Helvetesuka

Tirsdag: Modus og fokus

Fokus: Lær deg å bruke ulike modus i løpet av dagen.

TRENING: Ifølge helvetesukas regler skal du trene minst en gang hver dag, helst en morgenøkt.
TRENING: Ifølge helvetesukas regler skal du trene minst en gang hver dag, helst en morgenøkt. Foto: FOTO: Gry Traaen
Publisert Oppdatert

I dag skal jeg erfare verdien av å skifte modus. Jeg skal gjøre et stort intervju, og normalt ville jeg sittet og forberedt meg kvelden i forveien.

Men nå setter jeg meg ned på Baker Hansen kl. 07, med håp om at ekstremt fokus kan sørge for at jeg på to og en halv time får gjort like mye som vanligvis tar meg det dobbelte.

Og da jeg går mot stedet jeg skal møte intervjuobjektet, føler jeg meg skikkelig forberedt. Tid spart der altså, ching-ching!

Det er nå jeg vanligvis tenker at jeg håper det går bra. Men i dag har jeg bestemt meg for at dette intervjuet blir bra. Jeg går inn i modusen lyttende og tilstedeværende.

Gjennom de to timene intervjuet tar, holder jeg meg ganske godt der. Jeg ryker på et par bommerter - en litt for tydelig gjesp og en dårlig spøk som avbrøt hun som egentlig skulle snakke, men hei - det er menneskelig å slippe løs en gjesp når man har stått opp kl. 05 for å trene pilates i tussmørket.

- Multitasking kan dra til helvete

Erik Bertrand Larsen mener at multitasking kan dra til helvete, det er fullt fokus på en og en oppgave som gjelder.

Du kan jobbe så mye du vil, men sender du mail, koseprater med kollegaene, googler «oppskrift gulrotkake» og forbereder deg til neste møte samtidig, er det umulig at du gjør oppgavene dine så bra som du egentlig er i stand til.

Senere på dagen sitter jeg i et møte, det er mye snakk om teknikk og ting jeg kan ha litt vanskelig for å forstå. I sidesynet registrerer jeg at jenta ved siden av meg sitter på vg.no, samtidig som hun nikker bekreftende til han som snakker.

Selv tenker jeg «fokus på å lytte, fokus på å lytte», helt til jeg plutselig innser at jeg ikke forstår grafene som vises foran meg, og det blir for flaut å si at jeg konsentrerte meg så intenst om å lytte at jeg ikke hørte hva han sa.

Resten av møtet er jeg mer til stede, og når vi avslutter ber jeg om å få tilsendt materialet på mail.

LADER OPP MED KAFFE: Helvetesuka innebærer å være ekstremt hardtarbeidende, fokusert og bevisst. Kvalitiv hvile er forbudt. Det krever store mengder kaffe.
LADER OPP MED KAFFE: Helvetesuka innebærer å være ekstremt hardtarbeidende, fokusert og bevisst. Kvalitiv hvile er forbudt. Det krever store mengder kaffe. Foto: FOTO: Privat

- Ta den oppgaven du gruer deg til aller først

Tilbake på plassen min gjør jeg noe som er skikkelig kryss i taket for meg, jeg skriver ut opptaket fra intervjuet jeg gjorde på formiddagen.

Vanligvis har jeg det for meg at jeg må få intervjuet litt på avstand før jeg orker å høre meg selv på bånd. Men et viktig prinsipp i mitt nye liv er å ta den oppgaven du gruer deg til aller først.

Du skal ikke utsette. Hjernen (eller er det kroppen) sier JEG ORKER IKKE, men jeg kutter tankestrømmen, setter på båndet og lar det stå til.

Les også:

Eier du et par av disse? Da må du lese denne saken.

Dette buksetrikset må du få med deg

Glem hælene, nå er det joggesko som gjelder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen