Hudpleietips

Derfor får du kviser

Vær forsiktig med sukker, alkohol og plastholdig kosmetikk.

KVISEKRISE: Det kan være flere grunner til at du sliter med uren hud, for eksempel plastinnholdig kosmetikk.
KVISEKRISE: Det kan være flere grunner til at du sliter med uren hud, for eksempel plastinnholdig kosmetikk. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Selv om du ikke lenger er i puberteten, er du kanskje fortsatt plaget av uren hud og akne - eller såkalte voksenkviser.

Da kan det være greit å vite hva som gjerne forårsaker kviser, slik at du kan prøve å unngå problemet.

Del

Sukker og alkohol

Verstingene når det gjelder å trigge fram kviser er sukker og alkohol.

HORMONER: Mange jenter opplever å få kviseutbrudd i visse perioder av menstruasjonssyklusen på grunn av økt produksjon av hormonet testosteron.
HORMONER: Mange jenter opplever å få kviseutbrudd i visse perioder av menstruasjonssyklusen på grunn av økt produksjon av hormonet testosteron. Foto: Foto: Stella

Mat og kviser

- Det finnes ingen vitenskapelig dokumentert sammenheng mellom spesifikk mat og akne, men det virker som at mat som trigger kviser er individuelt for den enkelte, sier Ann Kristin Stokke i Tekon.

Noen reagerer for eksempel på sjokolade og kan få masse kviser hvis de spiser mye av dette, mens andre får kviseutbrudd etter å ha spist potetgull eller melkeprodukter.

Kinesisk medisin har et helt annet syn på sammenhengen mellom mat og kviser. Ifølge kinesisk medisin er det nemlig en forbindelse mellom de ulike sonene i ansiktet og kroppens organer.

- Et høyt inntak av fet mat og mye alkohol vil da særlig komme til uttrykk mellom øyenbrynene. Dette er nemlig leverpunktet, og et slikt kosthold vil overbelaste leveren, forklarer Stokke.

- Kosthold som inneholder karbohydrater (sukker) kan gi kviser, forteller hudlege Bjørn Bondevik, som er spesialist i dermatologi og estetisk medisin og driver Dr. Bondeviks hudklinikk i Oslo.

Sukker bidrar til at hormonet testosteron frigjøres. Testosteron øker talgproduksjonen i talgkjertlene, og dette er en av hovedårsakene til at du får kviser og fet hud.

I tillegg øker dannelsen av insulin når vi spiser sukker, noe som igjen påvirker et hormon som er med på å øke betennelsene i kroppen. Det kan være betennelser i ledd - eller i huden i form av kviser.

- Husk at alkohol inneholder store mengder sukker som gjør at blodsukkeret øker kraftig, og som igjen kan føre til inflammasjoner i huden, forteller Anniken Reneflot, hudterapeut og fagansvarlig hos Nor Cosmetics.

Stress

Stress har stor innvirkning på hormonsystemet vårt, og er derfor en annen faktor som påvirker huden negativt.

- Det er faktisk forsket på stress og kviser, og det som ble funnet er at stress stimulerer talgkjertlene til å produsere mer talg, hvilket igjen kan øke sjansen for å få kviser, forklarer Reneflot.

Kviser oppstår i talgkjertlene, og når de blir tettet igjen får bakteriene yngleplass. Dette fører til inflammasjon i huden - på vanlig norsk kalt en kvise.

- Stress trigger hypofysen til å stimulere binyrene, som produserer testosteron hos kvinner og resulterer i økt talgproduksjon, forteller Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef i Tekon.

Kosmetikk

Visste du at ansiktskremen din kan gi deg kviser? Både kosmetikk og hårprodukter som inneholder parfyme og plast, er syndere.

- Parfyme kan forårsake kontaktreaksjoner, som igjen fører til utvikling av akne. Balsam, hårspray og hårgelé inneholder nesten alltid plast som kan tette porene og forårsake utbrudd, opplyser Stokke.

Det er særlig ingrediensene PVP (i høye konsentrasjoner), CVP og copolymerer du bør være oppmerksom på.

I tillegg finner du plast i mange solprodukter, samt i vann-, svette- og ultraholdbare produkter.

Miljø

En annen faktor som spiller inn på talgproduksjonen er ulike miljøfaktorer. Disse inkluderer forurensning, UV-stråler, klimaet og årstidene.

- Vedvarende varmt og fuktig vær kan være en faktor som forverrer akne hos enkelte mennesker, sier Stokke.

Ikke pill på kvisene

Hvis du først har fått kviser, så ikke pill på dem! Dette gjør bare vondt verre fordi pillingen sørger for at bakteriene sprer seg rundt i ansiktet.

Er du uheldig kan pillingen derfor føre til at du ender opp med tre kviser i stedet for én.

- I tillegg vil pilling lage arr, og da vil minnet om kvisen vare lenger enn tilfredsstillelsen ved å pille varte, sier Anniken Reneflot i Nor Cosmetics.

Når du blir utsatt for høy varme og fuktighet, økes talgproduksjonen og blodgjennomstrømmingen, og du kan få kviser. Derfor kan personer som jobber i kjøkkenet, vaskerier og i industrien ofte oppleve uren hud.

Gener og hormoner

Dessverre finnes det årsaker til uren hud som vi ikke selv kan styre. Både genene våre og hormonproduksjonen kan ha innvirkning på utbrudd av kviser.

- Enkelte er genetisk mer disponible for å få kviser enn andre, sier Reneflot.

Akne kan regnes som en genetisk sykdom, og de som arver akne har en defekt i hudens struktur og funksjon, forklarer Stokke.

- Gjennom hele livet vil de ha lett for å få akne og være mottagelig for triggerfaktorer som kan forverre tilstanden, sier hun.

I tillegg har hormonproduksjonen stor innvirkning på hudtilstanden. Både menn og kvinner produserer testosteron, og dette hormonet skilles ut i blodstrømmen og inn i talgkjertlene som er veldig sensitive for hormonnivået og blir overaktive - talgproduksjonen økes når testosteronnivået økes.

Dette er særlig merkbart i puberteten, men mange kvinner får også kviser i visse perioder av menstruasjonssyklusen og når de er gravide.

Les også:

Slik blir du kvitt kvisene

Solkrem kan gi deg kviser

Dropp kjerringråd mot kviser

Derfor får du rynker av sukker

ALKOHOL: Både stress og alkohol påvirker huden negativt, og kan føre til kviseutbrudd.
ALKOHOL: Både stress og alkohol påvirker huden negativt, og kan føre til kviseutbrudd. Foto: Foto: Stella

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning