De beste parfymene

Dette sier parfymen din om deg

De kommer som økologiske, maskuline, søte, krydrede, lette og tunge. Hvor befinner du deg i duftjungelen? Vi guider deg gjennom de kuleste duftene akkurat nå.

PARFYMEGUIDE: Vi loser deg gjennom parfymejungelen og forteller deg hvilke dufter som passer akkurat deg.
PARFYMEGUIDE: Vi loser deg gjennom parfymejungelen og forteller deg hvilke dufter som passer akkurat deg. Foto: Foto: produsenten
Publisert Oppdatert
Foto: FOTO: Gry Traaen

Julie Botnen

Julie Botnen (32) er makeupartist og tidligere skjønnhetsansvarlig i Det Nye, og kan skilte med 14 års erfaring fra mote- og mediebransjen.

Botnen er utdannet motejournalist ved London College of Fashion og makeupartist fra Art Complexion makeup-skole.

Hun har tidligere gjort makeup og styling for motemagasiner, teateroppsetninger, tv-produksjon, musikkvideoer og reklame. Følg henne på Instagram: @juliebotnen

Når våren endelig melder sin ankomst etter en lang og kald vinter, løper mang en shoppingglad jente til butikkene for å oppdatere garderoben sin.

Men det er ikke bare klesskapet som får seg en liten overhaling, mange tar også en vårrengjøring på badet og fornyer såvel sminkepungen som skjønnhetsproduktene sine - inkludert parfymen man bruker.

Siden det finnes en trillion ulike parfymer der ute, kan det være vanskelig å vite hvilken man skal satse på når man ønsker å fornye duften sin. Da kan det være lurt å ta utgangspunkt i personligheten og stilen sin, og velge en parfyme som passer til nettopp dette.

Under finner du vår parfymeguide som forteller deg hvilke dufter som passer akkurat deg og din personlighet - enten du er et blomsterbarn, en trendslave, økodame, jålejente eller grunger.

Blomsterbarnet

Å gå barbeint i gresset er det beste du vet om i hele verden!

En parfyme skal helst lukte blomster og grønne trær, for syntetiske lukter er det kjipeste du kan tenke deg.

Du elsker bohemstilen og skulle gjerne vært hippie på 70-tallet. Du har slengbukser i utallige varianter, elsker eksklusive vintagebutikker, og har gjort legendariske kupp på Rellik i Notting Hill i London. Du elsker å pynte deg med hårsmykker og fjær, og da flettetrenden tok av var du den første til å påpeke at du har gått med fletter siden du var barn.

Du er trendbevisst, men skjønner deg ikke på den maskuline avantgardestilen som så mange elsker nå.

Du digger designere som Chloe, Anna Sui og Stella McCartney. Sistnevntes økologiske tilnærming til mote gjør at du ser du på henne som et stort forbilde.

Du er imot pels og elsker alle dyr. Du ønsker å leve av dine kunstneriske talenter, men plan B er å flytte til en gård og jobbe med dyr, eplesaft og vin.

Du drømmer om et romantisk bryllup, barbeint på en strand, ikke helt ulikt det Kate Hudson hadde.

Du aspirerer til hippiestilen til Nicole Richie, og falt pladask for Elle Fanning i Sofia Coppola-filmen "Somewhere". Du drømmer om roadtrip i USA, helst fra San Fransisco til LA, der du helst vil bo på Chateau Marmont. Du har lest at det er så mye historie i veggene der.

BLOMSTERBARN: Fra venstre: Martin Margiela Replica Promenade in the Gardens, kr 695. Eau D'Italie Jardan du Poete, kr 950. Jo Malone Earl Grey & Cucumber, kr 450.
BLOMSTERBARN: Fra venstre: Martin Margiela Replica Promenade in the Gardens, kr 695. Eau D'Italie Jardan du Poete, kr 950. Jo Malone Earl Grey & Cucumber, kr 450. Foto: Foto: produsenten

Trendslaven

Du ser på deg selv som en ekte fashionista.

Du starter dagen med å tvinge kjæresten din til å ta outfitbilder av deg mens du spaserer naturlig på fortauet, og du betrakter byen som din catwalk.

Du elsker gode kremer, helst kjøpt på et fransk apotek, og når du er ute på reise leter du alltid etter nye signaturdufter. Du synes bling, gull og glitter er litt harry, og velger helst minimalistiske flakonger.

Hjemme har du Jonathan Adler-bord, en stol fra Hay, Tom Dixon-lampe, puter fra Missoni, duftlys fra Byredo og motebøker (til pynt). Det irriterer deg litt at «alle» nå har det samme interiøret, men du trøster deg med at du var først ute. Du elsker harde linjer, og du ville aldri klart deg en time uten Mac-en din.

I kjøleskapet er det skåltomt, da du nettopp har blakket deg på en ny veske fra Givenchy.

Du elsker bloggen til Elin Kling, Columbine Smille og Pernille Teisbæk, og synes det er skikkelig kult at Hanneli Mustaparta gikk på samme ungdomsskole som deg. Du drømmer om å leve av bloggen din, men siden du har innsett at det kanskje ikke er noe for fremtiden har du tatt et valg om å bli arkitekt.

Du elsker god vin, venner, vesker og sko. Og denne sesongen var det kåper som spiste mest av klesbudsjettet.

Økodama

TRENDSLAVE: Fra venstre: Diptyque Philosykos, kr 650. Escentric Molecules, kr 1050. Byredo Gypsy Water, kr 500.
TRENDSLAVE: Fra venstre: Diptyque Philosykos, kr 650. Escentric Molecules, kr 1050. Byredo Gypsy Water, kr 500. Foto: Foto:produsenten

Du starter dagen med en grønn juice av kål og ingefær mens du åpner nyhetsbrevet fra Goop.com, før du tar yogamatten under armen og setter kurs mot Pilates Room. På ørene har du Highasakite og innimellom klarer du ikke la være å nynne høyt selv om andre på gata kan høre deg.

Du er et sansende følelsesmenneske som legger merke til kjæresteparet som kysser på fortauet og at himmelen har et ekstra rosaskjær i dag.

Du kjøper grønnsakene dine på den økologiske nisjebutikken selv om det koster det dobbelte.

For deg er kvalitet, etikk og sunnhet viktig, og kun det beste er godt nok - også når det kommer til parfyme.

Du digger kjendiser som Gwyneth Paltrow, Miranda Kerr og Erin Wasson, som alle har tatt aktive valg om å bruke økologiske produkter, samtidig som de spiser de grønneste alternativene hver dag. Du drømmer om at matvarekjeden Whole Foods skal åpne i Norge, og gleder deg til LA-turen som står på trappene - det er tross alt den byen som har juicebarer på hvert hjørne.

Noen ganger dropper du parfymen, en ren kropp er egentlig det aller diggeste du vet om.

Jålejenta

Du setter begrepet high maintenance på kartet med minimum to timer på badet før du beveger deg ut døra.

ØKODAMA: Fra venstre: Joya No 1, Composition No. 1 Roll-On Parfum, kr 200. Tata Harper Revitalizing Body Oil, kr 660. Miller Harris La Pluie, kr 650.
ØKODAMA: Fra venstre: Joya No 1, Composition No. 1 Roll-On Parfum, kr 200. Tata Harper Revitalizing Body Oil, kr 660. Miller Harris La Pluie, kr 650. Foto: Foto: produsenten

Alt er polert og perfekt hos deg, og du kan gjerne bruke en time hver kveld på å planlegge neste dags outfit.

Du elsker stilen til Kim Kardashian, Olivia Palermo og Victoria Beckham. De er relativt ulike i utrykket, men felles for disse jentene er at de ALLTID ser helt fantastiske ut. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det er det heller ikke hos deg.

Å gå uten makeup er uaktuelt, la oss gjenta: UAKTUELT.

Du elsker the high life, bruker flittig hashtagen #lovemylife (aldri #bakfasaden eller #hverdagsliv, men du kan slenge på en #justcasual hvis du har sneakers til kjolen), og tar gjerne en ferie på den franske rivieraen for å koble ut. Der er champagne og rosévin på Club 55 et must!

Du elsker å henge med likesinnede, og synes at norske jenter kan bli enda flinkere til å pynte seg. Du liker at andre ser på deg som hun som alltid er fresh og velkledd, så mye innsats fortjener tross alt oppmerksomhet.

I kalenderen din har du jevnlige avtaler hos frisøren, vippeextensionsdama og hudpleieren.

Du investerer pengene dine - i vesker! Akkurat nå er favoritten Boy fra Chanel. Der ligger det alltid tre lipglosser i ulike rosanyanser og en søt parfyme i en lekker flakong.

Grunger´n

Du blir nesten litt uvel av de sukkersøte og kommersielle parfymene som kommer hver eneste sommer, og skal du være helt ærlig synes du det er bedre å lukte fest og kaffe enn det samme som alle fjortisene som henger på Joe & The Juice.

Du digger herredufter som lukter tre, skinn og musk, og benytter deg ofte av kjærestens parfyme.

JÅLEDAMA: Fra venstre: Chloé Love Eau Florale, kr 425. Daisy Eau So Fresh, kr 595. Roberto Cavalli Acqua, kr 385.
JÅLEDAMA: Fra venstre: Chloé Love Eau Florale, kr 425. Daisy Eau So Fresh, kr 595. Roberto Cavalli Acqua, kr 385. Foto: Foto: produsenten

Musikk er kjempeviktig for deg, og du skulle gjerne sett ut som Courtney Love da hun var sammen med Kurt Cobain. Du digger punk, rock og indiemusikk og leser smale musikkblogger for å være først ute, men du hører nesten aldri på radio. P3 spiller jo bare den samme tyggispoppen likevel.

Til sommeren vil du helst på festival, og Burning Man i ørkenen i USA står høyest på lista.

Du elsker å skifte hårfarge, og synes den danske modellen Chloe Norgaard ser fantastisk ut!

På fritiden snurrer du plater i en mørk, hipp kjeller og sosialantropologistudiet har du utsatt for å spare penger til en tur til Sørøst-Asia.

Les også:

Alt du trenger å vite om parfyme

Dette gjør parfyme med deg

Disse parfymene er perfekt til sommeren

GRUNGER'N: Fra venstre: Parfumerie Generale, kr 1040. Kiehl's Musk Essence Oil, kr 325. Frederic Malle Angeliques sous la Pluie, kr 1050.
GRUNGER'N: Fra venstre: Parfumerie Generale, kr 1040. Kiehl's Musk Essence Oil, kr 325. Frederic Malle Angeliques sous la Pluie, kr 1050. Foto: Foto: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen