Vaske håret

Få fantastisk hår - uten å dusje

Ja, du kan overleve med bare én hårvask i uken. Vi gir deg tipsene til hvordan.

FINT HÅR UTEN VASK: Med riktig fremgangsmåte og de rette produktene er det slett ikke vanskelig å holde håret fint med bare én vask i uken.
FINT HÅR UTEN VASK: Med riktig fremgangsmåte og de rette produktene er det slett ikke vanskelig å holde håret fint med bare én vask i uken. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Det er ikke til å legge skjul på at vi jenter er opptatt av håret vårt. Mange av oss er jo ganske forfengelige, vi liker å føle oss rene og vasker dermed håret nesten hver eneste dag.

Men vet du, det er det bare å slutte med! Det holder faktisk å vaske håret bare 2-3 ganger i uken - eller enda sjeldnere!

- Det er ikke nødvendig, og absolutt ikke krise, å vaske det bare én gang i uken, sier Isabell S. Calderon, daglig leder hos Hendrix Hair på Frogner.

Vann og tørrsjampo gjør jobben

Kanskje er du en av dem som trener mye, bruker produkter i håret daglig og føler du bare må vaske det hele tiden, men sjampoflaska trenger ikke å være løsningen.

- I en aktiv hverdag med for eksempel trening og bruk av forskjellige stylingprodukter for å oppnå forskjellige looks, føles håret fort skittent og det blir naturlig å vaske det, sier Eirik Thorsen, hårstylist hos Pudder Agency og eier av Adam og Eva Grensen, og fortsetter:

- Men bruk av tørrsjampo kan gjøre samme nytten som sjampo og balsam, og er mer skånsomt mot hår og hodebunn.

Et annet triks om du trener og svetter mye, er rett og slett bare vann.

- Trener man ofte, er det mange som liker å vaske det etterpå. Men det man kan gjøre, er å bare skylle håret med vann de dagene imellom hårvaskene, sier Calderon.

Gir fett hår

Vasker du håret hver dag, kan det faktisk skade håret mer enn det gjør nytte. Ved å vaske det for ofte, fjerner man mye av det naturlige fettet som beskytter hodebunnen for vær og vind.

- Dette kan ofte føre til tørr hodebunn, spesielt om man bruker produkter som er for sterke, sier Calderon.

Daglig hårvask vil dessuten også få håret til å virke fett fortere.

- Dette er fordi kroppen vil starte en overproduksjon for å kompensere for fettet som forsvinner. Bruker man billige eller dårlige produkter, kan dette også slite på håret, sier Thorsen.

Er du en av dem som nå føler deg superinspirert til å slutte med din daglige hårvask, må du ikke bli redd for å våkne opp til fett hår de første ukene. Det er en helt normal del av prosessen.

- Hodebunnen er blitt vant til å bli renset hver dag, og skal beskytte seg mot vær og vind. Etter to uker har det stabilisert seg, og da holder det å vaske det noen ganger i uken, sier Calderon og legger til:

- Prøv også å ikke ta deg for mye i håret, da dette øker talgproduksjonen i hodebunnen og kan gjøre håret fett.

Fantastisk sommerhår uten dusj

Sommer er lik ferietid, og uansett om ferien legges til hytta, seilbåten, festivalen eller drømmestranda, blir du kanskje nødt til (eller har lyst til) å klare deg uten sjampo. Og vet du, det er ingen grunn til bekymring! For som ekspertene sier, en uke uten hårvask gjør ingen skade.

- Det får ingen negative konsekvenser å bare vaske håret én gang i uken, utenom at håret kan bli litt fett eller tungt de siste dagene, sier Thorsen.

Likevel er det noen ting du må ta ekstra hensyn til når håret ditt er mye ute i solen.

- Det er veldig viktig å bruke solfaktor, også på håret! Her finnes det mange sprayer man kan ha i vesken og spraye litt i håret etter noen timer i parken, eller etter man har badet i saltvann, for eksempel, sier Calderon.

- Ellers er det greit å bruke ekstra fuktighetsprodukter i det nå, da det alltid blir litt ekstra tørt av solen, legger hun til.

Et annet hett tips er å dekke til håret hvis timene ute i solen blir mange.

- Skal man oppholde seg i solen, kan man med fordel dekke til håret med en hatt eller et skaut, sier Thorsen.

En uke uten hårvask

Det kan kanskje være vanskelig å se for seg at håret ser like fint ut etter flere dager uten hårvask.

For å vise hvordan du holder håret fint bare ved å vaske det én gang i uken, har Julie Botnen, skjønnhetsansvarlig i Det Nye, samlet sammen sine beste tips til å holde håret fint uken igjennom.

- Det får ingen negative konsekvenser å bare vaske håret én gang i uken

Her er hennes «oppskrift»:

DAG 1, lørdag:

Bruk litt tid i helgen til å legge et godt grunnlag for uken. Det aller viktigste er å ha et fantastisk bra og gjennomarbeidet utgangspunkt. Det er her jobben ligger.

Føn håret nøye etter alle kunstens regler. Start alltid i nakken og blås små deler tørre med en rundbørste. Vær også nøye med stylingproduktene du har i håret i første omgang. Det er viktig at de lar seg bygge på slik at håret ikke blir fett, flatt og livløst etter kort tid.

Nyt det nyvaskede og blanke håret ditt på byen eller på en hyggelig venninnekveld.

Bruk disse produktene:

Start uken med å vaske håret med volumgivende produkter. Har du problemer med flatt hår er det smart å droppe balsam i hodebunnen.

Skap volum fra rot til spiss med et produkt som gir volum og tekstur. Fordel produktet i hårbunnen og gre gjennom.

En god og kraftig føner er avgjørende for å få et fint resultat. Det er også viktig å bruke munnstykke slik at håret tar minst mulig skade og blir glatt og polert. Pass på å ha litt avstand mellom hår, børste og føner slik at håret ikke blir for varmt.

En god rundbørste er like viktig som en god føner. Det kreves litt trening for å bli god til å føne, men et tips på veien er å starte i nakken, ikke ta for mye hår rundt børsten, og pek alltid føneren ned mot lengdene slik at håret blir blankt og ikke brusete.

DAG 2, søndag:

Gre håret fritt for floker og spray det med en saltvannsspray. Klem produktet inn i håret med fingrene og vips - lekkert og fint søndagshår.

Bruk disse produktene:

Ekte surfehår og slappe bølger kan lett styles med et saltvannsprodukt. Pass på at produktet fordeles jevnt og ikke bruk for mye.

DAG 3, mandag:

Mandagsmorgen kan være en påkjenning for de fleste. Men hva er vel bedre enn en stram hestehale?

Dessuten vil de fine saltvannsspraybølgene komme fint til sin rett i en hestehale. For litt ekstra bounce kan et skum gi fin tekstur.

FRA VENSTRE: Kiehl's Super Thick Volumizer, kr 165. GHD rundbørste, kr 259. Kiehl's Thickening Shampoo og Conditioner, 
kr 288 per stykk. Føner fra HH Simonsen, kr 1295.
FRA VENSTRE: Kiehl's Super Thick Volumizer, kr 165. GHD rundbørste, kr 259. Kiehl's Thickening Shampoo og Conditioner, kr 288 per stykk. Føner fra HH Simonsen, kr 1295. Foto: FOTO: produsenten

Bruk disse produktene:

- Skyll håret med vann dagene imellom hårvaskene

Fordel skum i håret og gre det slik at produktet blir jevnt fordelt. Velg alltid et produkt som har varmebeskyttelse før du føner eller bruker krølltang/stylingjern.

DAG 4, tirsdag:

Finn fram krølltangen og start bakfra. Pass på å ha litt god tid slik at krøllene blir fine både bak og i front.

Husk varmebeskyttende produkter først, og et glansgivende produkt til slutt.

DAG 5, onsdag:

Gre ut krøllene slik at det blir myke bølger og spray hårbunnen og røtter med en god tørrsjampo. Dette vil gi fint volum, samtidig som en tørrsjampo vil fjerne olje i hårbunnen.

Bruk disse produktene:

Når håret trenger litt oppfreshing er en tørrsjampo/oljefjernende produkt midt i blinken. Spray hårrøtter og hodebunn med produktet og bruk fingrene til å rufset håret godt slik at produktet fordeler seg.

DAG 6, torsdag:

Rufs liv i tørrsjampoen fra onsdag, og spray litt tekstureringsspray i hele håret. Sett opp halvparten av håret i fronten for en trendy og fin vri på torsdagshåret.

Bruk disse produktene:

For å skape volum, tekstur og liv i håret er det lurt å velge et produkt som ikke tynger. Spray jevnt i hårets lengder og bruk hendene til å klemme fram tekstur.

DAG 7, fredag:

Nå er uken snart omme og håret trenger egentlig en vask. Men: Messy hair, don't care!

Kjør på med en god hårspray som gir medium hold og sett håret opp i en rufsete knute. Enten på toppen av hodet, eller nederst i nakken. En sexy frisyre du enkelt får til på egen hånd.

Bruk disse produktene:

En god hårspray kan gjøre underverker for dårlige hårdager. For stramme frisyrer fungerer en hårspray veldig bra, da det er lett å få kontroll over småhår og elektrisk hår

Les også:

Denne hårlengden liker gutta best

Slik får du sommerens fineste hår

Derfor virker ikke sjampoen din

FRA VENSTRE: L'Oréal Wild Stylers Tecni Art Beach Waves, kr 229. Redken Control Addict Hairspray, kr 280. Bjørn Axén Texture & Volume Dry Spray, kr 135. Kérastase Mousse Bouffante, kr 280. Kérastase Powder Bluff, kr 313.
FRA VENSTRE: L'Oréal Wild Stylers Tecni Art Beach Waves, kr 229. Redken Control Addict Hairspray, kr 280. Bjørn Axén Texture & Volume Dry Spray, kr 135. Kérastase Mousse Bouffante, kr 280. Kérastase Powder Bluff, kr 313. Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning