Parfymeguide

Finn parfymen som kler deg

Ikke gjør dette i taxfree-hastverk. Vi viser deg hvordan.

VIKTIG: Det er viktig å finn en duft du trives med. Det er en god investering.
VIKTIG: Det er viktig å finn en duft du trives med. Det er en god investering. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Publisert Oppdatert
PULS: Spray parfyme på pulsområdene, da lukter den mer.
PULS: Spray parfyme på pulsområdene, da lukter den mer. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com

Det er ikke så lett å finne fram i dagens parfymejungel, og det er sjelden man finner lukten som passer perfekt. Derfor blir ofte flasken stående halvtom, og turen går på ny til parfymeriet.

Det er fullt av rare ingredienser i parfyme og andre skjønnhetsprodukter, men det er absolutt mulig å finne en parfyme du kan ha et langt og trofast forhold til.

Det viktigste tipset er å bruke god tid både før, under og etter turen hos parfymeriet.

Les også: Derfor skal du ikke ha sminke på badet

Nybakte boller eller tømmerskog?

Før du stikker innom parfymeriet, er det lurt å sette seg ned for å finne ut hvilke ingredienser du kan tenke deg å ha i parfymen.

Liker du for eksempel lukten av nybakte boller, kan en parfyme med vaniljeingredienser være tingen for deg.

- Det er lurt lurt å finne ut hvilke duftnoter du liker best, for å sile ut et lite antall du ønsker å lukte på. Duftnotene er gjerne søte, friske, fruktige eller krydrede, sier Helene Fallet ved Estetique på Eger.

Skriv opp de duftene du kommer på, og ta lappen med deg til parfymeriet. Da kan personalet hjelpe deg å plukke ut noen parfymer som inneholder de ønskede ingrediensene.

Ikke følg mengden

- Ikke velg en duft bare fordi du synes den lukter godt på en annen, duften kan oppleves ganske annerledes på din hud, sier Christianne Mediaa Aamodt hos Heaven Scent.

Selv om det stadig kommer noe nytt på markedet, er det lurt å ikke la seg blinde av dette. Det er bedre å finne en egen duft, som blir din egen.

Og for all del, ikke velg en parfyme bare fordi det er en kjendisparfyme signert for eksempel Kate Moss eller Gwen Stefani.

- Finn den du liker best. Det er du som skal gå med parfymen, så ikke velg noe bare fordi det har fått positiv omtale av andre, advarer Aamodt.

Finn riktig styrke

Parfyme kategoriseres etter hvor konsentrert den er. Jo høyere konsentrasjoner av duftoljer i forhold til alkohol og vann, desto kraftigere og mer langvarig er duften. Ofte er også prisen høyere når konsentrasjonen er sterkere.

Konsentrasjon av duftolje:

Eau de Cologne har 4-6 prosent

Eau de Toilette har 7-12 prosent

Eau de Parfum har 12-20 prosent

Parfum eller Extraits har fra 20 prosent og oppover.

Sterk parfymelukt trigger migrene, så vær oppmerksom på dette dersom du sliter med migrene.

En huskeregel er å finne ulike dufter til forskjellige anledninger. En lettere duft passer seg til hverdags, så kan du heller slå til med en sterkere til fest.

Prøv med omhu

- Sett av litt tid når du skal kjøpe en ny parfyme. Det er lett å gjøre bomkjøp hvis man lukter på femten forskjellige dufter i løpet av fem minutter, for så å la sin forvirrede nese velge, forklarer Aamodt.

Ta med deg listen med ingrediensene du ønsker i butikken, og be personalet finne fram noen parfymer som inneholder disse.

Test to eller tre av de på papir først. Ta deretter den eller de du likte best, og prøv på huden din.

De fleste parfymer forandrer duft etter å ha sittet en stund på huden din. Derfor kan det være lurt å ikke bestemme seg der og da, men heller ta en pause og komme tilbake.

- Ta gjerne en kaffe eller løp et ærend i mellomtiden. Du kan også vente til neste dag, om du ikke har tid eller er usikker. Liker du parfymen etter å ha brukt den en hel dag, er den verdt å bruke pengene på, sier Aamodt.

Blir nesen din fort duftblind, kan du spørre på parfymeriet om de har kaffebønner til å nøytralisere nesen.

Når den rette er på plass

Har du endelig funnet den rette parfymen, er det viktig å bruke den riktig. For det første er det ikke sikkert alle andre er like glade i parfymen din som du er.

Det er lett å bli immun mot sin egen parfyme etter å ha brukt den en stund. Ikke spray på mer av den grunn, for andre er ikke immune.

Oppbevaring og holdbarhet:

* Oppbevar parfymen mørkt og kjølig. Den kan bli ødelagt etter en uke i sollys.

* Se på holdbarhetsdatoen. Ofte er den på et år, men kan holde mye lenger under riktig oppbevaring.

* Har parfymen endret farge, lukt eller konsistens? Kast den.

- Eau de Parfume påføres gjerne på pulspunktene som bak ørene, på halsen, mellom brystene og på håndleddene. Eau de Toilette kan sprayes sjenerøst, gjerne over hele kroppen. Et generelt duftips er å spraye duft ut i luften og gå inn i duftskyen, forklarer Fallet.

Grunnen til at parfymen skal sprayes på pulspunkter, er for at kroppstemperaturen er litt høyere på disse områdene, og da utvikler duften seg raskere.

Ikke gni håndleddene sammen etter påføring, da blir molekylene overopphetet, og mye av duften fordamper.

Pass på holdbarhetsdatoen på parfymen din, unngå å oppbevare den i varme og lyse omgivelser.

Les også:

Vi pynter oss med hvalspy

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning