaldbrygget kaffe fra gammelt av, sier han.
Tim Wendelboe tror vi må tilbake i tid for å forklare hvorfor cold brew har blitt en så stor trend i USA. -I motsetning til Norge har de en tradisjon for å lage kaldbrygget kaffe fra gammelt av, sier han. Foto: Brendan Mulholland

Kilder:

http://healthylivingmadesimple.com/benefits-drinking-cold-brew-coffee/

http://www.thedailybeast.com/articles/2009/08/18/coffees-dirty-little-secret.html

http://www.kaffepunkt.no/iskaffe/

http://www.xn--bakerietspr-qgb.no/#!espresso/c1iq3

http://temperato.no/

http://www.wholefoodsmarket.com/recipe/learn-cook-cold-brewed-coffee

https://news.starbucks.com/uploads/documents/Starbucks_Cold_Brew_Infographic.pdf

http://www.therichest.com/business/companies-business/the-five-largest-coffee-shop-chains-on-earth/?view=all

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning